Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Političke teme obilježile drugi dan Pulskog filmskog festivala
Raznolika ponuda događanja, pregršt fimova - požurite u Pulu!

Političke teme obilježile drugi dan Pulskog filmskog festivala

Foto: PFF 

Uoči svjetske premijere filma Branka Schmidta A bili smo vam dobri, u kinu Valli održana je press konferencija kojoj su nazočili redatelj Branko Schmidt, scenaristica Sandra Antolić, glumci Rene Bitorajac i Slaven Knezović, direktor fotografije Dario Hacek i montažer Hrvoje Mršić.

Samu činjenicu da je film uopće snimljen s obzirom na pandemijske uvjete, Branko Schmidt je pripisao izvrsnoj ekipi koja je na njemu radila. Istaknuo je kako ovaj film jest o braniteljima, ali se može postaviti u bilo koje okruženje, domaće ili međunarodno, kritika je sustava koji favorizira podobne, a ne izvrsne i primjenjiv je univerzalno. Vjeruje da film očekuje festivalski život, iako je rano za predviđanja u nesigurnim vremenima.

Drugi dan filmskog festivala u Puli predstavljena je knjiga Nenada Polimca Život u filmu 1. Knjiga se, kako je istaknuo predstavljač Daniel Rafaelić, sastoji od ključnih tekstova hrvatske filmske publicistike koje je Polimac redovito objavljivao više od pet desetljeća. Ključni su, rečeno je na promociji, Polimčevi tekstovi koji (re)valoriziraju hrvatski filmski korpus i koji i danas djeluju sviježe prvenstveno zahvaljujući njihovoj enciklopedičnosti i vrhunskoj zainteresiranosti autora za problematiku o kojoj piše, zaključio je Rafaelić. Nenad Polimac se posebno osvrnuo na vlastitu analizu filmova o kojima je davno pisao, a koji su sad dobili priliku za novo čitanje. "Iste filmove redovito treba ponovno gledati" dodao je autor poručivši da filmska publicistika u Hrvatskoj, iako svedena na nekolicinu ljudi, itekako ima smisla budući da prenosi i čuva filmsko znanje i spoznaje. Moderator Rafaelić zaključio je promociju najavom da ćemo na idućem Pulskom filmskom festivalu predstaviti drugi, a za dvije godine i treći nastavak ove knjige.

U galeriji Antun Motika predstavljena je izložba Cinemaniac kustosice Branke Benčić. Izložba predstavlja višegodišnju istraživačku platformu koja propituje veze filma, pokretnih slika i suvremene umjetnosti. Ovogodišnje izdanje zamišljeno je kao dokumentacijska izložba u Gradskog galeriji u Puli, koja će usmjeriti pogled unazad na dosadašnja iskustva i promišljanja različitih tematskih koncepcija -od istraživanja baštine alternativnog, eksperimentalnog i amaterskog filma i video umjetnosti 60-ih i 70-ih u SFRJ.  Izložba ostaje otvorena za javnost do 29. srpnja.

Prije same projekcije filma A bili smo vam dobri u Areni, Milanu Stanišiću, direktoru filmskih ekipa i vođi snimanja, koji je cijeli život proveo na filmskom setu brojnih hrvatskih i svjetskih produkcija, dodijeljena je nagrada Dragutin Nusshol za cjeloživotni doprinos kinematografiji. Nagrada je ustanovljena od strane Hrvatskog društva filmskih djelatnika, povodom prošlogodišnje 70. obljetnice postojanja,  a dodjeljivat će se jednom godišnje članu Društva koji je svojim djelovanjem zadužio hrvatsku, ali i svjetsku kinematografiju i to u pravilu iz struka koje nisu autorske nego one „iza kamera“. Ovogodišnjem, prvom dobitniku, Milanu Stanišiću nagradu je uručio redatelj Ivan Goran Vitez.

U sklopu Međunarodnog programa, na drugoj projekciji u Areni je prikazana politička komedija Kampanja, rumunjskog redatelja Mariana Crisana. Film prati povučenog vozača traktora iz rumunjskog mjestašca Viorel koji susreće Mocanua, političara koji priprema kampanju za ulazak u Europski parlament. Spletom okolnosti Viorel i supruga ugošćuju ga u svom skromnom domu, što  Mocanu koristi ne bi li  popravio narušen imidž u javnosti.

Na Kaštelu posjetitelji su na, do posljednjeg mjesta rasprodanoj projekciji, imali priliku pogledati hrvatsku premijeru višestruko nagrađivanog austrijskog filma Hochwald, redateljice Evi Romen. Radnja filma prati problematičnog mladog plesača Marija iz malog mjesta u južnom Tirolu koji nailazi na dodatno neodobravanje okoline nakon što u terorističkom napadu na gay-klub strada njegov najbolji prijatelj i uzoran mladić Lenz.

Treći dan festivala, u Međunarodnom programu u Areni donosi nam "večer adrenalina". U 21:30 na rasporedu je već rasprodana projekcija filma Miloša Avramovića Južni vjetar 2 - Ubrzanje nakon koje slijedi austrijski film Lisica u rupi. Na Kaštelu imamo priliku pogledati finski film Društvene igre.

U sklopu programa Posebnih projekcija, posjetitelji će u 16 sati u INK moći pogledati Eden, film s Lanom Barić u glavnoj ulozi.

U Hrvatskom programu posjetitelji imaju priliku pogledati film redatelja Marija Vrbančića Menhetenska odiseja od 19 sati u INK-u, dok se u programu Dizalica na Kaštelu od 23:30 prikazuje britanski film Priča iz Brixtona.

Od 19 sati u Galeriji Amfiteatar posjetitelji će moći prisustvovati otvorenju izložbe Kinoteka koju zajednički organiziraju Udruga cerebralne paralize Istarske županije i Arheološki muzej Istre.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala