Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Nova dokumentarna serija Devedesete na HRT-u
HRT započinje s prikazivanjem nove dokumentarne serije "Devedesete" koja u osam epizoda donosi pogled na ne tako davno, ali uzbudljivo i zanimljivo desetljeće

Nova dokumentarna serija "Devedesete" na HRT-u

Hrvatska radiotelevizija od nedjelje, 7. travnja na svom Prvom programu u terminu od 21:40 sati započinje s prikazivanjem nove dokumentarne serije Devedesete koja u osam epizoda donosi pogled na ne tako davno, ali uzbudljivo i zanimljivo desetljeće.

Naime, rijetko koje desetljeće ima tako dramatičan početak kao devedesete. Svijet se tek oporavljao od pada Berlinskog zida kad se na globalnoj pozornici odigrao niz izvanrednih događaja. 

Među ostalim, bili su to pad istočnoeuropskog komunizma, oslobađanje Nelsona Mandele u Južnoj Africi, ponovno ujedinjenje Njemačke, Zaljevski rat i raspad Sovjetskog Saveza. 

U Sjedinjenim Državama izborna pobjeda Billa Clintona nad Georgeom Bushom označila je političku smjenu straže jer je poslijeratna generacija zamijenila ratnu. Vječna američka tema, rasni odnosi, dobili su još veću važnost kad su dvije kontroverzne presude na suđenjima u Los Angelesu otkrile trajne podjele u društvu. 

Tijekom cijelog tog desetljeća vodila se borba s terorizmom. Pokušaj rušenja tornjeva Blizanaca u New Yorku je propao. Nažalost, sličan pokušaj rušenja savezne zgrade u Oklahoma Cityju bio je uspješan.

Grunge, hip-hop i boy bandovi glazbeno su definirali desetljeće jer su umjetnici poput Nirvane, Tupaca Shakura i NSYNC-a ponudili nevjerojatnu glazbenu raznolikost. Televizijske emisije profitirale su od sve veće iskrenosti i kreativnosti i niz kabelskih mreža nudio je nešto za gotovo sve ukuse i interese. 

Američka nacija je bila opsjednuta rješavanjem zagonetke Twin Peaksa, a Jerry Seinfeld i Tony Soprano postali su svima poznata imena. Naravno, sve se nepovratno promijenilo, od kulture do trgovine, izumom interneta i World Wide Weba. AOL je pokušao povezati sve ljude, činilo se da Microsoft vlada svijetom, a Y2K je prijetio da će sve to silom zaustaviti.

Na televiziji devedesete su bile desetljeće fantastičnog (Twin Peaks, Dosjei X) i poznatog (humoristične serije poput Seinfelda, Prijatelja, Frasiera, Svi vole Raymonda). Ekipa iz Kafića Uzdravlje posljednji je put nazdravila, ali liječnici iz Hitne službe počeli su spašavati živote. Simpsoni su dobili vlastitu seriju, a Beavis i Butthead su živjeli u svom svijetu. Priče su se obraćale mlađim gledateljima (Freaks and Geeks, I to mi je neki život, Buffy, ubojica vampira, Beverly Hills), a formati su postali smioniji (Život na sjeveru, The Larry Sanders Show, The Daily Show). Johnny Carson se odjavio, a Jay i Dave su se natjecali tko će ga naslijediti. 

U vijestima je bilo sve više senzacionalizma (suđenje O. J. Simpsonu), čak i neukusa (skandal s Monicom Lewinsky). A krajem desetljeća HBO je naznačio budući smjer televizije serijama Seks i grad i Obitelj Soprano.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala