Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Čudesni dokumentarac Attenborough i groblje mamuta premijerno na Viasat Nature
Sir David Attenborough pridružuje se arheolozima koji iskopavaju groblje mamuta

Čudesni dokumentarac "Attenborough i groblje mamuta" premijerno na Viasat Nature

Foto: Viasat

Par koji je izašao u šetnju oko tek iskopane šljunčare u blizini Swindona u Engleskoj doživio je nemalo iznenađenje kad su otkrili vrh goleme fosilizirane nožne kosti koja je provirivala iz tla. Sally i Neville Hollingworth, oboje iskusni amaterski lovci na fosile, naišli su na otkriće svojih života – groblje mamuta smješteno u starom pretpovijesnom koritu rijeke Temze.

U nedjelju, 13. ožujka, u 13.30, Viasat Nature donosi vam izvrstan dokumentarac Attenborough i groblje mamuta, u kojemu se proslavljeni televizijski voditelj i prirodoslovac Sir David Attenborough pridružuje arheolozima i stručnjacima koji istražuju tajnu o mamutima iz ledenog doba.

Kad su se Hollingworthovi vratili na lokalitet kod Swindona iskopati još kosti i kljova mamuta, otkrili su i kameni „ručni klin“ koji su izradili drevni ljudi. Za razliku od većine otkrića fosila mamuta koji su stari nekoliko desetaka tisuća godina, čini se da je njihov nalaz star stotinama tisuća godina, pa nam nudi rijedak uvid duboko u razdoblje ledenih doba. Ubrzo su se počela postavljati brojna pitanja: zašto su mamuti bili ondje? Kako su umrli? Jesu li ih možda ubili drevni ljudi? Ili se dogodila neka katastrofa?

Stručnjak za evoluciju mamuta dr. Steven Zhang istražio je zube mamuta nađene na toj lokaciji i utvrdio da su pripadali stepskim mamutima – vrsti drevnih mamuta koja je postojala prije vunastih mamuta. Prilikom iskapanja na lokalitetu nađene su i kosti stepskog bizona iz ledenog doba, smeđeg medvjeda i drugih pretpovijesnih životinja. Ali da bi doznali više o okolišnim uvjetima u vrijeme dok su mamuti živjeli uz rijeku, stručnjaci su tragove potražili u sićušnim, ali savršeno očuvanim puževim kućicama.

Laboratorijsko datiranje uzoraka tla pokazuje da je lokalitet star oko 215 000 godina. Ekipa pronalazi nove kamene alate koji se nalaze neposredno uz kosti mamuta te shvaća da je riječ o senzacionalnom otkriću koje nudi jedinstven uvid u pretpovijesnu Britaniju. Dokazi sugeriraju da su alate na tom mjestu izradili neandertalci. Nakon što stručnjaci pronađu sićušne tragove na jednoj od kosti mamuta, počnu sumnjati da su te četveronoge zvijeri na divovskom groblju završile nakon što su zaklane.

Attenborough i groblje mamuta premijerno pogledajte na programu Viasat Nature, u nedjelju, 13. ožujka, u 13.30 sati.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala