Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Večeras započinje Human Rights Film Festival
Svečana projekcija filma "Il Divo", talijanskog redatelja Paola Sorrentina otvorit će šesti HRFF

Večeras započinje Human Rights Film Festival

U utorak 24. ožujka u 20 sati u zagrebačkom Kinu Europa svečanom projekcijom filma "Il Divo" talijanskog redatelja Paola Sorrentina bit će otvoren šesti Human Rights Film Festival (HRFF), festival filma o ljudskim pravima koji u organiziraju Multimedijalni institut i Udruženje za razvoj kulture.

"Il Divo" je osvojio nagradu žirija na festivalu u Cannesu prošle godine. Riječ je o biografskoj drami koja prati životni put jednog od najdugovječnijih i najozloglašenijih europskih političara – višekratnog demokršćanskog premijera Italije Giulija Andreottija. Sorrentino na primjeru Andreottija prikazuje kako funkcionira politički sustav kada se udruži s mafijom i crkvom.

Tijekom pet festivalskih dana, od 24. do 28. ožujka, bt će prikazano šesnaest filmova (jedanaest dokumentarnih i pet igranih) koji, svaki na svoj način progovaraju o temi ovogodišnjeg Festivala, političkim sustavom i ratnim zločinima. Osim u Zagrebu, izbor od devet filmova s ovogodišnjeg HRFF bit će u istom terminu prikazan i u riječkom Art-kinu Croatia, u suradnji s udrugom Filmaktiv. Gost Festivala je Eyal Sivan, jedan od najcjenjenijih političkih dokumentarista danas, a publika će moći vidjeti tri njegova filma "Građani K", "Iz ljubavi prema narodu" i "Specijalist".

Uz Sivanove dokumentarce svakako treba upozoriti i na film "Noć i magla" Alaina Resnaisa (snimljen 1955), iz čijih kadrova izbija osjećaj nelagode dok kamera kruži napuštenim arealima logora. Taj film uzburkao je cenzuru, postao klasikom i jednom od čvrstih referentnih točaka novovalne generacije.

Od ostalih igranih filmovima pozornost valja skrenuti i na "Melankoliju" Lava Diaza, filipinski film doista epskog trajanja (480 minuta!) te talijanski omnibus "Priče o ljudskim pravima" snimljen u povodu šezdesete obljetnice Opće deklaracije o ljudskim pravima, koji se sastoji od dvadeset i dva kratka filma poznatih redatelja iz čitava svijeta (uz ostale tu su Marina Abramović, Sergej Bodrov, Jia Zhang Ke, Abderrahmane Sissako i Jasmila Žbanić).

U suradnji s Documentom i Centrom za ljudska prava bit će organizirani okrugli stolovi i predavanja koji će se baviti temom suočavanja sa ratnim zločinima na našim prostorima. Na okruglom stolu bit će riječi o tome kako je moguće utvrditi činjenice vezane uz ratne zločine; zajedno sa gostom Festivala Eyalom Sivanom planiran je razgovor o događanjima u Gazi, a bit će održan i razgovor kako su na filmu obrađeni ratovi iz 90-ih.

Ulaz na sva zagrebačka događanja je slobodan/besplatan.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala