Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Srbenka osvojila Doc Alliance nagradu u Cannesu
Novi film Nebojše Slijepčevića proglašen je dokumentarcem godine prema izboru žirija filmskih kritičara

"Srbenka" osvojila Doc Alliance nagradu u Cannesu

Film Srbenka, redatelja Nebojše Slijepčevića dobitnik je 11. Doc Alliance nagrade, dodijeljene u subotu, 12. svibnja, na filmskom festivalu u Cannesu. 

Dokumentarce za ovu prestižnu nagradu predlaže žiri sedam velikih filmskih festivala okupljenih u dokumentarnu alijansu.

Među ovogodišnjim kandidatima – po jedan film sa svakog festivala – upravo je Srbenka proglašena najboljim dokumentarnim filmom prema izboru sedmeročlanog žirija filmskih kritičara i tako postaje prvi hrvatski dobitnik Doc Alliance nagrade!

Članovi žirija su se složili da je Srbenka „vrlo važna te istovremeno univerzalna priča o osobnoj i kolektivnoj nepravdi koju sa sobom nosimo kao teško breme te pokušaj izražavanja tog osjećaja kroz ograničen, a opet moćan umjetnički izražaj.“

Srbenka prati pripreme i probe za predstavu Aleksandra Zec, Olivera Frljića, u produkciji HKD Teatra iz Rijeke. Kazališne probe ubrzo prerastaju u kolektivnu psihoterapiju za sve uključene, a dvanaestogodišnjoj glumici Nini se čini kao da rat nikada nije završio. Film se bavi temama nacionalizma i ksenofobije, odnosno promatra utjecaj hrvatskog društva i javnog diskursa na živote prvenstveno djece srpske nacionalnosti, koja su rođena u Hrvatskoj godinama nakon završetka Domovinskog rata.

Za Doc Alliance nagradu Srbenka je nominirana kao kandidat Visions du Réel filmskog festivala na kojem je dobio i posebno priznanje žirija.

Svoju hrvatsku premijeru imat će na Motovun Film Festivalu (24.-28.7.), a nakon ljeta odlazi u redovnu kino-distribuciju.

Film je nastao u produkciji Restarta, a nastanak su podržali Hrvatski audiovizualni centar, gradovi Rijeka i Zagreb te Kreativna Europa, potprogram MEDIA.

Doc Alliance, inicijativa posvećena promociji i razvoju dokumentaristike, rezultat je partnerstva sedam europskih festivala dokumentarnog filma: CPH:DOX (Danska), Doclisboa (Portugal), Docs Against Gravity FF (Poljska), DOK Leipzig (Njemačka), FID Marseille (Francuska), Jihlava IDFF (Češka) i Visions du Réel (Švicarska).

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala