Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Erupcije na programu Viasat Nature ovog lipnja uz Tjedan vulkana
Eksplozivni dokumentarci i vatrene specijalne emisije istražuju dramatičan život vulkana

Erupcije na programu Viasat Nature ovog lipnja uz "Tjedan vulkana"

Foto: Viasat

Na Zemlji postoji više od 1500 aktivnih vulkana, a njih između 50 i 70 eruptira svake godine. U Europi postoji 82 vulkana, od toga njih 32 na Islandu, jednom od "vulkanskih susjeda" najbližih Velikoj Britaniji. Većina vulkana na planetu pod slabim je ili nikakvim nadzorom. Neki vulkani eruptiraju gotovo neprestano – na primjer, Etna i Stromboli – dok neki ne eruptiraju desecima, stotinama, pa čak i tisućama godina. Ovog lipnja, od ponedjeljka, 26. lipnja, Viasat Nature donosi vam Tjedan vulkana – uzbudljiv niz emisija koje istražuju fascinantan i dramatičan život vulkana.

Tjedan vulkana započinje u ponedjeljak, 26. lipnja, s dvije posebne emisije posvećene Yellowstoneu, jednom od najmoćnijih supervulkana na planetu. Skriven je 11 km ispod Yellowstonea, najpoznatijeg američkog nacionalnog parka, a star je čak dvije milijarde godina. Dosad je imao tri super-erupcije, uz prosječni vremenski razmak od 700.000 godina. Dođe li do erupcije Yellowstonea, kakve bi to imalo posljedice po čovječanstvo? Kolike su šanse da će se to dogoditi? I kako bi erupcija utjecala na suvremeni svijet? U dvije posebne vatrene emisije vodeći stručnjaci predstavljaju različite moguće scenarije super-erupcije Yellowstonea te istražuju potencijalne opasnosti tog prirodnog fenomena. Emisija Yellowstone, američka tempirana bomba premijerno se prikazuje u 20 sati, a dvodijelnu seriju Yellowstoneski supervulkan pogledajte u 20.55 i 21.45 sati.

Od SAD-a do Europe, Viasat Nature donosi vam još jednu novu posebnu emisiju, Uspavani divovi: Nemirni europski vulkani, koju premijerno možete pogledati u utorak, 27. lipnja, u 20 sati. Taj nas dokumentarac odvodi u Europu, kontinent s brojnim aktivnim vulkanima. Svi su oni prošli kroz barem jednu eruptivnu fazu u posljednjih 10.000 godina, a znanstvena zajednica smatra da su i danas još potencijalno opasni. Ovaj dokumentarac pokušava odgovoriti na pitanje može li Europa još jednom postati žrtva velike, razorne vulkanske erupcije.

Također se u utorak, 27. lipnja, prikazuje emisija Vulkani: Razaranje i stvaranje, koju možete pogledati u 20.50 sati. Ta trodijelna serija, koja se prikazuje tri večeri zaredom u okviru Tjedna vulkana, istražuje važnu ulogu koju su vulkanske aktivnosti imale u evoluciji Novog Zelanda i Australije. Znanstvene spoznaje lakše ćemo razumjeti pomoću 3D i 2D računalne grafike, a istraživači, znanstvenici i pustolovi posjetit će udaljene lokacije, otkriti nove tragove i predstaviti nam prošlost, sadašnjost i budućnost tog dijela svijeta.

Tematski blok emisija posvećenih vulkanima okončat ćemo epizodom Ubojiti vulkani iz serije Hirovita zemlja, koju možete pogledati u utorak, 27. lipnja, u 21.40 sati. U toj ćemo se posebnoj epizodi upoznati s divovskom vulkanskom erupcijom. Na temelju drevnih ostataka koji svjedoče o njoj, znanstvenici će otkriti što se točno dogodilo, dok će impresivna računalna grafika rekonstruirati tu katastrofu u nizu jezovitih detalja.

Nemojte propustiti Tjedan vulkana, samo na programu Viasat Nature, od ponedjeljka, 26. lipnja, u 20 sati.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala