Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Stiže 25. Tjedan češkog i slovačkog film
U bogat jesenski program posjetitelje zagrebačkog kina Europa uvest će jubilarno 25. izdanje Tjedna češkog filma

Stiže 25. Tjedan češkog i slovačkog film

Od 9. do 16. listopada održava se jubilarno 25. izdanje Tjedna češkog filma pod nazivom Tjedan češkog i slovačkog filma. Ove godine naime, kako bismo obilježili dvije važne obljetnice – 100 godina od osnivanja Čehoslovačke i 25 godina od proglašavanja samostalnih Republika Češke i Slovačke, program će po prvi put uključivati i nekoliko filmskih poslastica koje stižu iz susjedne Slovačke a odlikuju ih tople ljudske priče, promišljeni zapleti i prepoznatljiv humor. Ljubav domaće publike prema češkoj kinematografiji traje već desetljećima, a ove godine obilježavamo i treću obljetnicu – 25 godina od uspostavljanja državnih odnosa između Češke i Hrvatske

Ovogodišnji Tjedan češkog i slovačkog filma predstavit će ukupno šest odabranih ostvarenja recentne češke i slovačke kinematografije. Program će otvoriti hvaljeni film ceste, češko-slovačko-austrijska koprodukcija Prevoditelj u režiji Martina Šulika. Sin ubijenih Židova Ali i sin bivšeg časnika SS-a Georg kreću na putovanje po Slovačkoj u potrazi za svjedocima davne tragedije. Film je prožet melankoličnim humorom i izvrsnim glumačkim nastupima – kao neobične suputnike gledamo zvijezdu Tonija Erdmanna, austrijskog glumca Petera Simonischeka i legendarnog češkog redatelja Jiříja Menzela (Strogo kontrolirani vlakovi), a u ulozi Alijeve kćerke Edite pojavljuje se sjajna Zuzana Mauréry, omražena Učiteljica iz istoimenog filma koji je otvorio prošlogodišnje izdanje Tjedna češkog filma.  

Tu je još jedan film koji se bavi nacističkom prošlošću Bosonog na strništu, poetična priča o odrastanju znatiželjnog osmogodišnjaka tijekom Drugoga svjetskog rata. Nakon njemačke okupacije Čehoslovačke dječak Eda iznenada seli s obitelji na selo i pritom otkriva neočekivane obiteljske tajne i vlastitu hrabrost. Renomirani redatelj Jan Svěrák film je snimio prema autobiografskom romanu svojeg oca, glumca i spisatelja Zdeněka Svěráka - dvojica najpoznatijih imena češkog suvremenog filma surađivali su zajedno na Kolji, izvrsnom dobitniku nagrade Oscar za najbolji strani film iz 1997. godine. 

Kukci je nadrealistična komedija ekscentričnog Jana Švankmajera inspirirana dramom braće Čapek Iz života kukaca i Kafkinom Metamorfozom. Ova fantastična priča s elementima stop-animacije propituje granice ljudskosti i produbljuje mizantropsku pouku književnog predloška. U ovogodišnjem repertoaru predstavit će se i dva hvaljena uratka slovačke kinematografije – crnohumorna komedija s elementima trilera Kandidat Jonása Karáseka i Linija Petra Bebjaka, napeti hiperrealistični triler o životu uz slovačko-ukrajinsku granicu. 

Urnebesna politička farsa Kandidat prati fiktivnu predsjedničku kampanju u kojoj cinični marketinški stručnjak Adam Lambert vještom manipulacijom pretvara posve nepoznatog kandidata u glavnog favorita izbora. Crnohumorni kriminalistički film Linija prati krijumčare i trgovce ljudima na granici koja se prelazi samo jednom. Za ovu univerzalnu ljudsku priču o spletu različitih kultura, običaja i sudbina Petar Bebjak osvojio je nagradu za najbolju režiju na prestižnom filmskom festivalu u Karlovym Varyma. 

Za kraj, najmlađi gledatelji, ali i oni stariji, uživat će u animiranoj pustolovini Luka i čarobni muzej Martina Kotíka i Inne Evlannikove o dječaku Luki kojem je najveća želja savladati nemoguću razinu jedne kompjuterske igrice. Međutim, kad Luka konačno završi tu virtualnu igru započet će prava pustolovina u kojoj će morati pokazati sve svoje vještine i hrabrost kako bi spasio tatu, ali i čarobni muzej i cijeli grad od strašne sudbine. Film je sinkroniziran na hrvatski, a animiranim junacima glasove daju Aleksandra Naumov, Sementa Rajhard, Alen Šalinović, Mladen Vassary i Dražen Bratulić.

Ulaznice za projekcije filmova iz programa Tjedna češkog i slovačkog filma mogu se kupiti na blagajni kina Europa i na web stranici kupiulaznicu.kinoeuropa.hr po redovnoj pojedinačnoj cijeni od 25 kn (22 kn za djecu, studente i umirovljenike) ili po cijeni od 100 kn za paket ulaznica koji uključuje sve filmove. 

Tjedan češkog i slovačkog filma ostvaruje se u suradnji s Veleposlanstvom Republike Češke i Veleposlanstvom Republike Slovačke u Zagrebu. 

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala