Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Trijumf hrvatskog filma unatoč oluji u Motovunu
Svjetska premijera filma "Tusta" je rasprodana pa je nova projekcija zakazana za večeras u 23:30 sati

Trijumf hrvatskog filma unatoč oluji u Motovunu

Motovun priredio veliko iznenađenje za Andrewa Bujalskog • Nezapamćen interes za hrvatski film • Rasprodana svjetska premijera filma Tusta koju niti oluja nije spriječila, nova projekcija večeras

Za počasnog gosta ovogodišnjeg festivala, američkog redatelja Andrewa Bujalskog, u četvrtak je u Motovunu priređeno veliko iznenađenje. Naime, Bujalski je bio student velikog prijatelja Motovuna i genijalnog redatelja Dušana Makavejeva na Harvardu u klasi '77. Na oproštajnom su druženju studenti razbili skulpturu i svatko od prisutnih dobio je jedan od dijelova iste s idejom da se nekad u budućnosti svi okupe i tako ožive tu skulpturu. Glava skulpture, koju je sa sobom ponio Makavejev, uručena je Bujalskom uz pismo i zahvalu koju je poslala Dušanova supruga Bojana, uz izraze zahvalnosti što je jedno od festivalskih kina dobilo ime Kino MAK.

„Organizatori su mi rekli da ponesem dio skulpture sa sobom, ali nisam imao pojma zašto bih to trebao učiniti. Kako god, donio sam ga sa sobom i kad sam vidio da je Bojana poslala kratko pismo zahvale uz dio skulpture koji je Makavejev ponio sa sobom kući, bio sam zaista dirnut tom gestom. Bilo mi je jako drago da uopće zna tko sam ja, a sama ta manira baš je onako istinski makavejevistička“, izjavio je Bujalski te dodao: „Makavejev je bio istinska kreativna sila koja je stvarala novu vrijednost iz kaosa i anarhije, potpuno suprotno današnjim pomalo rušilačkim trendovima iza kojih u pravilu ostaje samo praznina.“

Zbog nezapamćenog interesa za hrvatski film na festivalu je došlo do promjene rasporeda projekcija. Svjetska premijera filma Tusta Andreja Korovljeva, o preminulom frontmenu grupe KUD Idijoti, inače selektora Motovunskih kratkih, rasprodana je te svi koji sinoć nisu mogli pogledati film to će moći učiniti večeras u 23:30 u Kinu Billy. Početak jučerašnje projekcije omela je velika oluja koja se nadvila nad motovunskim brdom. No, nakon smirivanja vremenske situacije i uz velike napore organizatora, entuzijastična publika vratila se na Trg u istom broju te u emotivnoj atmosferi usprkos kiši odgledala film.

Film Dane Budisavljević Dnevnik Diane Budisavljević prošli je vikend na Pulskom filmskom festivalu osvojio najvažnije nagrade uključujući Veliku zlatnu arenu za najbolji film, kao i nagradu publike Zlatna vrata Pule s prosječnom ocjenom od čak 4.90. Zbog ogromnog interesa za film zbog čega je premješten iz Kina Billy u najveće motovunsko kino, Kino Trg, a svakako vrijedi istaknuti da je redateljica Dana Budisavljević godinama davala značajan doprinos u organizaciji festivala.

Veliki doprinos hrvatskom filmu dao je i snimateljski doajen Živko Zalar, kojem je na prigodnoj svečanosti dodijeljena nagrada 50 godina za pola stoljeća djelovanja iza kamere. Za sve to vrijeme surađivao je sa svim najvažnijim hrvatskim te redateljima iz bivše Jugoslavije, a posebno s pripadnicima tzv. praške škole. “Film je rješavanje problema i kao što ljudi vole rješavati križaljke, ja volim rješavati filmske probleme“, objasnio je u Motovunu Zalar.

Sjajne filmske križaljke donio je ove godine i popularni program Motovunski kratki za čijeg je pobjednika proglašen iranski film Tetovaža, priča o djevojci koja upada u ralje iranske birokracije nakon što joj pri obnovi vozačke dozvole primijete tetovažu. Nagrađen je hrabar i važan film o ženi koja postaje zatočenica apsurdnog sustava, obrazložio je žiri.

Kako je glavnu nagradu odnio neeuropski film, nominaciju za Europsku filmsku nagradu, čiji je partner od ove godine Motovun Film Festival, žiri je dodijelio češkom filmu Rekonstrukcija, priči o tinejdžeru koji čeka suđenje u maloljetničkom pritvoru zbog ubojstva beskućnika. Film nas istodobno potiče na simpatiju prema protagonistu te nas ostavlja bez riječi na kraju, smatra žiri. Posebno priznanje dobio je libanonsko-sirijski film Aziza.

Performansom Siniše Labrovića nastavljen je i program Populizam za početnike. Labrović je na motovunskom trgu gotovo osam sati ponavljao na engleskom jeziku rečenicu "činim to zbog vas, moj voljeni narode". Publika je u prolazu bodrila ili provocirala Labrovića, a poneki su s njim i ponavljali rečenicu. Uzbudljivi dan i noć u Motovunu završeni su velikim tulumom u režiji DJ-a Marija Kovača.

Posljednji dan festivala na rasporedu je, između ostalog, i proglašenje pobjednika festivala te projekcija kanadskog hit filma Žena moga brata. U 23:30 će u Kinu Billy biti prikazana druga projekcija filma Tusta za sve oni koji nisu mogli prisustvovati svjetskoj premijeri dan prije. Na Trgu, koji je preimenovan u Checkpoint Karlovačko, najavljenom Jeboton Ansamblu pridružit će se bend Saša 21 čiji je nastup prethodne večeri bio odgođen zbog tehničkih problema uzrokovanih olujom. Koncertima i tulumom do zore bit će tako zatvoreno 22. izdanje Motovun Film Festivala.

Ulaznice se mogu kupiti na https://mfftickets.kupiulaznicu.hr/, a sve informacije o festivalu pronaći na https://motovunfilmfestival.com.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala