Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Na televiziji: filmski program!
Američki blockbusteri izgurali europske filmove s programa hrvatskih televizijskih kuća

Na televiziji: filmski program!

Piše: Dubravko Jagatić

Strast za blockbusterima s naglaskom na američki filmski imperijalizam je djelomično zadovoljena, no filmovi 'made in Europe' sa daleko većom umjetničkom vrijednošću i dalje se mogu nabrojati na prste jedne ruke i pogledati ih ako ste noćna ptica koja voli gledati filmove iza ponoći.

Jasno je da će neki blockbuster koji je još prošle godine puneći kino dvorane osvojio svijet biti daleko gledaniji na bilo kojoj televiziji u Hrvatskoj od nekog opskurnog europskog filma za koji nitko nije čuo. No, pogledamo li malo detaljnije u program naših 'dragih' televizija, filmski program zapravo i ne postoji. Otrcani filmski ciklusi HTV-a nazvani po redatelju u trajanju od najviše četiri tjedna sa prikazana četiri manje poznata filma proslavljenog redatelja ili glumca i nije neki ciklus. Nova TV pokušava držati uz svoj program gledatelje ponajprije blockbusterima dok RTL emitira što im se nađe pri ruci. Barem tako izgledaju filmovi u njihovom programu ako se uopće mogu gledati koliko su loši. HTV, koja je ipak nacionalna televizijska kuća pokušava, što je i red, u svoj program uvrstiti i filmove umjetničke vrijednosti.

Daleko od toga da američki filmovi nemaju umjetničku vrijednost. Naprotiv! No, ruku na srce, prosječnom je gledatelju ipak bliža priča iz Europe od superjunaka i holivudskih zvijezda u američkim filmskim hitovima. Produkcija filmova u Europi jednako je velika koliko i zanimljiva kao i američka ali na televiziji još uvijek slabo vidljiva. Rumunjska kinematografija već par godina na sebe privlači pažnju svjetske javnosti. Španjolski redatelji već nakon prvih par filmova kod kuće dobivaju angažmane u Hollywoodu, češki humor poznat je širom svijeta, francuska ima najgledanije domaće filmove u Europi itd. itd.

Filmske poslastice
Teško je za povjerovati da je jedan poljski, talijanski ili mađarski film skuplji od američkog. Svaka država na svijetu danas snima svoje filmove. Svaka država koja snima svoje filmove ima i svoje najgledanije filmove. Zašto onda nikome nije palo na pamet prikazati npr. ciklus najgledanijih europskih filmova 2008. Ili npr. ciklus najgledanijih europskih komedija 21. stoljeća. Ili najuspješnije filmovi Europe. Ili pak filmove iz susjednih zemalja koji su osvojili najviše filmskih priznanja širom svijeta.

Filmska kultura je također dio kulture. Zabava uz film može biti i edukativna. Samo par minuta posvećenih filmu koji će se emitirati (ili je upravo emitiran), njegovom značaju, uspjehu, ljudima koji su ga stvarali već je veliki napredak. Rezanje špica, ne poštujući pri tom ljude koji su stvarali film, jednako je velik zločin kao i preuzeti tekst novinara i nepotpisati ga. A RTL Televizija i Nova TV uredno to rade.

Tko kupuje filmove?
Postoje vrhunski filmovi o kojima znamo malo jer u njima ne glume holivudske zvijezde. Postoje filmovi naših susjeda koji su postigli izniman svjetski uspjeh a da za njih nikada nismo niti čuli. Postoje filmovi zbog kojih su se mnogi slavni filmaši još kao djeca odlučila baviti filmom. Postoje filmovi koji nasmijavaju milijune gledatelja, a nikada nisu prikazani izvan svoje države. Postoje urednici koji su kompetentni i koji znaju od manje razvikanih filmova napraviti tjedne televizijske blockbustere i cikluse koji će kao muhe uz ekran privući gledatelje, a potom i sponzore. Poznaje li netko takve urednike u Hrvatskoj?

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala