Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Predstavljen program 29. Svjetskog festivala animiranog filma
Animafest Zagreb 2019. se ove godine održava od 3. do 8. lipnja

Predstavljen program 29. Svjetskog festivala animiranog filma

U Francuskom institutu održana je konferencija za medije u povodu skorašnjeg 29. Svjetskog festivala animiranog filma – Animafesta Zagreb 2019. čiji prestižni međunarodni program s više od 400 filmova iz 45 zemalja od 3. do 8. lipnja u glavni grad Hrvatske dovodi najveća umjetnička postignuća i slavna imena globalne animacije. Program Animafesta Zagreb 2019. predstavili su umjetnički ravnatelj festivala Daniel Šuljić, producentice festivala Paola Orlić i Matea Milić te član selekcijske komisije Natjecanja studentskog filma Dino Krpan. Prikazana je i ovogodišnja festivalska špica švicarsko-hrvatske autorice Michaele Müller, nadahnuta kako središnjim Animafestovim tematskim programom posvećenim vezi animacije i likovnih umjetnosti, tako i omiljenim Animafestovim projekcijama na otvorenom. Špica je popraćena glazbom Hrvoja Štefotića.

Nakon što je okupljene pozdravio u ime jednog od najuglednijih festivala animacije u svijetu, kvalifikacijskog festivala za Nagrade Oscar, Annie ASIFA-e Hollywood i European Animation Award, te predstavio selekcijske komisije u kojima su uz njega sudjelovali Dea Jagić, Tea Stražičić, Krešimir Zimonić i Dino Krpan, Daniel Šuljić rekao je kako je između više od 1800 filmova iz ove godine rekordnih 86 zemalja svijeta 46 odabrano u središnje Veliko natjecanje kratkometražnog filma, što čini tek nekoliko postotaka i ukazuje na strogost selekcije. Šuljić je istaknuo kako se kroz selekciju tragalo za inovativnošću u umjetničkom izrazu te balansom između različitih tehnika, tema i stvaralačkih krugova. U nacionalnom presjeku dominira Francuska s 13 filmova, a iza nje se nalaze Velika Britanija sa 6 i SAD s 5 filmova. Tu su i daleke kinematografije Tajvana, Irana, Južne Koreje i Japana, kao i sve važne europske kinematografije bogate animacijske tradicije.

Hrvatska je zastupljena s 3 filma – Ivane Bošnjak i Thomasa Johnsona (Udahnut život / Imbued Life), Petre Zlonoge (Jedan od mnogih / One of many) i Balázsa Turaija (Pad Rima / The Fall of Rome, koprodukcija s Mađarskom). Dva hrvatska filmaSaturn u lavu / Saturn in Leo Anne Šagadin i Izvan sebe / Spaced Out Stelle Hartman bit će prikazana i u Natjecanju studentskog filma, oba u produkciji zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti, a 20 djela čini Natjecanje hrvatskog filma. Kako Hrvatska ove godine ima i 4 filma u natjecateljskim programima festivala u Annecyju, Šuljić je istaknuo kako je hrvatska animacija već više od deset godina kontinuirano prisutna i uspješna na međunarodnoj sceni te da ga posebno raduje što sve veći broj filmova dolazi s Akademije likovnih umjetnosti.

Udahnut život, r. Ivana Bošnjak i Thomas Johnson / Saturn u lavu, r. Anna Šagadin

Šuljić je uputio i na autorski presjek Velikog natjecanja, posebno podcrtavši velik broj svjetski poznatih redatelja "povratnika" čiji se karijerni napredak može pratiti upravo putem sudjelovanja na Animafestu.

Govoreći o studentskoj konkurenciji, jedan od selektora toga natjecanja, animator i profesor Dino Krpan istaknuo je kako je 800 prijavljenih filmova ponudilo nevjerojatan raspon ideja i pristupa, ali s vidljivim kulturološkim utjecajem sredina iz kojih filmovi dolaze, kao i pojedinih animacijskih škola.

Krpan je također objavio kako je dobitnik ovogodišnje Nagrade za najbolju školu animacije pariški Animacijski odsjek visoke škole Gobelins (L'Ecole de l'Image Gobelins) osnovan 1975. godine. Animafest će u programu Škole animacije prirediti retrospektivu najboljih radova iz povijesti Gobelinsa, a u istom će se programu moći vidjeti i najbolja djela slavne britanske National Film and Television School (NFTS).

Osim natjecateljskih, Animafest će publici ponuditi i brojne tematske, popratne i posebne programe i događanja. Središnja tema Animafesta 2019 veza je animiranog filma i likovnih umjetnosti. Na središnji tematski program ovogodišnjeg Animafesta nadovezuje se i čak šest izložbikoje će se odvijati u vrijeme festivala.

Ove se godine na Animafestu po prvi puta održava i natjecanje VR animacije. "VR smo na Animafestu počeli sustavno predstavljati još 2015. u atraktivnom prostoru Tunela Grič kroz instalacije i projekte. Stoga je logični sljedeći korak bila organizacija natjecanja." – kazala je Milić.

Program za filmske profesionalce Animafest PRO nudi masterclassove, produkcijske analize, predstavljanja dugometražnih projekata i web-serija te radionice filmske kritike i videoigara, a cjelokupni se program odvija u prostoru KIC-a. Ovogodišnji partner Animafest PRO-a je Društvo hrvatskih filmskih redatelja. Tu je i tradicionalni znanstveni skup Animafest Scanner VI s vodećim svjetskim stručnjacima povijesti i teorije animiranog filma – pozvana govornica je Jayne Pilling, dobitnica Nagrade za izniman doprinos proučavanju animacije 2019.

Producentica festivala Matea Milić rekla je kako se u središtu Animafestova Programa za djecu i mlade nalazi također međunarodno Natjecanje filmova za djecu s 36 filmova(izabranih između 400 prijava). Radove Natjecanja filmova za djecu odabire medijska psihologinja Martina Peštaj i svrstava ih u kategorije primjerene dobi djece (4-7, 7-10, 10-14, 14+).

Piknik-kino na otvorenom, odnosno Animafest Open Air od 2015. organizira se u najljepšim zagrebačkim parkovima za sve uzraste sa sve većom posječenošću i sve većim veseljem. Detalji o programu bit će poznati s približavanjem datuma festivala, ali svakako će biti prikazan prošlogodišnji dobitnik Nagrade publike za dugometražni film Veliki zli lisac, a poznati su i datumi održavanja – 25. svibnja i 1. lipnja.

"Uz to, treću godinu za redom očekuje nas i Animacikl – animirana biciklistička karavana Gornjim gradom u sumrak, koju predvode tricikli opremljeni uređajima za pokretnu projekciju. Riječ je o izvanrednoj kulturno-rekreativnoj aktivnosti u postojanoj suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti iz Banja Luke i partnerstvu s Gradom Zagrebom. Animacikl će se održati 2. lipnja na istoj ruti kao i prošle godine – animirat ćemo fasade Gornjega grada i Tunela Grič. Uz vožnju tu je i obavezna projekcija u Ljetnom kinu Gradec prilagođena svim uzrastima." – pridodala je Paola Orlić.

Vidimo se na Animafestu od 3. do 8. lipnja 2019!

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala