Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Motovun u Zagrebu od 30.08.
Najbolje iz Motovuna od četvrtka u Laubi - osam filmova i izložba "Zidovi i mostovi"

Motovun u Zagrebu od 30.08.

S krajem ljeta, motovunska platna selimo u Zagreb – u Laubi, kući za ljude i umjetnost, ovog četvrtka počinje Motovun u Zagrebu, izbor reprezentativnih naslova iz programa Motovun Film Festivala. I to nije sve – u sklopu programa „Berlin – grad partner“ u Laubi će biti postavljena izložba „Zidovi i mostovi“, prezentacija radova naših umjetnika koji žive i rade u Berlinu.

Projekcije smo rasporedili u dva „produžena“ vikenda - osam večeri, osam filmskih poslastica (cjeloviti program potražite na dnu teksta). Krećemo oštro, s najboljim filmom, jer reviju otvara nagrađeni film ovogodišnjeg festivala.

 

Ubiti Jesusa (Laura Mora, Kolumbija), napeti triler u kojem glavna junakinja najprije svjedoči uličnom atentatu na svojega oca, a zatim, izgubivši vjeru u policiju i pravosuđe, sama kreće  u potragu za ubojicom. Osobitost ovog filma jest što se temelji na istinitom slučaju koji se dogodio samoj redateljici – upravo ona u tragičnim je okolnostima izgubila oca. Vrhunska glumačka ekipa i čudesno realističan prikaz opasnog života na ulicama Medellina, stvorili su film koji je festivalski žiri nagradio Propelerom Motovuna.

 I drugi film također je djelo redateljice – Slatki život (Isabella Eklof, Danska) priča je o djevojci koja opasno živi: ulazi u ljubavnu vezu s kriminalcem i s njim i njegovim prijateljima odlazi na skupo ljetovanje – i tu će shvatiti da život „sponzoruše“ nije bezopasan. Ovaj festivalski hit dobio je mnoštvo nagrada, ali i izazivao kontroverze, ponajprije zbog uznemirujućih scena seksualnog nasilja. 

Subotnja večer rezervirana je za glazbeni dokumenatac Matangi / Maya / M.I.A (Steve Loveridge, Velika Britanija / SAD) koji iznosi biografiju rap-ikone i političke aktivistice M.I.A. – koja je u samo nekoliko godina prošla put od obespravljene izbjeglice sa Šri Lanke do planetarne zvijezde. No, njezin društveni angažman nije lišen kontroverza, i ovaj film ih otvoreno iznosi u uzbudljivoj mješavini politike i glazbe.

Kraj „prvog poluvremena“ ovogodišnjeg programa zaključit će film Bilo jednom u studenom (Andrzej Jakimowski, Poljska) koji priča priču koja će biti bolno prepoznatljiva našoj publici – o intelektualcima, srednjoj građanskoj klasi, koje okrutna pravila igre posttranzicijskih društva, pretvaraju u osiromašene, besperspektivne ljude. Osobitost ovog filma je što su njegovi dijelovi snimljeni u stvarnim uličnim neredima desnih radikala na ulicama Varšave i daju bolno vjeran prikaz života u konzervativnoj Poljskoj. 

Nakon trodnevne pauze i dolaskom novog četvrrtka i novog produženog filmskog vikenda program nastavljamo s nova četiri filma, među kojima će biti i pretpremijera dokumentarnog filma Nebojše Sljepčevića Srbenka, koji je s tek nekoliko projekcija dobio niz prestižnih nagrada u inozemstvu, u konkurenciji je za godišnju nagradu Europske filmske akademije,  ali je zaslužio i specijalno priznanje žirija u Motovunu. 

Uz projekcije posjetitelji mogu  razgledati izložbu „Zidovi i mostovi“ odabir radova etabliranih umjetnika koji su s jugoistoka Europe preselili u glavni grad njemačke – pa se time nezanemariv dio hrvatske (i regionalne) umjetničke produkcije događa upravo Berlinu. Izložbu čine „berlinski“ radovi jedanaest umjetnica i umjetnika - Lovre Artukovića, Dore Đurkesac, Ivane Franke, Borisa Ivandića, Šejle Kamerić, Bozidara Katića, Nine Kurtele, Irme Markulin, Martine Mezak, Tanje Ostojić i Nike Radić. Izložba je realizirana u sklopu programa „Berlin – grad partner“ u suradnji s Goethe institut Kroatien, a otvara se 30.kolovoza u 20 sati, uoči prve filmske projekcije, i bit će otvorena sve do završetka Motovuna u Zagrebu 9. rujna.

Ulaz na otvorenje i izložbu je slobodan, a ulaznice za filmske projekcije mogu se nabaviti po cijeni od 20 kuna jedan sat prije projekcije na blagajni Laube. 

Program možete pogledati na ovom linku - http://www.motovunfilmfestival.com/news/view-news/title/motovun-u-zagrebu-najbolje-s-brda-filmova-u-laubi

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala