Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Veliki povratak Vitalija Manskog na kino platna
S 1. studenim u nezavisna kina stiže Rodbina, novi film poznatog ruskog dokumentarista Vitalija Manskog

Veliki povratak Vitalija Manskog na kino platna

Nakon insajderskog pogleda na život u Sjevernoj Koreji (Ispod sunca), majstor doksa Vitalij Manski, vodi nas u rodnu Ukrajinu te kroz svakodnevicu svoje (proširene) obitelji, prikazuje život zemlje u jeku rata koji se događa nakon Majdanske revolucije.

Rodbina prati jednu obitelj tijekom jedne godine, neposredno nakon Euromajdanskih prosvjeda 2014. godine i ruske aneksije Krimskog poluotoka. Film prati obitelj ruskog redatelja Vitalija Manskog koji i ovdje, nježnom redateljskom palicom, donosi retrospektivnu analizu političkih događaja na osobnom i kolektivnom planu. Prikazujući svakodnevicu svojih rođaka razasutih po cijeloj zemlji: od svoje majke u Lvivu, preko sestrine obitelji u Odessi pa sve do rodbine u dijelu separatističkog Donbasa te Sevastopola na Krimu, aneksiranog od strane Ruske federacije.

Uz naraciju autora, film prikazuje narušene obiteljske veze koje osim geografske razdaljine sada dijele i različita politička stajališta te strah za vlastitu obitelj u jeku borbi koje dolaze s istoka Ukrajine.

Ovo je film o prvoj godini života u Ukrajini nakon revolucije: gledamo rušenje zrakoplova Malasya Airlines iznad istoka zemlje i otvaranje za javnost kičaste palače odbjeglog predsjednika Janukoviča; ali i kompleksnoj i konfliktnoj povijesti Ukrajine koja je neraskidivo isprepletena s aktualnim događajima: obitelj se neprestano prisjeća vremena Sovjetskog Saveza te Stepana Bandere - nacionalista i nacističkog kolaboracionista, koja u svijetlu recentnih događaja podliježu relativizaciji i revizionizmu.

Za Manskog je ovo intimna tema, kako i sam kaže film koji nikada nije mislio da će morati snimiti kroz koji otvara i teme obiteljske tolerancije, oprosta i zaborava.

Rodbina je nagrađena na međunarodnim festivalima u Trstu i Linzu, a filmski rukopis Vitalija Manskog još jednom zauzima kino-platna od 1. studenog. Raspored svih projekcija dostupan je na www.restartlabel.net.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2021 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored Moj TV - TV Program za 200+ kanala