Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


„Hitlerova mladež“ na National Geographicu
Premijera dvodjelnog specijala 10. svibnja na National Geographicu

„Hitlerova mladež“ na National Geographicu

U Njemačkoj 1930-ih godina Nacistička stranka stvorila je tzv. Hitlerovu mladež koja je djeci i adolescentima trebala usaditi nacističku ideologiju i pripremiti ih da postanu Hitlerova dječja vojska. Dječake i djevojčice u dobi od 10 do 18 godina poticalo se da pristupe organizaciji, a njihovu priču donosi novi specijal u dva djela koji prati uspon i pad Hitlerove mladeži, počevši od njezinoga osnutka do konačnog raspada.

Prva epizoda specijala prati uspon pokreta sve do rata. U početku je članstvo u Hitlerovoj mladeži bilo dobrovoljno, a aktivnosti organizacije nisu se puno razlikovale od onih u izviđačkim grupama. Postupno se počelo uključivati sve više aktivnosti koje su zapravo bile vojne vježbe, poput vojnog poligona i učenja pucanja iz oružja. Djecu se učilo kako moraju biti spremni dati sve za Njemačku, uključujući i vlastiti život.

U kasnim 1930-ima članstvo je postalo obvezno, a svi roditelji koji nisu htjeli da im djeca budu članovi organizacije stavljeni su pod istragu. Škole su mogle djeci koja nisu bili članovi odbiti dati diplome i tako im onemogućiti upis na sveučilišta. Iz tog razloga, mnogi su bili prisiljeni postati članovi iako se osobno nisu slagali s organizacijom. Gledatelji će tako vidjeti kako je Hitlerova mladež napredovala od svog osnutka te 1940. godine dosegnula brojku od čak 8 milijuna članova!

Druga epizoda specijala Hitlerova mladež počinje na vrhuncu Drugog svjetskog rata i prati priču Hitlerove mladeži do završetka rata. Tijekom rata Hitlerovu mladež počeli su pripremati da budu vojna rezerva. Jedna čitava divizija od 20 tisuća članova Hitlerove mladeži, koju su činili sedamnaestogodišnji dječaci, sudjelovala je u Danu D tijekom Bitke za Normandiju. Hitlerova mladež uspjela je potopiti 28 kanadskih brodova, nakon čega su dobili reputaciju fanatika.

Kako je rat odmicao i kako je Njemačka imala sve veće gubitke, članovi mladeži od samo 12 godina bili su slani na ratišta. Hitlerova mladež prestala je postojati 1945. godine, nakon završetka rata, tijekom denacifikacije, savezničke inicijative za oslobađanje njemačkog i austrijskog društva od nacističkog utjecaja.

Premijerna epizoda specijala Hitlerova mladež biti će prikazana u četvrtak, 10. svibnja u 21:55 h na National Geographicu.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala