Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Oskari 2021: bh. redateljica Jasmila Žbanić u utrci za Oskara
Objavljene su nominacije za ovogodišnje prestižne filmske nagrade Oskar, najviše nominacija ima film "Mank"

Oskari 2021: bh. redateljica Jasmila Žbanić u utrci za Oskara

Objavljene su nominacije za ovogodišnje Oskare! Po prvi puta u povijesti filmovi nisu morali imati minimalni izlazak u kinima kako bi se mogli kvalificirati za nominaciju za Oskare. Ta je odluka stigla radi pandemije koronavirusa, koja je zatvorila kino-dvorane i mnoge filmove prisilila da svoj izlazak prebace na ovu godinu.

Upravo je predvodnik ovogodišnjih nominacija film koji nije vidio velika filmska platna već je izlazak imao na najpopularnijem streaming servisu Netflixu - film Mank Davida Finchera predvodi s čak deset nominacija za Oskare. To nije previše iznenadilo jer je Netflixov crno-bijeli film i predvodio predviđanja o nominacijama u tehničkim kategorijama.

Manka slijede Amazonov Sound of Metal te film Minari, oba sa sedam nominacija. Jednu manje od njih imaju Nomadland, Judas and the Black Messiah, Promising Young Woman i The Trial of the Chicago 7. Svi ti filmovi nalaze se i u konkurenciji za nagradu za najbolji film, zajedno s filmom The Father.

Među nominiranima za najbolju režiju ove su se godine našli Thomas Vinterberg za film Another Round, David Fincher za Mank, Lee Isaac Chung za Minari, Chloé Zhao za film Nomadland te Emerald Fennell za Promising Young Woman.

Za najboljeg glumca natječu se Riz Ahmed (Sound of Metal), Anthony Hopkins (The Father), Gary Oldman (Mank), Steven Yeun (Minari) te nedavno preminuli Chadwick Boseman za ulogu u filmu Ma Rainey's Black Bottom.

U kategoriji najbolje glumice našli su se Andra Day (The United States vs. Billie Holliday), Vanessa Kirby (Pieces of a Woman), Frances McDormand (Nomadland), Carey Mulligan (Promising Young Woman) te Viola Davis (Ma Rainey's Black Bottom).

Među nominiranima se našla i bosanskohercegovačka redateljica Jasmila Žbanić, čiji je film Quo Vadis, Aida? našao u konkurenciji za najbolji film na stranom jeziku.

Tko će pokupiti ovogodišnje prestižne zlatne kipiće doznat će se 25. travnja kada će se odviti svečana dodjela nagrada Oskar. Preostale nominirane možete provjeriti na službenim stranicama.

M.M.K.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala