Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Slumachov izgubljeni rudnik zlata: legenda ili istina?
Nova serija "Prokletstvo mrtvaca: izgubljeno španjolsko zlato" premijerno na programu Viasat History

Slumachov izgubljeni rudnik zlata: legenda ili istina?

Foto: Viasat

U novoj seriji Prokletstvo mrtvaca: Izgubljeno španjolsko zlato, koju premijerno možete pogledati 5. siječnja u 21 h na programu Viasat History, bivši MMA borac i tragač za blagom, istraživač drevnih naroda i legendarni lovac udružuju snage u pokušaju da riješe zagonetku Slumachova izgubljenog rudnika zlata. Od rijetkih snimki i karata s blagom pa sve do tajnih pisama, istražuju jedan zagonetni trag za drugim. Ali što uopće krije Slumachova tajna?

Priča se da negdje duboko u divljini planina Pitt Lakea, u Britanskoj Kolumbiji u Kanadi, leži izvor zlata vrijedan milijarde dolara. Ta se priča prenosi s naraštaja na naraštaj.

No tko je bio Slumach? Legenda je nastala krajem 19. stoljeća, kad je Indijanac poznat samo po imenu Slumach osuđen za ubojstvo i obješen u New Westminsteru u Britanskoj Kolumbiji. Nakon njegove smrti počele su kolati glasine da je Slumach otkrio zalihe zlata u planinama Pitt Lakea. Donio je grumene zlata s nepoznate lokacije te se hvalio njima u lokalnim krčmama. Bacio je i prokletstvo na sve one koji bi se usudili pokušati pronaći njegov rudnik. To se prokletstvo pokazalo uspješnim: nitko nije pronašao taj rudnik. A ako je nekome to slučajno i pošlo za rukom? Taj se netko nikad nije vratio s planina.

Nema puno dokaza koji potkrjepljuju istinitost te priče, no to nije spriječilo lovce na blago da krenu u akciju. U 1930-im su godinama stotine lovaca na zlato doputovale u Pitt Lake u potrazi za blagom, a mnogi su od njih ondje i preminuli. No, neki su tvrdili da su zlato ipak pronašli. Na primjer, u sedamdesetima je šumar Stu Brown objavio da je naišao na potok prepun grumena zlata, no nije uspio ponovno pronaći tu lokaciju.

Deset godina nakon Slumachove smrti, aljaski rudar Walter Jackson ustvrdio je da je pronašao rudnik. Po povratku se teško razbolio. Prije smrti, napisao je pismo prijatelju u kojemu je opisao lokaciju rudnika. U tom je pismu naveo i kako je pronašao stijenu žutu od zlata. Sakupio je tisuće grumena, od kojih se neki bili veliki poput oraha. Napisao je i da je dio zlata zakopao ispod stijene na kojoj je usjekao znak. No ta stijena nikad nije nađena.

A neki su uvjereni da je cijela priča o rudniku zlata izmišljena.

No čak i danas neki tragaju za izgubljenim rudnikom. A više nije riječ o zlatu – odnosno, barem ne samo o zlatu. Na primjer, Adam Palmer, član ekipe emisije Prokletstvo mrtvaca, punih deset godina istražuje tu legendu. Za njega su najvažniji uzbuđenje lova i pokušaj rješavanja drevnog misterija. U Prokletstvu mrtvaca udružuje snage s drugim lovcima kako bi napokon pronašli Slumachovo izgubljeno zlato – samo na programu VIasat History.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala