Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Otvoreno posebno izdanje ZagrebDoxa
Na posebnom izdanju ZagrebDoxa u ponedjeljak stiže premijera filma "Povuci – potegni" Nevena Hitreca

Otvoreno posebno izdanje ZagrebDoxa

Foto: ZagrebDox

Ovogodišnje posebno izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox otvoreno je u nedjelju, 4. listopada u Kinu SC u Studentskom centru u Zagrebu. Festival je započeo projekcijom filma Bogovi Molenbeeka finske redateljice Reete Huhtanen, šarmantnim ostvarenjem o dječacima koji odrastaju u zloglasnoj briselskoj četvrti, podsjećajući nas na vječne vrijednosti poput zajedništva i solidarnosti.

Uoči ovog filma publika je imala prilike pogledati i kratkometražni dokumentarac nagrađen posebnim priznanjem na Corona Short Film Festivalu: u filmu Osoba u redateljica Sunčica Ana Veldić bilježi nedavni odlazak iz potresom oštećenog stana u centru Zagreba na otok Murter, gdje otkriva zanimljiv prizor. Uoči projekcija publici su se obratili direktor ZagrebDoxa, Nenad Puhovski, i pročelnica Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba, Milana Vuković Runjić.

U idućih tjedan dana, zaključno s nedjeljom, 11. listopada, u Kinu SC i Teatru &TD prikazat će se pedesetak dokumentaraca, pri čemu se filmovi u međunarodnoj i regionalnoj konkurenciji nalaze u utrci za glavnu festivalsku nagradu, Veliki pečat. Mali pečat osvojit će pak autorica ili autor filma iz natjecateljskog filma do 35 godina starosti, a na festivalu će se dodijeliti još i nekoliko posebnih nagrada: nagrada Movies That Matter, nagrada FIPRESCI te nagrada Mojoj generaciji, koju dodjeljuje direktor festivala. O najboljem filmu očekivat će i publika pa će, već tradicionalno, HT nagrada publike pripasti filmu s najvišom prosječnom ocjenom prema mišljenju gledatelja.

Današnje festivalske projekciju na ZagrebDoxu započinju u 15 sati u Teatru &TD, a završavaju u 22 sata u Kinu SC. Prvi festivalski dan donosi osam naslova razmještenih u programima međunarodne I regionalne konkurencije te u program The Best of rest. 

Program u Teatru &TD donosi naslove iz međunarodne konkurencije: započinje u 15 sati projekcijom filma Sjene bez sunca (Sunless Shadows) iz programa međunarodne konkurencije; riječ je o filmu iranskog filmskog veterana Mehrdada Oskoueija koji progovara o sudbini pet mladih Iranki osuđenih zbog ubojstava nasilnih supruga i očeva, a nagrađen je na festivalu IDFA za najbolju režiju.

U 17 sati slijedi film Pustinjska ulica 143 (143 Sahara Street) Hassena Ferhanija, intiman i evokativan dokumentarac o malom caféu usred Sahare, nagrađen na festivalu u Locarnu; u 19 sati će biti prikazan poljski film Vjetar. Dokumentarni triler (Wind. A Documentary Thriller) redatelja Michała Bielawskog, ovjenčan nagradom MDR za najbolji istočnoeuropski film festivala DOK Leipzig, a koji se u maniri trilera razvija u impresivno simfonično filmsko ostvarenje o nepredvidljivom i destruktivnom vjetru koji puše nekoliko puta godišnje u poljskoj regiji Podhale.

U 21 sat bit će prikazan film Pjena (Froth), filmski debi mladog ruskog redatelja Ilje Povolockog, besprijekorno snimljena studija male eklektične zajednice "subpolarnih kauboja" koja živi u polunapuštenom gradu na negostoljubivim obalama Barentsova mora. Program međunarodne konkurencije završava u 22 sata filmom Umjetnica i lopov (The Painter and the Thief) Benjamina Reea ovjenčan Sundanceovom posebnom nagradom žirija; riječ je o nježnoj i emotivnoj priči koja, vješto izbjegavajući sentimentalizam, prikazuje neobično prijateljstvo naslovnih protagonista.

Kino SC donosi filmove iz regionalne konkurencije i programa The Best of the Rest; u 16 sati u kinu SC bit će prikazan film Za Samu (For Sama), dokumentarac koji je prikupio više od 50 nagrada diljem svijeta, a na direktan način progovara o preživljavanju u Siriji iz vizure novinarke i aktivistice koja sanja o dolasku liberalne demokracije. Poražavajuća je to priča o autoričinu iskustvu odgajanja kćeri Same tijekom sirijskog građanskog rata.

U 18 sati u kinu SC bit će prikazan film Kći Camorre (Daughter of Camorra) Siniše Gačića, u čijem je fokusu bivša pripadnica zloglasne organizacije Camorra koja se, nakon izlaska iz zatvora, obračunava s izazovima svakodnevnog života. Program završava premijernom projekcijom domaćeg dokumentarca Nevena Hitreca u 20 sati - filma Povuci – potegni, koji se bavi kritičkim osvrtom na obrazovni sustav, ali još više na odrastanje u doba kada je sve dostupno, kao i kritikom odgojnih metoda obitelji koju snima. U ovoj borbi proces učenja doima se kao suvremena verzija inkvizicije – uz puno vike, urlanja, manipulativnih obećanja i drame.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala