Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Sutra počinje 21. Motovun Film Festival!
Festival otvara poljska komedija "Napad panike", prvijenac Paweła Maślone

Sutra počinje 21. Motovun Film Festival!

Tko god se popeo na najslikovitije brdo u srcu Istre u vrijeme Motovun Film Festivala, zna da ga ondje očekuje i brdo sadržaja, i to ne samo filmskog. Od sutra, 24. srpnja do subote, 28. srpnja filmofili i ostali zaljubljenici u umjetnost uživat će u stotinu nezavisnih naslova, ali i izložbama, performansima, koncertima, nastupima DJ-eva te inom zabavnom sadržaju.

Kao i cijeli festival, vrlo je raznolik i filmski program s nekoliko uzbudljivih hrvatskih premijera ostvarenja sa svih strana svijeta. Festival će u utorak, 24. srpnja, otvoriti poljski film Napad panike, prvijenac Paweła Maślone koji istražuje dramatične trenutke u životima nekoliko pehista i nesretnika uz finu dozu zaigranosti i jedinstvenu kombinaciju tragičnog i komičnog.

U programu je i nekoliko filmova s vrlo aktualnim temama koje će predstaviti sami redatelji i redateljice. Styx austrijskog redatelja Wolfganga Fischera, ovogodišnjeg gosta MFF-a, u potpunosti je snimljen na jedrilici, a radnja prati liječnicu koja želi otploviti od svijeta, no putem nailazi na tonući brod s izbjeglicama te unatoč želji da pomogne, shvaća kako je humanost tek puka iluzija. U tranzicijskoj priči o poljskoj konzervativnoj revoluciji Bilo jednom u studenome intelektualci postaju beskućnici, a radnja je uklopljena u dokumentarne snimke uličnih nereda u Varšavi. Film će predstaviti redatelj Andrzej Jakimowski. Danska redateljica Isabelle Eklöf osobno će predstaviti svoj iznimni prvijenac, Slatki život, premijerno prikazan na Sundance festivalu i koji je već podigao puno prašine zbog eksplicitnog prikaza seksualnog nasilja.

Ovogodišnji festival posvećen je i dvojici pritvorenih redatelja od strane ruskog režima – Rusu Kirilu Serebrenikovu i Ukrajincu Olegu Sencovu. U programu festivala je Serebrenikovljev film Ljeto, istinita priča s elementima mjuzikla o stvaranju rock scene u Sovjetskom Savezu. Kad smo kod glazbenih tema, svakako valja izdvojiti i politički kontroverzan dokumentarac Matangi/Maya/M.I.A. o životu reperice M.I.A sa Šri Lanke, koja se našla na udaru kritika zbog podrške Tamilskim tigrovima čiji je vođa upravo njezin otac.

U Motovunu nas očekuje i dugoočekivana premijera dokumentarnog filma Srbenka Nebojše Slijepčevića. Već ovjenčana važnom međunarodnom nagradom Doc Alliance, Srbenka prati stvaranje predstave Olivera Frljića o ratnom ubojstvu djevojčice Aleksandre Zec, a film će predstaviti ekipa filma.

Motovun Fim Festival je jedan od rijetkih koji je uspio ugostiti trenutačno najintrigantnijeg europskog redatelja Rubena Östlunda te ga i počastiti nagradom Maverick Motovuna za inovativnost u širenju granica filmskog izričaja. Njegov film Kvadrat, nagrađen Zlatnom palmom te nominiran za Oscara, nastao je prema istoimenoj umjetničkoj instalaciji, koja će za ovu priliku biti postavljena i u motovunskoj lođi. Za vrijeme festivala predstavljat će izazov i društvenu igru za posjetitelje.

Östlund predvodi i listu uglednih gostiju festivala, među koijma su i dobitnici ovogodišnje nagrade 50 godina, Rade Šerbedžija i Mustafa Nadarević te nekoliko umjetnika iz Hrvatske i regije, koji djeluju u Berlinu, ovogodišnjem gradu partneru MFF-a. Sa svima navedenim gostima bit će održani razgovori Netočno u podne na terasi ispred hotela.

Trinaestero umjetnika s berlinskom adresom predstavit će se izložbom Zidovi i mostovi, svojevrsnom pričom o stvaranju dijaloga u nekad podijeljenom gradu, a danas umjetničkoj meki Europe. Umjetnici će zajedno s kustosicom Moranom Matković sudjelovati u vođenoj turi po izložbi, a nekoliko njih održat će i svoje performanse. Iz Berlina dolazi i ovogodišnji festivalski žiri, točnije filmaši iz raznih zemalja trenutačno s boravištem u tom gradu.

Motovun očekuje i techno ekspanzija, jer će berlinsku prebogatu elektroničku scenu predstaviti njezini protagonisti - jedan od očeva te scene Mark Reeder, pokretač tamošnje najdugovječnije klupske večeri Corin Arnold te house zvijezda Ian Pooley. Uz njihove nastupe, motovunski će trg protresti i domaće zvijezde Krankšvester i TBF. 

Na sva ova zbivanja može se još doći organiziranim prijevozom s autobusnog kolodvora iz Zagreba na nulti i prvi dan festivala, a karte se mogu kupiti na https://mfftransfer.kupiulaznicu.hr/. Za vrijeme festivala organiziran je i prijevoz autobusom iz Pazina s polascima tri puta dnevno u oba smjera, a informacije o voznom redu mogu se pronaći na web stranici MFF-a. Važna je informacija da će radovi na cesti Motovun – Livade, koji traju posljednjih mjeseci, za vrijeme festivala biti obustavljeni te će pristup biti neometan i za automobile i autobuse.

Još je u prodaji Večernji komplet ulaznica kojim je omogućen ulaz na sve večernje projekcije u kinima Trg i Billy. Kompleti se mogu kupiti online putem sustava https://mfftickets.kupiulaznicu.hr/ ili na prodajnom mjestu u zagrebačkom Kinu Europa te na festivalskoj blagajni u Motovunu samo još prvog dana festivala. Svaki kupac na dar dobiva i katalog festivala te mogućnost kampiranja u festivalskom kampu bez obaveze kupnje dodatnih ulaznica.

Otvoreni su, dakle, svi putevi za Motovun. Potrebno je samo odabrati pravu opciju i uspeti se na Brdo filmova.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala