Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Ne zatvarajte kino Europa!
Pisma podrške vodstvu kina Europa uputili su Slavoj Žižek, Geraldine Chaplin, generalni direktor mreže Europa Cinemas, tim Sarajevo Film Festivala i drugi

Ne zatvarajte kino Europa!

"Izražavamo duboko žaljenje što je opstanak kina Europa doveden u pitanje u desetoj godini članstva u mreži Europa Cinemas. Vjerujemo da kino Europa u potpunosti zaslužuje podršku nadležnih institucija", stoji u pismu podrške Claude-Erica Poirouxa, generalnog direktora mreže europskih kina Europa Cinemas.

"Kino Europa jedno je od najboljih i najvažnijih kina u mreži Europa Cinemas. Kao priznanje visokoj razini programiranja i promotivnih aktivnosti, godine 2016. dodijeljena mu je nagrada Europa Cinemas, što ga je svrstalo u sam vrh europske filmske industrije, ispred 1078 drugih kina, članova mreže. (...) Tim koji upravlja kinom Europa nadaleko je priznat po znanju i profesionalnim vještinama, a njihov se ugled proteže daleko izvan granica Hrvatske. (...) Omiljena lokacija Europske komisije kad je riječ o događanjima u Zagrebu upravo je kino Europa", zaključuje Claude-Eric Poiroux.

Riječ je o jednoj od mnogih reakcija koje su u znak podrške poslali predstavnici hrvatskih i europskih institucija i profesionalaca potaknuti odlukom Grada Zagreba da se dosadašnjim upraviteljima kina Europa, UO Zagreb Film Festival, ne produži ugovor kao i neizvjesnom sudbinom zagrebačkog kina Europa.

Pismo podrške kinu Europa uputio je i Slavoj Žižek, jedan od najutjecajnijih filozofa današnjice: "Svi smo u principu za Europu, ali taj princip treba i provesti. Zatvaranje kina Europa je – zbog uloge koju je to kino imalo proteklih godina – zatvaranje institucije koja je jasno locirala Zagreb kao grad europske kulture, kao značajnu točku na kulturnoj karti Europe. Moto zatvaranja je jednoznačan: van iz Europe, natrag u provinciju. Da li zaista to hoćemo?", piše u pismu uz potpis: Slavoj Žižek, čest gost kina Europa.

"Vijesti da bi Zagreb Film Festival početkom lipnja ove godine trebao iseliti iz kina Europa ispunile su nas dubokom nevjericom", poručuje tim Sarajevo Film Festivala. "Kao partneri ZFF-a na nekoliko uspješnih projekata iz područja kulture, iz prve ruke smo se osvjedočili u profesionalnost i izvrsnost kreativnog i radnog kolektiva koji stoji iza njega – kolektiva koji je, najkraće rečeno, postavio Zagreb na svjetsku festivalsku mapu. (...) Raskinuti sponu između kina Europa i ZFF-a značilo bi dovesti u pitanje opstanak hrvatske prijestolnice na toj mapi. Ne trebamo ni spominjati koliko bi to bio težak udarac filmskoj kulturi u Hrvatskoj", objašnjavaju predstavnici Sarajevo Film Festivala.

Geraldine Chaplin, glumica i kći slavnog Charlieja Chaplina koja je posjetila kino Europa na Zagreb Film Festivalu prošle zime, i njezin suprug Pato Castilla u pismu potpore pišu: "Duboko su nas rastužile vijesti o neizvjesnoj sudbini kina Europa. Moj suprug Pato Castilla i ja posjetili smo Zagreb i kino Europa upravo zahvaljujući Zagreb Film Festivalu. Oduševila nas je arhitektura i ljepota, izvrstan program i živahna atmosfera kina, što je rijetkost u današnjem svijetu u kojem dominiraju multipleksi. Kino Europa istinsko je kulturno blago. Dajemo punu podršku timu UO ZFF-a, koji su udahnuli novi život staroj ljepotici Europi i stvorili srce zagrebačkog kulturnog života."

Svoju podršku timu iza Kina Europa izrazili su i brojni posjetitelji kina u mailovima, pismima i objavama na društvenim mrežama. Više informacija pročitajte na službenim stranicama.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
 • #3
  1 0
  yuma yuma @ 19.4.2019. 23:45

  Jel može netko reći jel taj "T" u imenu Boris T Matić drugo ime, kratica nečega ili drugo prezime ili što? Sve sam zguglala, tražila biografiju tog čovjeka, al ne mogu naći. Nije uobičajeno na našim prostorima između imena i prezimena imat 1 slovo. Prosvjetlite me, please, godinama me to muči !!  :-) 

 • #2
  0 0
  aya aya @ 19.4.2019. 21:52

  Imamo kulturno dobro koje će to i daje ostati (neće se mijenjati namjena, ostaje kino), samo ne pod eksploatacijom (namjerno ne kažem vodstvom) ekipe iz Zagreb Film Festivala. Kino se raspada, ali njima je bitno da radi šank. Adio Matiću....

 • #1
  0 0
  niA nia @ 19.4.2019. 20:26

  Još uvijek ne razumijem zašto našem vodstvu (ne znam pristojnije riječi) trebaju stranci objašnjavat' da imamo i kakvo imamo kulturno dobro.

Pogledaj sve komentare (3)
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2019 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - mojtvportal.si Moj TV - TV Program za 200+ kanala