Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Egipatske grobnice: konačna misija premijerno na programu Viasat History
Uzbudljiv novi dvodijelni dokumentarac donosi zapanjujuća otkrića svjetski uglednog arheologa Zahija Hawassa

"Egipatske grobnice: konačna misija" premijerno na programu Viasat History

Egipatske građevine prepune su nerazriješenih misterija i zakopanih ostataka koje tek treba otkriti. Uvijek u potrazi za novim otkrićima, svjetski ugledni arheolog Zahi Hawass kreće na tromjesečni projekt iskopavanja kako bi otkrio neke od preostalih misterija u Sakkari.

Uzbudljiv novi dvodijelni dokumentarac programa Viasat History, Egipatske grobnice: konačna misija – koji premijerno možete pogledati 7. ožujka u 20.00 sati – donosi zapanjujuće otkriće dr. Hawassa: posve nedirnut pogrebni kompleks zakopan duboko u pijesku u podnožju piramide faraona Tetija. Prepun blaga i čudesnih artefakata, lokalitet nudi golem potencijal za egiptologe.

Uz ekskluzivan pristup cijeloj misiji, pomoću računalnih animacija, 2-D računalne grafike, 2-D i 3-D karata, analiza rendgenskih snimaka te materijala s lica mjesta i razgovora s međunarodnim stručnjacima u laboratorijima i na terenu, Egipatske grobnice: konačna misija prati članove tima dok otvaraju sarkofage i istražuju tajne nekropole te pokušavaju otkriti tko je ondje zakopan prije više od 3000 godina.

U prvoj od dvije jednosatne epizode Zahi Hawass i njegova ekipa egiptologa započinju svoju misiju u Sakkari. Nakon što iskopaju više od četrdeset istražnih okana, napokon otkrivaju ono najvažnije: desetke sarkofaga koji potječu iz vremena Novog egipatskog kraljevstva i kasnog razdoblja drevnog Egipta. Očekuju ih brojna iznenađenja nakon što otkriju da su neki pokojnici zakopani s neočekivanim tajnama.

U drugoj se epizodi priključujemo timu nakon što je u tromjesečnim iskopavanjima pronađeno desetke sarkofaga. Premda je već gotovo odustao, dr. Hawass napokon pronalazi kameni sarkofag za koji pretpostavlja da je pripadao ugledniku koji je živio tijekom Novog kraljevstva. Ali u sarkofagu se nalazi tajanstvena kraljica, otkrivena desetljeće prije, što daje novi poticaj cijelom istraživanju. Jesu li najnoviji nalazi potvrda nekih od najslavnijih pretpostavki egiptologa?

Arheolog dr. Zahi Hawass bivši je egipatski ministar za starine i voditelj iskopavanja u Gizi, Sakkari, oazi Bahariya i Dolini kraljeva. Dr. Hawass napisao je velik broj znanstvenih članaka i knjiga te je arheolog iznimnog ugleda. Poznat po svojoj karizmi, već više od trideset godina podiže razinu osviještenosti o arheologiji i važnosti očuvanja vrijednog egipatskog nasljeđa. Došao je do više važnih otkrića, među kojima su i grobnice graditelja piramida u Gizi i Dolina zlatnih mumija u oazi Bahariya.

Egipatske grobnice: konačna misija možete pogledati [ekskluzivno] na programu Viasat History, u ponedjeljak, 7. ožujka, u 20.00 h (1. epizoda) i 21.00 h (2. epizoda).

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala