Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Objavljene nominacije za BAFTA nagrade - nominirana i Jasmila Žbanić
Ovogodišnji "britanski Oskari" napravili su zaokret od prošlogodišnjih nominacija koje nisu bile dovoljno raznovrsne

Objavljene nominacije za BAFTA nagrade - nominirana i Jasmila Žbanić

Samo godinu dana nakon što su optuženi radi pretjeranih nominacija samo bjelačkih glumaca u sve četiri glumačke kategorije te nedovoljno uključivanje žena u redateljskim nominacijama, ovogodišnje BAFTA nominacije napravili su potpuni zaokret.

Film Nomadland redateljice Chloé Zhao predvodi nominacije zajedno s filmom Rocks Sarah Gravron, od kojih svaka ima po sedam nominacija. Slijede ih filmovi Promising Young Woman, Mank i The Father sa šest nominacija.

Po prvi puta u povijesti BAFTA nagrada su četiri redateljice nominirane u kategoriji za najbolju režiju! Uz Zhao i Gravron tu su Shannon Murphy za film Babyteeth te bosanskohercegovačka redateljica Jasmila Žbanić za film Quo Vadis, Aida?, čiji je film nominiran i za najbolji film s ne-engleskog govornog područja.

Uz ove redateljice nominaciju za režiju dobili su i Thomas Vinterberg za film Another Round te Lee Isaac Chung za Minari.

Najvažnija kategorija jest ona za najbolji film, a u njoj su se ove godine našli filmovi The Father, The Mauritian, Nomadland, Promising Young Woman i The Trial of Chicago 7.

U kategorijama za najbolje glumačke uloge našli su se Bukky Bakray (Rocks), Radha Blank (The Forty-Year-Old Version), Vanessa Kirby (Pieces of a Woman), Frances McDormand (Nomadland), Wunmi Mosaku (His House) i Alfre Woodard (Clemency) za najbolju žensku ulogu te Riz Ahmed (Sound of Metal), Adarsh Gourav (The White Tiger), Anthony Hopkins (The Father), Mads Mikkelsen (Another Round), Tahar Rahim (The Mauritian) te nedavno preminuli Chadwick Boseman za ulogu u filmu Ma Rainey's Black Bottom.

BAFTA nagrade obično su dobar pokazatelj za Oskare no ovogodišnje velike promjene oko odabira nominiranih i odabira pobjednika mogle bi ipak unijeti i promjene na tom polju.

Dodjela "britanskih Oskara" očekuje se 10. i 11. travnja, a sve nominirane možete pogledati na službenim stranicama BAFTA nagrada.

M.M.K.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala