Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Zlatna palma Bijeloj vrpci
Zlatna palma za najbolji film 62. međunarodnog filmskog festivala u Cannesu dodijeljena redatelju Michaelu Hanekeu

Zlatna palma "Bijeloj vrpci"

PIŠE: Goran Ivanišević

Film je snimljen u koprodukciji Austrije, Francuske i Njemačke a donosi kroniku neobičnih događaja i nesreća koji se zbivaju u zabačenom protestantskom selu na sjeveru Njemačke. Pripovjedač je seoski učitelj, a bijelu vrpcu iz naslova moraju na rukavu nositi đaci kako bi ih podsjećala na vrline i poslušnost.

"Prorok" ("Un prophète")

Grand Prix žiri je dodjelio filmu "Prorok" ("Un prophète") kriminalističkoj drami redatelja Jacquesa Audiarda, snimljenoj u francusko-talijanskoh koprodukciji.

Za životno djelo i izniman doprinos povijesti kinematografije nagrađen je 86-godišnji francuski redatelj Alain Resnais koji je u karijeri duljoj od 70 godina snimio gotovo pedeset filmova. U vrhunce njegova opusa ne može se ubrojiti "Divlja trava" ("Les herbes folles") s kojom se predstavio ove godine u Cannesu.

"Kinatay"

Nagradu za najboljeg redatelja primio je Filipinac Brillante Mendoza za krimi dramu "Kinatay", dok je za najbolji scenarij nagtrađena Kineskinja Feng Mei za "Proljetnu groznicu" ("Chun feng chen zui de ye wan") Yea Loua.

"Akvarij" ("Fish Tank")

Žiri je nagradio i britanski "Akvarij" ("Fish Tank") Andree Arnold te "Žeđ" ("Bak-jwi") Chan-Wook Parka, dok su najboljim glumcima proglašeni Charlotte Gainsbourg za ulogu žene koja nakon pogibije sina pada u tešku depresiju u filmu "Antikrist" ("Antichrist") Larsa von Triera i Christoph Waltz za ulogu njemačkog časnika u "Zloglasnim gadovima" ("Inglourious Basterds") Quentina Tarantina.

U natjecanju za najbolji kratki film, konkurenciji u kojoj je sudjelovao i hrvatski film "Ciao, mama" Gorana Odvorčića, Zlatnu palmu osvojio je film "Arena" Joãa Salaviza.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala