Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Prijenos dodjele nagrada Emmy ove nedjelje
U noći s nedjelje na ponedjeljak pratite prijenos 73. svečane dodjele nagrada Emmy

Prijenos dodjele nagrada Emmy ove nedjelje

U noći na ponedjeljak, 19./20. rujna, u 1:25 na Prvom programu HTV-a slijedi prijenos 73. svečane dodjele nagrade Emmy. Emisiji prethodi kratki uvodni prilog iz HTV-ova studija u kojem će se predstaviti nominirani i glavni favoriti ovogodišnje nagrade Američke akademije televizijskih umjetnosti i znanosti. Prijenos dodjele iz zagrebačkog studija komentirat će Nenad Korkut, Dean Sinovčić i Boško Picula.

- Bliži nam se još jedna dodjela nagrada Emmy. Kao i prošlogodišnja dodjela i ova će biti održana u neuobičajenom stilu uvjetovanom situacijom s Covidom 19, no bez sumnje će show biti izveden u vrhunskoj produkciji s brojnim iznenađenjima. Dodjelu nagrada Emmy i dalje naizmjence organiziraju četiri najveće američke televizijske kuće (ABC, CBS, NBC i FOX), a ovogodišnjoj 73. dodjeli domaćin je CBS, izjavila je urednica emisije i prijenosa Branka Papić.

U nastavku donosimo osvrt filmskog kritičara Boška Picule:

- Jesu li i ove godine Emmyji "Pandemmyji" kao što su ih nazvali američki komentatori dodjele najpoznatijih nagrada za televizijska ostvarenja u SAD-u, ali i u svijetu? Nakon što je prošlogodišnja dodjela priznanja Američke akademije televizijskih umjetnosti i znanosti (ATAS) održana u dotad neviđenim uvjetima zbog pandemije koronavirusne bolesti koja je najviše pogodila američko stanovništvo, ovogodišnja se 73. svečana dodjela nagrade Emmy u nedjelju, 19. rujna također priređuje u posebnim epidemiološkim uvjetima. K tome, najviše pojedinačnih nominacija ove godine – čak šest – ima američki filmaš, zabavljač i glazbenik Bo Burnham (poznat iz ove godine Oscarom nagrađenog filma Djevojka koja obećava) za cjelokupno autorstvo nad svojim zabavnim showom Bo Burnham: Inside realiziranim u njegovu domu tijekom vrhunca prošlogodišnjeg zatvaranja uslijed pandemije COVID-19. Burnhamov varijete sa samim sobom bez publike, prepun skečeva i glazbenih brojeva o novonastalim uvjetima života, favorit je u kategoriji najboljega snimljenog zabavnog showa. U njoj su mu najveći suparnici TV show s ponovnim okupljanjem glumačke postave humoristične serije Prijatelji te malom ekranu prilagođena snimka kazališnog mjuzikla Hamilton. Upravo je ova kategorija novina u ovogodišnjem televizijskom prijenosu svečane nagrade Emmy za programe u udarnom terminu, kao i kategorija za najbolji zabavni show uživo za čije priznanje, primjerice, konkuriraju i 93. svečana dodjela Oscara te 63. svečana dodjela Grammyja.

Kao što je poznato, nagrade Emmy dodjeluju se za niz televizijskih dostignuća pri čemu najviše pozornosti izazivaju nagrade za programe u udarnom terminu (primetime). Vikend uoči ove svečanosti (11. i 12. rujna) rezerviran je za ostale mnogobrojne kategorije, odnosno za dodjelu priznanja za različita kreativna dostignuća (scenografija, kostimografija, glazba, montaža, zvuk, specijalni efekti,...) te dio televizijskih formata (TV film, reality show, dokumentarni film, dokumentarna serija, program za djecu, animirani program,…).

O nagradama odlučuje oko 25 tisuća članova Akademije osnovane 1946. i ustrojene u trideset razreda koja upravo proslavlja 75 godina svog djelovanja, a koja je već 1949. uručila i svoja prva priznanja. Ovog se rujna nagrade Emmy za programe u udarnom terminu (programi premijerno emitirani u večernjem terminu između 18 sati i 2 sata) dodjeljuju u 27 kategorija svrstanih u četiri područja: formati (8 kategorija), gluma (šest kategorija za glavne i šest kategorija za sporedne uloge), režija (tri kategorije) i scenarij (četiri kategorije). Glede televizijskih formata u nedjelju, 19. rujna nagrađuju se najbolji radovi u kategorijama dramskih serija, humorističnih serija, miniserija, talk showa, natjecateljskog showa, humorističnog showa, zabavnog showa uživo i – snimljenoga zabavnog showa.

Nedjeljnu svečanost s najviše nominacija, njih trinaest, dočekuje humoristična serija Ted Lasso o novopečenom treneru nogometa koja je, računajući i kategorije kreativnih dostignuća, s ukupno dvadeset nominacija za Emmy postala najuspješnijom premijerno prikazanom serijom pretekavši dosadašnjeg rekordera seriju Glee. Ovom su projektu koautora i glavnoga glumca Jasona Sudeikisa suparnici u utrci za Emmy za najbolju humorističnu seriju Pomalo crno, Cobra Kai, Emily u Parizu, Stjuardesa, Hacks, Metoda Kominskog i PEN15.

U kategoriji najbolje dramske serije koja kao i kategorija najbolje humoristične serije i ove godine ima osam naslova, nominirane su serije The Boys, Bridgerton, Lovecraftova zemlja, The Mandalorian, Pose, To smo mi te Kruna i Sluškinjina priča koje obje imaju po jedanaest nominacija, najviše u ovoj kategoriji. Što se tiče miniserija, u ovoj se kategoriji najviše izgleda daje Daminom gambitu kojem konkuriraju Mogu te uništiti, Mare iz Easttowna, The Underground Railroad i WandaVision. Dugovječni humoristični show Saturday Night Live, ponovno nominiran u svojoj kategoriji, stigao je s novom 21 nominacijom do svoje ukupno 306. nominacije čime je postao apsolutnim rekorderom u povijesti dodjele nagrade Emmy. Među televizijskim kućama i servisima za streaming koji sve više dominiraju malim ekranima, 73. svečanu dodjelu nagrada Emmy u udarnom terminu s najviše nominacija, njih 41, dočekuju HBO i HBO Max, a slijede ga Netflix (28 nominacija), Disney+ (22 nominacije), Hulu (14 nominacija) i Apple TV+ s 13 nominacija. Dodjelu nagrada Emmy i dalje naizmjence organiziraju četiri najveće američke televizijske kuće (ABC, CBS, NBC i FOX), a ove joj je godine domaćin CBS koji na nedjeljnoj dodjeli za vlastita ostvarenja ima osam nominacija.

 * * *

Ovogodišnja se dodjela priređuje u grandioznom zabavnom kompleksu L.A. Live u Los Angelesu pri čemu organizatori najavljuju strogo pridržavanje epidemioloških mjera, ograničeni broj uzvanika jer će na svečanosti izostati i dio nominiranih te korištenje otvorenih prostora. Domaćin showa je popularni zabavljač i glumac Cedric the Entertainer (Brijačnica, serija The Steve Harvey Show). Prema tradiciji, pojedine će kategorije najaviti mnogobrojna poznata imena iz svijeta zabave dok je ove godine laureatkinja nagrade za životno djelo (eng. Governors Award) glumica, plesačica i koreografkinja Debbie Allen, trostruka dobitnica nagrade Emmy te najpoznatija po svom nastupu u televizijskoj seriji Slava.

Redateljica prijenosa na HRT-u je Anamaria Corazza, a urednica prijenosa na HRT-u Branka Papić.

Gledatelji HRT-a koji nisu u mogućnosti pratiti izravni prijenos dodjele nagrada Emmy, moći će pogledati skraćenu verziju u utorak, 21. rujna, u 17:35 na Drugom programu.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala