Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Motovun Film Festival vraća se u punom sjaju s mnoštvom odličnih filmova
U pet dana, od 27. do 31. srpnja, u Motovunu slijedi cijeli niz filmova, glazbe i popratnih događanja

Motovun Film Festival vraća se u punom sjaju s mnoštvom odličnih filmova

Posljednjih godinu i pol bilo je više nego posebno i izazovno. U postupnom vraćanju u normalan život svoj doprinos želi dati i Motovun Film Festival povratkom na Brdo filmova u punom sjaju. U pet dana, od 27. do 31. srpnja u Motovunu ova manifestacija održat će se u uobičajenom izdanju s mnoštvom filmova i popratnim zbivanjima te nadaleko poznatom odličnom neformalnom atmosferom.

"Raduje nas što naš program i ove godine govori mnoštvo jezika, poetika i estetika, jer naš željeni programski koncept je šušur. Gledat ćemo i dokumentarce i animacije, filmove s raznih strana i serije. Ipak, i u toj simfoniji različitosti, ukazale su se neke podudarnosti: susjedi su očito imali odličnu godinu, pa nam se dogodilo nekoliko filmova iz Italije, dugih, kratkih, dječjih… na kraju krajeva, talijanski dokumentarac otvara festival", izjavio je direktor festivala Igor Mirković na predstavljanju programa u zagrebačkoj Laubi.

Sjajni film otvorenja Lovci na tartufe, premijerno prikazan na Sundance festivalu, prati skupinu skromnih osobenjaka iz Pijemonta, tragača za dragocjenim gomoljima, koji štite svoj svijet od pohlepe. Film će pratiti i Dan tartufa koji festival priprema u suradnji s Udrugom istarskih tartufara. Spomenuti ostatak talijanskog programa činit će tri odlična filma nagrađena na Venecijanskom festivalu – Assandira, Grabežljivci i Oče naš.

Najpoznatiji film u programu je Otac redatelja Floriana Zellera, nagrađen Oscarima za scenarij te za briljantnu ulogu Anthonyja Hopkinsa. Atrakcija dolazi i s Berlinskog festivala. Japanski omnibus Kolo sreće i fantazije, ovjenčan Srebrnim medvjedom po odluci žirija, prati tri zaljubljene žene na putu samootkrivenja. Nakon premijere u Cannesu, na Brdo filmova dolazi i Murina, dugoočekivani prvijenac mlade hrvatske redateljice Antonete Alamat Kusijanović. Zanimanju za ovu priču o obiteljskom kovitlacu na jadranskom otoku doprinosi i podatak da je među izvršnim producentima filma i slavni Martin Scorsese.

"Raditi festival u godini u kojoj su gotovo sve premijere bile blokirane zbog korone bilo je vrlo zahtjevno, ali na koncu možemo s ponosom reći da imamo sjajan filmski program. Drago mi je što smo uspjeli pronaći i nekoliko izvrsnih komedija, poput Grabežljivaca, Živog čoveka i Rijetkih zvjerki, što imamo i kontroverzni Užitak koji govori o porno industriji, a s druge strane emotivne obiteljske filmove poput izraelskog Evo nas. Tko god ove godine odluči zaploviti prema Motovunu, na našem se brdu sigurno neće osjećati nasukan", otkrila je selektorica glavnog programa Milena Zajović.

Nekoliko filmova, kao što su Ljudski faktor, Mitra i Što dalje odavde, imaju zajedničku nit u koketiranju s trilerom i detekcijom uz dojmljiv politički i poetički efekt. Zabavnu priču o vrućem korzikanskom ljetu donose Meteori, dok slovenski Sanremo poetski oslikava problem demencije. Sa zanimanjem se očekuju i Djeca sunca, novi film iranskog redatelja Majida Majidija čiji smo prvijenac gledali još u prvom izdanju ovog festivala.

Više premijernih naslova ukazuje da filmski svijet sve više propituje lice i naličja masovnog turizma. Slijedom toga MFF donosi mini-retrospektivu All inclusive - filmske priče o tome kako kruzeri i čarteri mijenjaju život, ljude i gradove. Atrakcija ovog programa je Čiči Biči – Bolski turizam u doba korone, film koji je skupina bračkih amatera predvođena umjetnikom Ivicom Jakšićem Čokrićem Pukom snimila prošlog ljeta. U ovom cjelovečernjem igranom filmu, satiričnom prikazu hrvatskog turizma, glume brojni Boljani, a u nedostatku pravih, statiraju gosti od kartona.

Već uobičajeno festival donosi nekoliko filmskih poslastica u vidu posebnih projekcija. U programu je glazbeni film American Utopia legendarnog Spikea Leeja, inspiriran istoimenim glazbeno-scenskim showom Davida Byrnea, bivšeg frontmana Talking Headsa. Ljubitelji 'bindžanja' moći će pogledati svih pet epizoda Porodice, serije o padu Slobodana Miloševića koja je uzburkala regiju, a njezin autor je član ovogodišnjeg motovunskog žirija Bojan Vuletić.

Uz Vuletića, ovogodišnji žiri, koji će odlučiti o dobitniku Propelera Motovuna, čine švicarska redateljica Andrea Štaka i hrvatski redatelj Jure Pavlović. Nagrade dodjeljuje i međunarodni žiri filmskih kritičara te žiri u konkurenciji kratkih filmova koja i u ovom festivalskom izdanju ima važnu ulogu. Najbolji europski film u konkurenciji kratkih i ove godine postaje kandidat za nagradu Europske filmske akademije, svojevrsni europski Oscar, a novost je i nagrada Corto Montonese za najbolji hrvatski kratki film.

"Kratki metar ove godine predstavljamo kroz 25 filmova izabranih između 829 prijava, a u sklopu programa motovunska publika može vidjeti premijere igranih, dokumentarnih i animiranih naslova koji u samo nekoliko minuta donose iznimno svježe ideje i perspektive. Dio filmova stiže s priznanjima s najprestižnijih festivala kao što su Cannes, Clermont-Ferrand, Tribeca, a neki su naša otkrića koja nas u tom smislu i najviše vesele. Nadamo se da ćete svratiti na naše kratkiše jer nam šarm i zaigranost koju nude nikad nisu bili potrebniji", kazala je Inja Korać, selektorica programa Motovunski kratki.

Motovun Film Festival priprema i svoj uobičajeno atraktivan glazbeni program te razna popratna događanja, no sva zbivanja ovisit će o epidemiološkim mjerama koje će vrijediti u vrijeme festivala. Izvjesno je da će nekim programima moći prisustvovati isključivo posjetitelji s digitalnim COVID-potvrdama, prije svega sadržajima u zatvorenim prostorima i koncertima. Večernje projekcije na otvorenom organizirat će se uz limitirani broj gledatelja i propisani razmak, pa za ove projekcije neće biti potrebne potvrde.

No, zbog smanjenog kapaciteta gledališta preporučuje se što ranija kupnja ulaznica. Pretprodaja ulaznica po povoljnijim cijenama već je počela, a pojedinosti se mogu pronaći na festivalskoj stranici www.motovunfilmfestival.com.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala