Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


INTERVJU: Kate Phillips kao prva londonska detektivka iz 19. stoljeća
Nakon hit serija "Kruna", "Peaky Blinders" i "Wolf Hall" u novoj "Gospođica Scarlet i Vojvoda" ima glavnu ulogu – i to kakvu!

INTERVJU: Kate Phillips kao prva londonska detektivka iz 19. stoljeća

Foto: Viasat World
Razgovarala Doris Žibrat/MojTV

U utorak, 15. rujna nam stiže nešto novo i drugačije: uzbudljiva kriminalistička serija Gospođica Scarlet i Vojvoda u kojoj je glavna protagonistica Eliza Scarlet – obrazovana i neustrašiva mlada žena, prva londonska detektivka iz 19. stoljeća koju su neki nazvali "ženski Sherlock Holmes".

Za početak, ponešto o seriji: u šest epizoda pratimo Elizu Scarlet koja nakon očeve smrti mora odlučiti kako će se pobrinuti za svoju financijsku sigurnost. U Londonu u 19. stoljeću za ženu je to značilo brak, ali tvrdoglava Eliza ima skriveni adut u rukavu: očevu detektivsku agenciju. No, za uspjeh u viktorijanskom Londonu i tom muškom svijetu ipak će joj trebati muški partner kojeg pronalazi u Vojvodi (Stuart Martin), inače inspektoru u Scotland Yardu. Serija potom prati njihov odnos i rješavanje neobičnih, zagonetnih slučajeva u mračnom okruženju Londona iz 1880-ih godina.

MojTV: Možeš li nam reći što te u scenariju toliko privuklo da si zaključila da je to novi projekt kojim se želiš baviti?

Kate Philips: Mislim da se ne događa često da pročitaš scenarij u kojem, prvo, jedna žena predvodi seriju, i drugo, ta žena, Eliza, ona je žestoka, duhovita, zabavna, zagonetna i ti se slojevi mijenjaju u svakoj sceni. Zapravo, ona kao da je drugačija osoba sa svakim likom s kojim se nađe i u svakoj sceni.

Odmah sam znala da želim tu ulogu. Mislila sam da će biti jako izazovno, a opet jako, jako zabavno glumiti nekoga tko mi je na neki način blizak. Netko tko je još uvijek vrlo mlad, koga čeka prilična pustolovina, ali ona uvijek zna što želi.

Tako da sam bila apsolutno sigurna da želim ulogu čim sam pročitala uvodnu scenu.

MojTV: Kako si se onda pripremala za svoju ulogu?

Kate Philips: Odmah sam znala da želim provesti što više vremena s Rachael New, autoricom serije. Ipak je ona stvorila taj svijet i jedino ona zna što točno i kako želi da serija izgleda pa sam željela saznati što je sve utjecalo na nju.

Inspiracija joj je bio Sherlock, ali i Indiana Jones. Ona Elizu zapravo vidi kao žensku verziju Indiane Jonesa jer neprestano upada u nevolje, ali isto tako se izvuče u zadnjoj minuti. I znam da je ovo možda dosadan odgovor, ali zbilja se volim udubiti u scenarij. Nekako mislim da je najbolji način da se pripremim za ulogu jest da uđem u sve to, da detaljno upoznam likove, pročitam tekst koji izgovaraju. Tako pohvataš likove, posebice smiješne monologe i dijaloge.

MojTV: Eliza je snažna i neovisna žena u viktorijansko vrijeme pa možeš li izdvojiti što još voliš o njoj ili možda ima nešto što ti zbilja nije sjelo?

Kate Philips: Osvojilo me što je jako ljubazna i draga. Nekako je lako zavoljeti je. Mislim da je postojao određeni strah hoće li je ljudi zavoljeti jer je vrlo odlučna i uvijek spremna na polemiku, ali potrudila sam se prikazati svu njezinu toplinu i određenu nevinost.

Taj dio njezine osobnosti igra veliku ulogu u odnosu s drugim likovima kao što je primjerice Ivy, žena koja ju je odgojila i koja je sluškinja u kući. Između njih postoji puno topline i intimnosti. Eliza u svom poslu susreće puno žena i kroz to također možemo vidjeti koliko je i ona puna pitanja o sebi, o tome što želi od života. Posebno su dirljivi flashbackovi s njezinim ocem. Tako da ne mogu izdvojiti što posebno volim kod nje, već je više stvar u tome što me dosta toga podsjeća na mene i na to što sam i ja prošla. Ukratko, mislim da je realna osoba koja se pita što će sa životom i to onda vidimo u odnosu s drugim likovima.

MojTV: U seriji ti je glavni partner William, takozvani Vojvoda. Kakav je njihov odnos, je li to još jedno partnerstvo kod kojeg ćemo se pitati hoće li završiti zajedno u romantičnoj vezi?

Kate Philips: Da, najbolji opis njihovog odnosa bio bi taj, will they-won't they. Tko zna? Na neki način oni obožavaju mrziti jedan drugoga. Poznaju se već godinama i zbog toga su kao brat i sestra, ali uvijek nešto visi u zraku.

Ono što mi se posebno sviđa jest što neprestano uče jedan od drugog. Do kraja serije vidi se kako će rušiti određene zidove jedan prema drugome i možda, možda postoji neka šansa za romantičnu priču u drugoj sezoni. Možda i ne! Sve u svemu, počet ćete navijati za njih, htjet ćete da završe zajedno.

MojTV: Imaš li neku omiljenu scenu ili događaj sa snimanja koji bi nam mogla izdvojiti i prepričati? Naravno, bez spoilera.

Kate Philips: Imam ih zbilja puno. Jedna od omiljenih mi je ona koju smo snimali na kraju, zadnji dan, zadnja scena. Onda ima jedna scena, prepirka između Williama i Elize, u kojoj pričaju kroz vrata u zatvoru. To je peta epizoda koja je prepuna akcije, ali ju je istovremeno bilo jako zabavno snimati: puno polemika, svađa i bježanja od opasnosti.

MojTV: Radila si s mnogim poznatim glumcima, glumicama, producentima i ostalom ekipom. Možeš li izdvojiti nekoga s kim ti je možda bilo najdraže raditi?

Kate Philips: Zbilja nemam favorita. Ja sam osoba koja voli jako puno ljudi. Na pamet mi recimo pada John Lithgow koji je glumio Churchilla u Kruni, ja sam glumila njegovu asistenticu. On je jedno prekrasno ljudsko biće i baš ga obožavam. Mislim da je nevjerojatan glumac i donio je puno topline u lik Churchilla tako da nije bilo teško da se moj lik zbliži s njim jer je John privatno fantastičan.

MojTV: Imala si priliku zaigrati stvarne povijesne ličnosti. Jesi li ikad razmišljala tko bi tebe mogao glumiti da se snima film prema tvojem životu?

Kate Philips: Mislim da bi moj život bilo vrlo dosadno gledati kao neku dramu. Teško pitanje, ali... Cate Blanchette. Ne znam kako, ali zašto ne? (smijeh)

MojTV: Kako izgleda tvoja svakodnevnica tijekom ove pandemije?

Kate Philips: Bit ću iskrena, rodila sam prije 8 tjedana tako da je moj tipičan dan "održi bebu na životu". Puno spavanja, puno hranjenja, puno odlazaka u šetnje i svega ostalog. Zbilja velika radost. Sretni smo što smo imali puno vremena da sve pripremimo za bebu pa sad uživamo!

Kriminalističku seriju Gospođica Scarlet i Vojvoda premijerno možete pratiti na programu Epic Drama utokom, od 15. rujna, u 21:00 sat.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala