Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


HRT prikazuje film Pohod na Mjesec povodom 50. godišnjice osvajanja Mjeseca
Prošlo je točno 50 godina otkako su američki astronauti kročili na Mjesec

HRT prikazuje film "Pohod na Mjesec" povodom 50. godišnjice osvajanja Mjeseca

Povodom 50. obljetnice spuštanja čovjeka na Mjesec, jednog od najvažnijih događaja 20. stoljeća, Hrvatska radiotelevizija u subotu 20. srpnja te u nedjelju 21. srpnja na Drugom programu u terminu od 23:30 odnosno oko ponoći prikazat će dokumentarni film u dva dijela Pohod na Mjesec.

Prvi dio filma, na rasporedu subotu na HTV 2 u 23:35, govori o svemirskoj utrci između Sjedinjenih Američkih Država i tadašnjeg Sovjetskog Saveza koji je u listopadu 1957. lansirao prvi umjetni satelit Sputnjik, što je bio znak za uzbunu u SAD-u.

Samo godinu dana nakon toga, 1958. godine, osniva se američka svemirska agencija NASA, a nedugo poslije tadašnji predsjednik SAD-a John F. Kennedy zakleo se da će poslati čovjeka na Mjesec i to do kraja šezdesetih godina.

Neki su smatrali da je taj san neostvariv, no NASA je upregnula znanje i vještine više od 400.000 ljudi kako bi to ostvarila. Ovo nije priča o astronautima ili zemaljskoj kontroli već o četiri skupine NASA-inih kooperanata, neopjevanim junacima koji su uložili krv, znoj i suze u stvaranje sletnog modula, svemirskog odijela, računala u svemirskoj letjelici i sustava praćenja tijekom leta.

Drugi dio filma bit će prikazan u nedjelju (HTV 2) oko ponoći, i govori o misiji Apolo 11 i prvom slijetanju na površinu Mjeseca. Dana 20. srpnja 1969. astronaut Neil Armstrong izašao je iz sletnog modula koji je izradila tvrtka Grumman Aviation u svemirskom odijelu proizvedenom u International Latex Corporationu. Armstrong je stupio nogom na Mjesec i izgovorio: "Ovo je malen korak za čovjeka, a velik skok za čovječanstvo."

Slijetanje lunarnog modula „Orao“ misije Apolo 11 na More tišine na Mjesecu tada je pratilo, procjenjuje se, oko milijardu ljudi. Tijekom dvosatne šetnje po Moru tišine Neil Armstrong i Buzz Aldrin prikupili su oko 21 kilogram kamenja koji su ponijeli na Zemlju.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala