Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Počinje tjedan sjajnih dokumentaraca - otvoren 19. ZagrebDox
19. međunarodni festival dokumentarnog filma u narednih sedam dana donosi ukupno 116 dokumentarnih ostvarenja

Počinje tjedan sjajnih dokumentaraca - otvoren 19. ZagrebDox

Foto: ZagrebDox/Julien Duval

Devetnaesti ZagrebDox, međunarodni festival dokumentarnog filma, otvoren je sinoć u pet dvorana Kaptol Boutique Cinema. U sljedećih sedam dana posjetitelji Festivala moći će uživati u ukupno 116 dokumentarnih ostvarenja u 12 filmskih programa. Za službenu festivalsku nagradu Veliki pečat natječe se 20 filmova u kategoriji međunarodnog dokumentarnog filma, isto je toliko naslova i u regionalnoj konkurenciji, a gledatelje očekuje i niz posebnih filmskih programa, predavanja i razgovora s autorima.

Festival je otvoren filmom Fantastičan stroj, redatelja Axela Danielsona i Maximiliena Van Aertrycka, a sve prisutne pozdravili su direktor festivala Nenad Puhovski i producent Hrvoje Pukšec.

Producent Festivala Hrvoje Pukšec posebnu zahvalu uputio je autorima filmova i vjernoj festivalskoj publici. „Devetnaesti ZagrebDox pripremao se dugo i predano. Zahvaljujem svim kolegicama i kolegama te posebno volonterima na njihovom trudu. Nadam se da će i publika prepoznati naše napore, ali i ideju: prikazati najbolje dokumentarce iz cijeloga svijeta na velikom platnu.‟

„Ovogodišnji, devetnaesti ZagrebDox smještava se između prošlogodišnjeg, punoljetnog, i sljedećeg, jubilarnog, dvadesetog. Stoga koristimo priliku da u predahu između teških, koronom, potresima i ratom obilježenih godina, i neizvjesnih, prije svega ekonomski, budućih vremena, pokušamo reinterpretirati Festival, ne samo u neko staro normalno, već da pomognemo otvaranju, izlasku iz skučenosti koju smo prolazili i naznačimo nadu za koju se tek moramo izboriti. Svjesni smo da ne možemo puno. No, činimo ono što je u našoj moći – odškrinuli smo vrata prema punijem, svestranijem i zanimljivijem svijetu, svijetu koji nas okružuje, a na koga smo možda pomalo zaboravili. Pozivam vas da zajedno prođemo kroz ta vrata‟, rekao je direktor i selektor festivala Nenad Puhovski.

Nakon sinoćnjeg svečanog otvaranja, prvi cjeloviti festivalski dan započinje danas u 15 sati u dvoranama 2, 4 i 5 besplatnim projekcijama iz programa Festival Hits, Teen Dox i Biografski Dox. U dvorani 2 u 15 sati na rasporedu je Jedan dan u Ukrajini Volodimira Tihija o naslovnom 14. ožujka 2022. u životima nekoliko osoba različitih profesija uhvaćenih u ratnom vihoru. U dvorani 4 potpuri kratkometražnih filmova o mladima donosi Utrku krntija (r. Jess Kohl, o odnosu oca i sina, zaljubljenika u utrke sklepanih "bolida"), Oazu (r. Justine Martin, o bratskoj vezi koju na kušnju stavlja invaliditet), Daleko (r. Ruslan Fedotow, o mladim ukrajinskim izbjeglicama koje s djecom prorađuju ratna iskustva, a grafitima provociraju rasprave na ulicama Budimpešte) i Kad odrastem (r. Claire Billet, Olivier Jobard, o obnovi ukrajinskih škola i obrazovnog procesa kroz priče troje učenika).

Ženski identiteti i ukrajinska iskustva, tri velikana i arhivski film, holivudske audicije i tetovaže, održiva moda i ISIS, Iran i Kina... tek su neke tematske okosnice prvoga dana 19. međunarodnog festivala dokumentarnog filma, a sve informacije o ZagrebDoxu dostupne su na službenoj mrežnoj stranici http://zagrebdox.net/ te na društvenim mrežama Festivala.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala