Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Film Barbie zabranjen u Vijetnamu zbog sporne scene s kartom svijeta
Premijera u kinima diljem svijeta očekuje se za malo više od dva tjedna

Film "Barbie" zabranjen u Vijetnamu zbog sporne scene s kartom svijeta

Foto: YouTube

Vlasti u Vijetnamu zabranile su projekcije filma Barbie Grete Gerwig koji uskoro stiže u kina diljem svijeta.

Film studija Warner Bros., u kojem glavne uloge kao Barbie i Ken imaju Margot Robbie i Ryan Gosling, jedan je od najiščekivanijih ljetnih filmova, i u Vijetnam je trebao stići kao i u većinu zemalja – 21. srpnja.

Zabrana je stigla zbog scene koja prikazuje kartu na kojoj se vidi nine-dash line, prikaz zastupljenosti kineskih teritorija u Južnom kineskom moru za što Vijetnam navodi da krši njihov suverenitet. Vi Kien Thanh, generalni direktor vijetnamskog odjela za kino pri Ministarstvu kulture, sporta i turizma, jučer je izjavio kako je zabrana predložena i odobrena od Nacionalnog vijeća za ocjenjivanje filmova (National Film Evaluation Council).

Mnogi susjedi Kine, što uključuje i Vijetnam, natječu se i imaju preklapanja na teritorijima te snažno osporavaju kineske tvrdnje. Došlo je to toga da je još 2016. godine Tribunal za rješavanje sporova Ujedinjenih naroda u Haagu jednoglasno presudio protiv valjanosti navedene nine-dash line, no to nije riješilo praktički ništa. „Ne odobravamo američki film Barbie za prikazivanje u Vijetnamu jer sadrži uvredljivu sliku nine-dash line“, navodi se u novinama Tuoi Tre koje su glasilo države, citirajući Via Kiena Thanha.

Slične situacije s prikazivanjem nine-dash line već su radile probleme u više filmova i televizijskih serija za prikazivanje u Vijetnamu: DreamWorksov Everest: Mladi jeti 2019. dobio je zabranu iz tog razloga, a te je godine uslijedila ista sudbina za Sonyjev Uncharted. Prikazivač CGV dobio je kaznu zbog prikazivanja Mladog jetija, a zaposlenici pri vijetnamskom odjelu za kino bili su disciplinirani jer nisu na vrijeme uočili gadljive scene. 2020. godine za serije Put Your Head On My Shoulder i Državna tajnica zatraženo je da izbrišu scene u kojima se vidi karta, a prije dvije godine Netflix je morao maknuti australijsku špijunsku dramu Pine Gap s vijetnamskog tržišta.

Barbie u hrvatska kina stiže 20. srpnja kad i Nolanov blockbuster Oppenheimer sa Cillianom Murphyjem u ulozi J. Roberta Oppenheimera.

D.Ž.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala