Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Kreatorica Prijatelja donirala 4 milijuna dolara zbog manjka raznolikosti u seriji
Marta Kauffman osjeća sram i neugodu zbog sustavnog rasizma kojeg nije bila ni svjesna

Kreatorica "Prijatelja" donirala 4 milijuna dolara zbog manjka raznolikosti u seriji

Foto: Depositphotos

Kreatorica i scenaristica serije Prijatelji Marta Kauffman u nedavnom je intervjuu otkrila kako joj je neugodno i da osjeća veliku krivnju što njezinoj kultnoj seriji nedostaje raznolikosti pa se odlučila za izdašnu donaciju.

„Nakon onoga što se dogodilo Georgeu Floydu počela sam shvaćati i boriti se sa sustavnim rasizmom kojeg do tada nisam ni bila svjesna. To je bio trenutak kad sam počela preispitivati sve načine na koje sam sudjelovala u tome“, rekla je. „Mnogo sam naučila u ovih 20 godina. Prihvaćanje i priznavanje krivnje nije jednostavno. Teško se pogledati u ogledalo. Sramim se što nisam znala bolje prije 25 godina“, dodala je i kako ju je iznenadila količina podrške i ljubavi koju je dobila zbog ovog poteza, te da nije očekivala da će to postati svjetska vijest.

Los Angeles Times navodi kako će Kauffmanina donacija podržati znanstvenike koji se fokusiraju na proučavanje naroda i kultura Afrike i afričke dijaspore. Novac će pomoći i pri zapošljavanju većeg broja stručnjaka i predavača u tom polju te će omogućiti interdisciplinarne stipendije studentima za bolje obrazovanje.

Svih šest glavnih likova u Prijateljima su bijelci i vrlo rijetko smo u seriji kroz 10 sezona i 236 epizoda uopće vidjeli osobe drugih rasa i boje kože. Na primjer, Lauren Tom, Gabrielle Union, Mark Consuelos i Craig Robinson pojavili su se tek u manjim ulogama, dok se Aisha Tyler kao glumica druge boje kože pojavila u najviše epizoda, njih devet, kao profesorica paleontologije s kojom su hodali Joey i Ross.

D.Ž.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala