Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


INTERVJU: Velika zvijezda serije Podmornica Tom Wlaschiha o sebi i o seriji!
Što možemo očekivati u novoj sezoni, koga bi izabrao da glumi ulogu umjesto njega, što radi u karanteni…

INTERVJU: Velika zvijezda serije "Podmornica" Tom Wlaschiha o sebi i o seriji!

Foto: Viasat World
Razgovarala Doris Žibrat/MojTV

Ratna dramska serija koja je oduševila i kritiku i publiku te koja je hvaljena za svoju produkciju vraća se na male ekrane s drugom sezonom: pogađate, riječ je o seriji Podmornica (Das Boot)!

Povodom nove sezone ove odlične serije dobili smo priliku porazgovarati s jednim od glumaca iz serije, svjetski poznatim Tomom Wlaschihom, koji u seriji glumi glavnog zapovjednika Gestapoa Hagena Forstera za kojeg je prva sezona završila jako napeto.

Glumca je šira svjetska javnost možda najbolje upoznala u hit seriji Igra prijestolja koja mu je, kako i sam kaže, promijenila život i karijeru, zbog čega je dobio nešto što prije nije imao: mogućnost biranja uloga. Wlaschiha pažljivo bira projekt u kojem će sudjelovati, a uloga u seriji Podmornica još je jednom pokazala svestranost i glumačku veličinu ovog glumca, koji govori i nekoliko jezika. Porazgovarali smo s njim ukratko o tome zašto je počeo glumiti, što misli o svom liku i drugoj sezoni, te što sad radi dok traje pandemija koronavirusa i setovi su zatvoreni za snimanje.

Na početku se pozdravljamo pa ga odmah pitamo nekoliko općenitih pitanja, kako to da je htio postati glumac i koja mu je bila glavna motivacija.

Tom Wlaschiha: Iskreno, ne znam. Imao sam 15 godina i znao sam da se želim baviti nekom umjetnošću. Imao sam ujaka koji je bio pjevač opere, prilično slavan u to vrijeme, i on je uvijek mogao napustiti Istočnu Njemačku i putovati. Ja sam odrastao tamo i nije se smjelo putovati, a on je smio zbog prirode svog posla. Mislio sam kako je to odlično i možda mi je to bio jedan od razloga da sam se okrenuo glumi. Nakon dramske škole puno sam glumio u kazalištu pa kad sam došao do filmske uloge imao sam oko 30 godina.

Znamo i da je proputovao Hrvatsku, da je i snimao u našoj zemlji pa nas zanima njegov dojam Hrvatske.

Tom Wlaschiha: Da, jako mi se sviđa. Mislim da je divna zemlja i bio sam jedan od sretnika koji je proputovao dobar dio nje. Jako je različita zemlja i to je ono što mi se sviđa. Imate obale, planine… imate vrlo bogatu povijest.

Nemamo previše vremena pa prelazimo na konkretna pitanja o novoj sezoni njegove odlične serije Podmornica. Kako se pripremao za ulogu Hagena Forstera, je li pročitao originalnu knjigu i pogledao film koji je postao kultni.

Tom Wlaschiha: Više je izvora koji su me inspirirali. Mislim da smo svi vidjeli puno filmova o tom razdoblju, pogledao sam i originalni film, ali želim naglasiti da mi nikad nismo pokušavali napraviti remake jer je originalni film vrlo teatralan. Cijela radnja je smještena u podmornicu što je vrlo klaustrofobično, a mi smo pokušali dati širu sliku što se događalo tih dana. Imao sam i dva djeda koji su se borili u tom ratu i kako smo brat i ja odrastali stalno smo im postavljali razna pitanja, iako nam nisu uvijek odgovorili na svako. To nam je bila jedna od omiljenih tema. Tako da sam zbilja našao nadahnuće u mnogo izvora.

Wlaschiha inače pati od morske bolesti i bio je jako sretan što prvu sezonu nije snimao u podmornici, nego je ostao na tlu. Je li i tijekom druge sezone imao te sreće i ostao na kopnu?

Tom Wlaschiha: Jesam, ostao sam suhih nogu, da. /smijeh/ To je ispala slučajnost, ali kako me brzo uhvati morska bolest jako sam sretan što je moj lik i dalje na kopnu. Tko zna? Ako se priča nastavi i ja nečim naljutim scenariste, možda me onda stave na brod. /smijeh/

Što bi moglo iznenaditi gledatelje i obožavatelje u novoj sezoni?

Tom Wlaschiha: Mislim da svi koji su voljeli prvu sezonu će sada još više voljeti drugu jer se mnogo likova, makar ja mogu govoriti samo o svojem, našlo u još težim situacijama, ekstremnijim, kako priča napreduje. Kod mog lika, Hagena Forstera, sviđa mi se taj unutarnji konflikt: njegova vjera u nacističku ideologiju s jedne strane, a s druge strane iskreni osjećaji i ljubav prema Simone. Na kraju prve sezone vidjeli smo veliku izdaju i sad se on mora nositi s time, a sve više shvaća da njegova ideologija i uvjerenja baš i nisu u skladu sa životom koji živi. To će gledateljima biti jako zanimljivo za vidjeti.

Da, završetak prve sezone zbilja je bio težak za njegov lik pa da čujemo je li on osobno zadovoljan njegovim napretkom u novoj sezoni.

Tom Wlaschiha: Da, kao što sam rekao meni se sviđa taj unutarnji konflikt jer je to odlično za glumca – na taj način možeš pokazati raspon emocija. Ako lik ima puno problema protiv kojih se bori onda je izazovno kako pokazati tu neprestanu unutarnju, ali i vanjsku bitku. To je ono što ja volim. Mislim da je to odličan materijal za svakog glumca.

Wlaschiha je tijekom cijelog razgovora spreman za šalu pa ga onda pitamo može li se zamisliti da glumi nekog drugog lika iz serije.

Tom Wlaschiha: To si pitanje zbilja nikad nisam postavio. Bih li mogao glumiti nekog drugog lika… ne, stvarno sam sretan sa svojom ulogom i svojim likom. Ne, ne i ne.

Lik Hagena je odlično napisan i Wlaschiha ga odlično glumi, ali pomalo nas provokativno zanima može li zamisliti neku drugu osobu da glumi Hagena na što se smije i simpatično odgovara.

Tom Wlaschiha: Ne znam, meni je ponuđena uloga i smatram se jako sretnim zbog toga. Ako bi neka druga zvijezda htjela ulogu, morala bi se boriti sa mnom. /smijeh/ Zbilja ne vidim nekog drugog u ulozi Hagena. Zvuči jako tašto, ali to je činjenica.

Vratili smo se na lakše teme pa smo ga pitali je li ga neka uloga baš osobno pogodila ili čak promijenila.

Tom Wlaschiha: Moja dramska škola u Leipzigu imala je praktičan pristup što znači da je jedna od najvažnijih stvari koju su nas učili bila imati tehniku za sve tako da ne budemo previše emotivno uključeni u radnju i lik, i mislim da je to vrlo zdravo. Kad patiš na pozornici svake večeri, mjesecima i mjesecima, ako to preneseš u osobni život onda će ti se to odraziti na zdravlje. Dakle, je li me ijedna uloga osobno pogodila? Ne. S druge strane, je li uspjeh Igre prijestolja utjecao na mene? Da, ali zato što je promijenilo moj profesionalni život kad je serija postala ogroman hit. Zbog te serije postao sam zanimljiviji agentima i producentima i zato smatram da sam jako sretan: imao sam divne, velike projekte posljednjih godina.

Wlaschiha je bio zbilja pristupačan tijekom cijelog intervju pa neka nam za kraj otkrije svoje sljedeće glumačke planove, ali i što sad uopće radi tijekom pandemije koronavirusa.

Tom Wlaschiha: Trenutno ništa ne radim. Trenutno sam kod kuće i iskreno moj stan nije bio ovako čist već 20 godina /smijeh/, ali sad sam trebao biti u Atlanti na snimanju nove sezone serije Stranger Things čemu se jako, jako veselim. Nadam se da će situacija uskoro postati povoljna i da ću se vratiti na set raditi na novoj seriji.

Poželjeli smo mu sreću u daljnjem radu i rekli da se čuva tijekom ove pandemije, a on, dosjetljiv kao i u cijelom intervjuu, na tečnom hrvatskom rekao nam je „HVALA“. Jedva čekamo novu sezonu Podmornice i njegove sljedeće projekte!

Novu sezonu Podmornice (Das Boot) premijerno gledajte na kanalu Epic Drama nedjeljom u 21 sat, od 17. svibnja!

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala