Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


BBC snima komediju o počecima kućnih kompjutera
Rivalstvo sir Clive Sinclaira (ZX Spectrum) i Chrisa Curreya (BBC micro) u 90 minutnoj dramediji

BBC snima komediju o počecima kućnih kompjutera

Alexander Armstrong i Martin Freeman bit će zvijezde nove komedije bazirane na činjenicama o pokretanju britanskog tržišta kućnih kompjutera, početkom osamdesetih godina.


Nezavisni producent Darlow Smithson koji će realizirati projekt opisuje ga kao "strastveno komični portret" utrke za prevlast na tržištu kućnih kompjutera.

Za one koji ne znaju, ZX Spectrum bio je više kompjuter za radničku klasu, s cijenom od 99 funti bio je vrlo popularan, no i vrlo rudimentarno računalo, gumenih tipki, s procesorom Z80A koji je "jurio" na 3,5Mhz i ugrađenih 48 kilobajta rama. Grafika je bila u boji, iako vrlo čudno zamišljena (polje od 8x8 pixela moglo je prikazati samo dvije boje). BBC micro, s druge strane, bio je više namijenjen srednjoj klasi, puno tehnički napredniji, imao je podršku škola i BBC-ja, a cijena mu je bila oko 400 funti.

Sir Clive Sinclar doživio je dosta sprdnji na račun njegovih električnih tricikala, koji su i najzaslužniji za financijsku propast čovjeka koji je izmislio ZX Spectrum

Ukoliko se pitate zašto u borbi ne sudjeluje i Commodore 64, ipak vjerojatno najpopularnije kućno računalo iz tog perioda, razlog je u tome što nije proizveden u Engleskoj, a autori su se fokusirali samo na to tržište.

U našoj rubrici Igre možete pomoću emulatora odigrati i nekoliko ZX Spectrumovih igara, tek toliko da osjetite, ili se možda prisjetite, kako je to nekad izgledalo.


G.N./MojTV.hr

 

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala