Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Blizu - Duboko osoban, snažan i hrabar film o prijateljstvu iz djetinjstva!
Film je dobitnik nagrade Grand Prix na festivalu u Cannesu i nominiran za prestižnu nagradu Oscar

"Blizu" - Duboko osoban, snažan i hrabar film o prijateljstvu iz djetinjstva!

Kada se u svibnju 2018. godine tada 27-godišnji belgijski redatelj Lukas Dhont pojavio sa svojim prvijencem, izvrsnim filmom Djevojka na festivalu u Cannesu vjerojatno niti on sam nije bio svjestan kakvo veliko djelo je snimio. Nedugo nakon canneske premijere gdje je osvojio nagradu Camera d’Or koja se tradicionalno dodjeljuje za najbolje filmske debije, Dhont je krenuo na turneju pa je tako svoj film prikazao u Torontu, Tellurideu, Tokiju te mnogim drugim uglednim filmskim festivalima i manifestacijama. Film je bio toliko hvaljen i kvalitetan da je bio izabran za službenog belgijskog kandidata za nagradu Oscar, premda na kraju nije ušao u pet odabranih. No, svijet europske kinematografije postao je bogatijim za još jedno ime, a ugledni časopis Forbes mladog je redatelja iduće godine postavio na svoju listu “30 ispod 30”. Pred mladim belgijskim redateljem stajala je svijetla budućnost.

Ove se godine Lukas Dhont vraća s novim remek-djelom. Riječ je o drami Blizu, duboko osobnom, snažnom i hrabrom prikazu prijateljstva iz djetinjstva. Na određeni je način Blizu već nadmašio prethodni Dhontov uradak - osvojio je nagradu Grand Prix na festivalu u Cannesu, a kao ponovni službeni belgijski kandidat za nagradu Oscar ovaj puta ušao u pet izabranih.

Pored toga, film Blizu do danas je osvojio preko 40 različitih nagrada i priznanja, a na popularnoj internetskoj stranici RottenTomatoes koja se bavi prikupljanjem filmskih kritika diljem svijeta Blizu je skupio preko 90% pozitivnih ocjena filmske struke te preko 85% pozitivnih ocjena publike. Nesumnjivo je stoga da se radi o još jednom djelu itekako vrijednom pažnje koji nam u domaća kina stiže u četvrtak, 9. ožujka.

Blizu je priča o intenzivnom prijateljstvu između dva 13-godišnja dječaka Lea i Remija koje naglo biva prekinuto. Pokušavajući saznati što se uistinu dogodilo, Leo se zbližava sa Sophie, Remijevom majkom. Riječ je o hvaljenoj i nagrađivanoj priči o prijateljstvu i odgovornosti kakve ostaju u sjećanju dugo nakon gledanja. Pored spomenute nagrade u Cannesu i nominacije za Oscara, valja istaknuti da je Blizu nominiran u kategoriji najboljeg stranog filma i za nagradu Zlatni globus, a također je dobio i pet nominacija za nagradu Europske filmske Akademije, uključujući one za najbolji film, režiju, scenarij i glavnog glumca.

Teško je izdvojiti je li film Blizu kvalitetan zbog svoje režije ili scenarija, ali ono što je potpuno jasno jest da velik dio njegove kvalitete svakako otpada na dvoje mladih glavnih glumaca Edena Dambrinea i Gustava De Waelea. Obojici su ovo prvi filmski nastupi uopće, a premda do sada nisu imali gotovo nikakvog glumačkog iskustva mnogi kritičari istaknuli su njihovu nevjerojatnu kemiju i prirodnu nadarenost koja im je pomogla da likove s papira prenesu ispred kamere. U ulogama njihovih majki pojavljuju se prominentne glumice Emilie Dequenne i Lea Drucker koje samo nadopunjuju glumački savršenu postavu filma. Ovim djelom Lukas Dhont potvrđuje svoje mjesto jednog od najzanimljivijih europskih redatelja današnjice čiji će se svaki novi film s nestrpljenjem iščekivati.

Hvaljeno i nagrađivano remek-djelo Blizu od 9. ožujka u kinima!

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala