Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Stota projekcija filma Tusta
U pulskoj će se Areni, 5. rujna s početkom u 20:30, održati jubilarna, stota projekcija dokumentarnog filma "Tusta"

Stota projekcija filma "Tusta"

Točno nakon jedne godine, mjesec i deset dana od motovunske premijere, u pulskoj će se Areni, 5. rujna s početkom u 20:30, održati jubilarna, stota projekcija dokumentarnog filma Tusta. U prosjeku je film je u navedenom razdoblju prikazivan svakih pet dana te je tako postigao rijedak uspjeh, posebice stoga što je riječ o dokumentarnom filmu. Već iznimno velika gledanost filma Tusta, projekcijom u Areni prijeći će brojku od jedanaest tisuća gledatelja.

Nakon svjetske premijere na prošlogodišnjem Motovun film festivalu, projekcijama u nezavisnim kinima diljem Hrvatske, kulturnim centrima i multipleksima u regiji, gostovanju na izvrsnim regionalnim festivalima dokumentarnog filma, nagradi publike na 17. Liburnia film festivalu u Opatiji i nagradi za najbolji film u regionalnoj konkurenciji na DORF-u – dugometražni biografski dokumentarac Tusta, redatelja puležana Andreja Korovljeva i zagrebačke produkcijske kuće Factum, svoju stotu projekciju priprema za pulsku Arenu.  

Jubilarna projekcija održat će se u pulskoj Areni u subotu 5. rujna u 20:30h. Na njoj će sudjelovati scenarist i redatelj Andrej Korovljev, producent Nenad Puhovski i još niz drugih zaslužnih za realizaciju filma kao i protagonisti filma. Ovom projekcijom film prelazi 11.000 gledatelja – što fanova grupe KUD Idijoti, što ljubitelja dokumentarnog filma, ali i tzv. „običnih gledatelja“. A ta ga brojka u svijetu filma u posljednjih desetak godina svrstava u jedan od najgledanijih dokumentarističkih uradaka u Hrvatskoj!

Ovim emotivnim i angažiranim filmom o Branku Črncu Tusti – frontmenu pulskog punk benda KUD Idijoti, o čovjeku koji nikada nije odustao od tzv. malog čovjeka te o snazi slobodoumnog mišljenja koja je pulsirala u svakom akordu žilavih Idijota, redatelj na svojevrstan način zatvara doku-filmsku trilogiju o Puli. Korovljev, inače autor dokumentarnih filmova s izrazitim političkim i društvenim angažmanom, u svoju trilogiju ubraja još i filmove Una storia Polesana – o pulskoj sirotinji, te Godine hrđe – o radnicima brodogradilišta Uljanik. Oba su filma također snimljena u Factumovoj produkciji. Trenutno je u fazi pripreme svojeg debitantskog dugometražnog igranog filma čija je priča također vezana uz pulsko podneblje.

Ne radi se o klasičnom glazbenom dokumentarcu jer KUD Idijoti s Tustom nikada nisu ni bili klasičan punk bend. Arhivskim materijalom i brojnim intervjuima prikazuje se društveni značaj njihove glazbe kojom su prkosili svakoj nepravdi, političkom režimu, zagovarali antifašizam i zastupali radnička prava. U filmu o Tusti govore članovi svih postava KUD Idijota, istaknuti rock kritičari i glazbenici  ex-Yu scene te njegova obitelj, prijatelji i Uljanikovci. Tusta je, naime, sve dok se nije razbolio bio aktivan sindikalist i radnik brodogradilišta Uljanik.

Prošlo je sedam godina od Tustinog preranog odlaska. O njegovoj, ali i svojoj boli u zadnjem dijelu filma govore njemu najbliži. Iskrena i osobna svjedočenja zaokružuju tako priču o čovjeku koji je svojim stavovima utjecao na ljude i njihovu društvenu svijest.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala