Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Dokumentarac Bogovi Molenbeeka otvara posebno izdanje ZagrebDoxa
ZagrebDox se otvara u nedjelju, 4. listopada u Kinu SC Studentskog centra u Zagrebu, a trajat će do 11. listopada

Dokumentarac "Bogovi Molenbeeka" otvara posebno izdanje ZagrebDoxa

Ovogodišnje posebno izdanje ZagrebDoxa otvara se u nedjelju, 4. listopada u Kinu SC Studentskog centra u Zagrebu uz finski dokumentarac Bogovi Molenbeeka te kratki domaći film Osoba.

Film Bogovi Molenbeeka (Gods of Molenbeek) finske redateljice Reette Huhtanen kroz vizuru dvojice dječaka koji dolaze iz posve drugačijih kulturoloških sredina progovara o ozloglašenoj briselskoj četvrti Molenbeek, poznatoj po napadima bombaša samoubojica i policijskim ophodnjama. Ovo lirsko ostvarenje na svjež i maštovit način pristupa jednom od gorućih problema današnjice – (ne)mogućnosti suživota u različitosti, podsjećajući na univerzalnu ljepotu iskrenog dječjeg prijateljstva. Film je obišao brojne renomirane festivale poput Visions du Réela i Filmskog festivala u Krakovu, a osvojio je i nekoliko priznanja, među kojima su i nagrade publike i kritike na festivalu DocPoint u Helsinkiju te posebno priznanje na Međunarodnom filmskom festivalu u Reykjaviku. Spomenuti film dio je međunarodnog natjecateljskog programa ZagrebDoxa.

Na otvaranju će biti prikazan i kratki hrvatski dokumentarac Osoba autorice Sunčice Ane Veldić koji dokumentira autoričin izlazak iz potresom oštećenog stana u centru Zagreba te odlazak na otok Murter i susret sa novim izazovima..

Posebno izdanje međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox trajat će osam dana, do 11. listopada, a projekcije će se održavati u Kinu SC i Teatru &TD Studentskog centra u Zagrebu. Program uključuje pedesetak aktualnih dokumentarnih naslova. Natjecateljski program uključuje međunarodnu i regionalnu konkurenciju – za Veliki pečat, službenu festivalsku nagradu, natječe se 16 filmova u međunarodnoj te 14 filmova u regionalnoj konkurenciji. Mali pečat bit će dodijeljen najboljem filmu autora/ice do 35 godina starosti.

U popratnom filmskom programu The Best of the Rest bit će prikazano dvadesetak odabranih filmova iz ovogodišnjih službenih programa, a osim toga, ZagrebDox uključuje i dva retrospektivna programa: retrospektivu filmova nagrađivane britanske redateljice Lucy Walker te autorsku večer posvećenu renomiranom domaćem dokumentaristu Goranu Deviću. Program posvećen Lucy Walker uključuje osam naslova, a prikazuje se online već od ovoga tjedna, omogućujući na taj način publici diljem zemlje da pogleda neke od najznačajnijih ostvarenja autorice koja iza sebe ima osvojenog Emmyja i dvije nominacije za Oscara. Lucy Walker će održati i online masterclass predavanje u sklopu programa ZagrebDox Pro. Autorska večer nagrađivanog autora Gorana Devića, ujedno i člana ovogodišnjeg međunarodnog žirija ZagrebDoxa, uključit će tri naslova iz autorova opusa koji tematiziraju njegov rodni Sisak.

Posebno izdanje ZagrebDoxa organizirano je u skladu s preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo s ciljem osiguranja što sigurnijeg boravka svih posjetitelja.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala