Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Michael Phelps i drugi sportaši o mentalnom zdravlju u filmu The Weight of Gold
HBO-ov dokumentarac donosi priču o Olimpijskim igrama te psihičkom stanju i izazovima natjecatelja

Michael Phelps i drugi sportaši o mentalnom zdravlju u filmu "The Weight of Gold"

Foto: YouTube

HBO nam je predstavio prvi službeni trailer za The Weight of Gold u kojem ćete vidjeti drugu stranu Olimpijskih igara.

Dokumentarni film donosi intervjue s poznatim sportašima kao što su Michael Phelps, Apolo Ohno, Katie Uhlaender, Jeremy Bloom, Lolo Jones, Bode Miller, Gracie Gold, Jonathan Cheever, David Boudia i Shaun White, a priča obrađuje njihove unutarnje borbe, mentalno zdravlje i post-Olimpijsku depresiju s kojom se većina olimpijskih sportaša susreće, a o kojoj se ne zna mnogo.

Sportaši su za film otvoreno progovorili o tome što ih je dovelo do tog stanja i zašto se to dogodilo tek nakon što je Olimpijsko natjecanje tek bilo privedeno kraju. Radi se o tome kako "samo 40 minuta mijenja njihove živote", nakon čega se Olimpijsko selo zatvara i oni se vraćaju kući, sa ili bez medalja, te nastavljaju svoj običan život. "Jako smo pogubljeni. Oko 80%, a možda čak i više, prolaze neku vrstu post-Olimpijske depresije", kaže Phelps u traileru.

U filmu ćete vidjeti i jedan intervju iz arhive sa sportašem Stevenom Holcombom koji je preminuo 2017. godine zbog smrtonosne kombinacije alkohola i tableta za spavanje. Tu je i intervju s Lindom Peterson, majkom trostrukog Olimpijca Jereta Petersona koji je tragično preminuo zbog samoubojstva 2011. godine.

Režiju potpisuje Brett Rapkin, dok ćemo kao naratora filma slušati samog Phelpsa. Navedeni dvojac ujedno je producirao film, uz Petera Carlislea i Michaela O’Hare Lyncha. "Snimanje dokumentaraca uvijek mi daje priliku da naučim nešto više o temi koju obrađujem. Nažalost, na ovom projektu naučio sam puno o ozbiljnim mentalnim krizama kojih prije toga uopće nisam bio svjestan: post-Olimpijska depresija. Trenutna globalna zdravstvena kriza samo je pridonijela tome da se konačno makne stigma s toga da nije sramota tražiti pomoć i da psihološka pomoć bude dostupnija ne samo Olimpijcima, već svima", rekao je o ovom projektu Rapkin.

The Weight of Gold premijerno stiže na HBO i njihov streaming 29. srpnja. Navedeni datum bio je zakazan jer su ljetne Olimpijske igre trebale biti održane ove godine u Japanu, ali su odgođene zbog pandemije koronavirusa.

D.Ž.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala