Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Klasici 21. st. za Motovunsko zagrijavanje na Tuškancu
Od 17. do 19. srpnja na Ljetnoj pozornici svojevrsni vodič suvremenog filma

Klasici 21. st. za Motovunsko zagrijavanje na Tuškancu


Dobro zagrijavanje ključno je za ozbiljan trening i uspješnu utakmicu. Kako bi uspon na brdo filmova prošao što lakše, Motovun Film Festival ovog ljeta u Zagrebu pruža priliku za uvježbavanje. U sjajnom ambijentu Ljetne pozornice Tuškanac od 17. do 19. srpnja u 21.30 sati program Motovunsko zagrijavanje – Klasici 21. stoljeća donosi tri filma u nastavku ciklusa predstavljanja najvažnijih redatelja ovog stoljeća, započetog u svibnju u Laubi. Nova tri imena u svojevrsnom vodiču suvremenog filma su Andrea Arnold, Yorgos Lanthimos i Ruben Östlund. 

Baveći se sudbinama izgubljenih generacija u uvjetima ekonomske besperspektivnosti, Andrea Arnold na najfiniji način nastavlja tradiciju britanskog socijalnog filma. Najbolji primjer za to je American Honey, veliki art hit s nagradom žirija u Cannesu, svojevrsni film ceste o mladima koji putuju Amerikom i prodaju časopise uz mnogo seksa, droge, alkohola i zabave. Na Tuškancu je 17. srpnja na rasporedu njezin film Crvena cesta iz 2006., priča o opsesiji jedne žene ili, kako kaže jedna kritika, film o ružnim likovima koji se na sve moguće ružne načine pokušavaju dočepati bilo čega lijepog.

Najistaknutiji predstavnik grčkog novog vala, Yorgos Lanthimos, trenutačno je i jedno od značajnijih umjetničkih imena svoje zemlje, čije pomaknute nadrealne drame s dozom crnog humora uspoređuju s Buñuelovim djelima. Njegov treći film, Alpe, koji je u programu Motovunskog zagrijavanja 18. srpnja, nastao je 2011., a govori o skupini ljudi koji pod strogim režimom tvrtke za koju rade zamjenjuju obiteljima njihove umrle, preuzimajući njihov lik i karakter.

Posljednji film u Motovunskom zagrijavanju, 19. srpnja, je Igra ovogodišnjeg Mavericka Motovuna i gosta festivala, Rubena Östlunda. Jedan od trenutačno najznačajnijih europskih redatelja u svojim filmovima donosi precizne studije zapadnjačkog života paraliziranog od straha prema drugom i drukčijem te ispituje naličje naizgled idealnih skandinavskih društava, koja su često na klimavim nogama političke korektnosti i poslušnosti prema normama. U filmu Igra iz 2011. kroz primjer istinitog slučaja dječje bande u Göteborgu koja sustavno zlostavlja i pljačka vršnjake, prikazao je nevjerojatno ljudsko obilježje podložnosti grupnom nasilju.

Ovo je posljednja prilika za zagrijavanje, jer do Motovun Film Festivala ostalo je samo tjedan dana. Filmska svetkovina u srcu Istre održava se od 24. do 28. srpnja.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala