Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Viasat History premijerno prikazuje novi dokumentarac o Taj Mahalu
U okviru dokumentarne serije "Drevne supergrađevine" otkrijte kako se gradio fantastičan Taj Mahal

Viasat History premijerno prikazuje novi dokumentarac o Taj Mahalu

Foto: Viasat/ZDF

Taj Mahal sagradio je u 17. stoljeću šah Džahan – peti vladar mogulske dinastije – u sjećanje na svoju pokojnu suprugu Mumtaz Mahal. Čudesni mramorni mauzolej sagrađen je u gradu Agri u sjevernoj Indiji, a smatraju ga jednim od sedam čuda modernog svijeta. No i dalje postoji puno tajni koje tek treba otkriti o Taj Mahalu i arhitektonskom kompleksu koji ga okužuje.

U okviru dokumentarne serije Drevne supergrađevine, Viasat History donosi vam novu specijalnu emisiju posvećenu Taj Mahalu, koju premijerno možete pogledati 4. srpnja u 21 h, a odvodi vas na zapanjujuće poučno putovanje na kojem ćete upoznati kako je sagrađeno to općepriznato remek-djelo.

Taj Mahal fantastičan je primjer mogulske umjetnosti i kulture, kao i simbol vječne ljubavi i odanosti.

Eksterijer od bijelog mramora i raskošni ukrasi već stoljećima oduševljavaju posjetitelje. Međutim, priča u pozadini gradnje podjednako je zanimljiva, a novi dokumentarac programa Viasat History istražuje njegovu složenu gradnju, od prve ideje do dovršetka. Uz pomoć najnovije tehnologije, uključujući 3D rekonstrukcije, dosad neviđene snimke iz zraka i mikroskopska istraživanja, upoznat ćemo genijalnost arhitekata i zagonetke nevjerojatnog tlocrta te drevne supergrađevine.

U ovoj dokumentarnom specijalu vidjet ćemo kako su je graditelji dovršili za manje od 20 godina – dok je gradnja katedrale Notre Dame trajala više od jednog stoljeća. Doznat ćemo i što joj daje stabilnost, unatoč smještaju na nestabilnim obalama svete rijeke Jamune. Zavirit ćemo u postupak gradnje i vidjeti koji su materijali i tehnike korišteni. Upoznat ćemo se i s izazovima s kojima su se suočavali graditelji i s utjecajem projekta na okolna područja. Stručni povjesničari, istraživači i građevinski inženjeri ponudit će nam odgovore na ta i druga pitanja.

Bez obzira na to jeste li zaljubljenik u povijest ili vas samo zanimaju svjetska čuda, emisija Drevne supergrađevine: Taj Mahal, koju premijerno možete pogledati na programu Viasat History u utorak, 4. srpnja, u 21 h, predstavit će vam povijest, arhitekturu i simboliku jedne od najznamenitijih građevina na svijetu.

Ova posebna epizoda primjer je odlučnosti programa Viasat History da oživi povijest te vas povede na uzbudljiva putovanja kroz vrijeme.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala