Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


NEM 2018: Razbijanje kulturnih obrazaca kao borba protiv piratstva
Posljednji dan NEM-a obilježila je zanimljiva panel-rasprava o budućnosti borbe protiv piratstva i problemima oko regulacije ilegalnih aktivnosti

NEM 2018: Razbijanje kulturnih obrazaca kao borba protiv piratstva

Suradnja je ključna, bez obzira je li riječ o borbi protiv piratstva ili o stvaranju novih, uzbudljivih sadržaja. Posljednji dan NEM-a obilježila je zanimljiva panel-rasprava o budućnosti borbe protiv piratstva i problemima oko regulacije ilegalnih aktivnosti, kao i studija slučaja Češke televizije o povezivanju lokalne i globalne produkcije s regionalnom koprodukcijom na primjeru njihove hit-serije Maria Theresa.

Edukacija potrošača jest ključna

Raspravljajući o piratstvu u regiji, Damir Novinić, pomoćnik glavnog ravnatelja HRT-a, rekao je da za ovakvu situaciju možemo kriviti samo sami sebe: „Piratstvo je u porastu jer ga mi dopuštamo. Veoma smo inertni i veoma sporo reagiramo.“ Ipak, dodao je, „započeli smo sa sudskim postupcima i pregovorima s tvrtkama i subjektima koji pokušavaju prodavati naše proizvode bez ugovora“. Najveći problem za Hrvatsku radioteleviziju leži izvan Hrvatske, u brojnim OTT-ima diljem svijeta. S druge strane, Chris Anderson iz MUSO-a tvrdi da je „piratstvo prilika za TV industriju – upravo se tu nalaze ljudi koji žele vaš sadržaj“. Postoji jedan dio gledatelja koji preuzimaju nezakonit sadržaj a da nisu svjesni da je to nezakonito te ga preuzimaju jer žele taj sadržaj, a ne mogu ga pronaći na legalan način. TV kuće trebale bi to uzeti u obzir i pronaći načine kako ponuditi sadržaj digitalno po pristupačnim cijenama.

„Problemu piratstva moramo pristupiti iz različitih kutova: sigurnosti, tehnologije i ljudskog ponašanja“, rekla je Irena Battelino, direktorica nabave sadržaja i marketinške službe Telekoma Slovenije. Skriveni vodeni žigovi, dinamično blokiranje stranica i zaštita copywritinga neke su od mogućih metoda koje je predložio Mark Mulready, potpredsjednik službe za kibernetičku sigurnost u Irdetu, a istaknuo je i nejasne smjernice za brzinu uklanjanja ilegalnog sadržaja i anonimnost kao glavne nedostatke zakonodavstva EU-a u tom pogledu. Osim pravnog i tehnološkog aspekta, od iznimne je važnosti i edukacija budućih generacija o piratstvu i pravima na sadržaj. Damir Hajduk, ravnatelj Agencije za elektroničke medije, zaključio je da „postoji kultura piratstva s kojom se moramo uhvatiti u koštac“, složivši se s ostalim panelistima da je suradnja među zainteresiranim stranama ključan korak u rješavanju problema piratstva.

Češka: produkcija koja nadilazi lokalni sadržaj i međunarodne razlike

Studija slučaja o TV miniseriji Maria Theresa pokazala je da je suradnja između različitih zainteresiranih strana moguća. Serija Maria Theresa, koju je predstavio Jan Maxa iz Češke televizije, rezultat je suradnje četiriju javnih TV kuća iz četiriju zemalja: Austrije, Slovačke, Mađarske i Češke. Dijelom zahvaljujući i pravovremenim pripremama, serija je postigla golem uspjeh donijevši neviđenu gledanost svim uključenim TV kućama (Češka TV, Maya Production, ORF, MTVA i RTVS). Maxa je s nama podijelio pojedinosti o produkciji rekavši kako su tijekom adaptacije scenarija i samog snimanja morali prebroditi nacionalni ponos i razlike u poimanju povijesnih ličnosti. „Kada radite na zajedničkom projektu, obje strane moraju biti na dobitku, odnosno, u ovom slučaju, sve četiri produkcijske kuće i jedan distributer.“ Maria Theresa u tom je pogledu ponudila i treći način povezavši lokalno i globalno, a ta se suradnja trenutačno nastavlja i na 2. i 3. sezoni.

Posljednji dan NEM-a zaključen je finalnom prilikom za networking za sve sudionike – pauzom za kavu pod pokroviteljstvom Turkish Airlinesa. Videoisječke i fotografije s NEM-a možete pogledati na http://neweumarket.com/.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala