Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Klasik TV u prosincu
Hladne prosinačke dane ugrijte filmskim premijerama domaće produkcije koje su na programu svakog četvrtka

Klasik TV u prosincu

Klasik TV u prosincu donosi uzbudljive filmske premijere filmova lokalne produkcije koji će ugrijati ove hladne prosinačke dane. Svakoga četvrtka u večernjem terminu očekuje nas novi zanimljivi film.

Sjenke, četvrtak, 7.12. u 20:35h
Godina: 2007. | Žanr: drama | Redatelj: Milčo Mančevski | Glumci: Borče Nacev, Vesna Stanojevska, Sabina Ajrula

Lazar Perkov je uspješan i sretan čovjek. Laki, kako ga rodbina i prijatelji zovu, je zgodan, ugledan, ima lijepu suprugu, sretno dijete i dobar posao.  Čini se kao da ništa ne nedostaje, osim možda samog Lakija, koji uporno pokušava ostvariti ono što od njega očekuju drugi – kolege na poslu, supruga, a pogotovo majka, slavna doktorica koja je sav uspjeh u životu postigla zahvaljujući svojoj čeličnoj volji. Kad misteriozno preživi strašnu prometnu nesreću, Lakijev se život promijeni iz temelja. Počinje susretati čudne ljude – starca s bebom, baku koja govori nerazumljivim jezikom, prelijepu mladu ženu s tajnom. Uskoro shvaća da oni šalju poruku s “druge strane”, da su to izmučene duše koje iznova i iznova umiru.

Film Sjenke nagrađivanog makedonskog redatelja Milče Mančevskog, njegov je izlet u žanr horora. Makedonija, snimljena kamerom Bertoluccijevog direktora fotografije Fabia Cianchettia, je glavni junak filma, a Mančevski prikazuje sve apsurde tranzicijskog društva i prisjeća se tragedije egejskih Makedonaca, stradalih u etničkom čišćenju. „Sjenke je film o seksu i smrti, i o par stvari između toga, recimo vlastita odgovornost“ objasnio je Mančevski jednom prilikom.

Dubina dva, četvrtak, 14.12. u 22:10h
Godina: 2016. | Žanr: dokumentarni | Redatelj: Ognjen Glavonić

2001. godine masovna grobnica otkrivena je u predgrađu Beograda. Nedugo nakon toga, pronađeno ih je još. Dubina dva razotkriva priču iza tragičnog otkrića i odvodi nas natrag u 1999. godinu, u vrijeme kada je NATO bombardirao Srbiju, a iz Dunava je izronio kamion prepun ljudskih leševa, pretežno žena i djece. Kamion je bio bez vjetrobranskog stakla, bez registarskih oznaka, a nije bilo traga ni vozaču i njegovim dokumentima, neobično je bilo i to što je vozilo bilo s juga Kosova na kojem su se vodile žestoke borbe.

Kroz eksperimentalno-dokumentarni triler Dubina dva redatelj Ognjen Glavonić priča dosad neispričanu priču o masovnoj grobnici u predgrađu Beograda, nudeći šokantno i potresno svjedočanstvo o sedamnaest godina starim zločinima o kojima se godinama šutjelo. Meditativnim i hipnotizirajućim slikama poprišta strašnih zločina, ali i osobnim svjedočanstvima protagonista, čija lica nikada ne vidimo, autor nudi gledateljima mogućnost da sami konstruiraju događaje i kritički o njima promišljaju. 

Film je proglašen najboljim dokumentarcem u dugometražnoj kategoriji na Festivalu dei Popoli u Italiji, osvojio je Grand Prix na International Film Festivalu Message to Men u Rusiji. Za najbolji film u regiji kao i priznanje najboljem mladom autoru nagrađen je na ZagrebDoxu, te je osvojio nagradu Best Balkan Dox na DokuFestu na Kosovu.

Klopka, četvrtak, 21.12. u 20:40h
Godina: 2007. | Žanr: triler | Redatelj: Srdan Golubović | Glumci: Nebojša Glogovac, Nataša Ninković, Anica Dobra

Inženjer građevine Mladen i njegova supruga Marija, nastavnica engleskog, pripadnici su srednje klase koja polako nestaje pod teretom tranzicije. Državna tvrtka za koju Mladen radi je pred privatizacijom, no unatoč skromnim životnim uvjetima on i supruga mogu omogućiti sinu jedincu Nemanji posve normalan život, sve dok jednog dana dijete ne završi u bolnici s teškom dijagnozom. Dijete mora na hitnu operaciju u inozemstvo, a potrebna suma Mladenu i Mariji je nedostižna. Marija odluči dati oglas u novine vapeći za pomoć, no od tog trenutka njihov se život pretvara u pakao, a situacija kulminira kad dobiju anonimni poziv s nemoralnom ponudom.

Nakon hvaljenog debitantskog filma Apsolutnih sto, redatelj Srdan Golubović snima dramu s elementima trilera, Klopku, u kojoj prikazuje naličje tranzicijskog društva. Klopka je film o postmiloševićevskoj Srbiji gdje ljudski život ne vrijedi puno, a normalni život se još uvijek čini nedostižnim. Golubović je za ovu dramatičnu priču, inače ekranizaciju kazališnog komada Nenada Teofilovića, okupio respektabilnu glumačku ekipu koju predvode Nebojša Glogovac, Nataša Ninković, Anica Dobra i Miki Manojlović. Film je osvojio više nagrada na  međunarodnim festivalima u Sofiji, Trstu,  Wiesbadenu I drugdje. 

7Sex7, četvrtak, 28.12. u 21:55h
Godina: 2011. | Žanr: drama | Redateljica: Irena Škorić | Glumci: Ana Majhenić, Frano Mašković, Jelena Perčin

Ljepotica pokušava zavesti svoga susjeda dok na krovu zgrade popravlja antenu. Fotograf nagovara svog modela da spava s njim, no to postaje puno manje romantično no što se on nadao. Prodavač u dućanu s pločama obožava Čehinje, no jedna će ga ipak ohladiti. Glumac je nervozan jer je dobio ulogu homoseksualca. Dvije lezbijke angažiraju žigola za seks u troje, no jednoj od njih odnos s muškarcem previše se svidi.

Sedam erotskih kratkih priča, svaka u samo jednom kadru, strukturirane po Aristotelovom načelu jedinstva vremena, mjesta i radnje. Svaka od njih fokusira se na tematiku seksa i veza – pet je muško ženskih parova, i po jedan žensko - ženski i muško - muški, u svojevrsnom modernom filmskom Decameronu, prvom domaćem erotskom filmu koji je režirala žena, Irena Škorić. Osim golišavom tematikom, film privlači atraktivnom glumačkom ekipom koju čine Kristijan Ugrina, Csilla Barath-Bastaić, Jelena Perčin i drugi.

Sjećaš li se Dolly Bell?, četvrtak, 31.12. u 21:25h
Godina: 1981. | Žanr: drama | Redatelj: Emir Kusturica | Glavni glumci: Slavko Štimac, Slobodan Aligrudić, Ljiljana Blagojević

Mladić Dino živi u Sarajevu tijekom 1960-ih, u skromnoj kući s ocem, majkom, dvojicom braće i sestrom. Živi jednostavnim životom pod paskom autoritativnog oca, a dane krati odlascima u kino te proučavajući metode autosugestije i hipnoze. Otac, komunistički idealist, apsolutno predan komunističkom poretku, ne dozvoljava bitna odstupanja od normi u životu svoje obitelji. No, mladićev se život uskoro iz temelja mijenja, prvo zbog očeve teške bolesti, a onda i zbog ljubavi. Naime, Dino na zahtjev lokalnog kriminalca kod sebe u golubinjaku sakrije lokalnu prostitutku Dolly Bell. No, mladić se u nju zaljubi i život mu se okrene naglavačke.

Prvi film Emira Kusturice Sjećaš li se Dolly Bell? humorna je drama o odrastanju smještena u vrijeme kad se Jugoslavija polako počela otvarati prema Zapadu, modernom načinu života, popularnoj kulturi, glazbi i filmovima koji su najviše utjecali na mlađe generacije. Scenarij za jedan od najznačajnijih domaćih filmova i jedan od ključnih filmova BiH kinematografije napisao je Abdulah Sidran, a u glavnoj ulozi pojavljuje se Slavko Štimac. Film je bio jugoslavenski kandidat za Oscara 1981. u kategoriji najboljeg filma na stranom jeziku, na međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji nagrađen je kao najbolji prvi film I dobio je nagradu kritike FIPRESCI, dok je na festivalu u Puli osvojio Zlatnu arenu za scenarij, nagradu C.I.D.A.L.C. za režiju, nagradu Zlatni vijenac Studija za režisera-debitanta, te Nagradu lista Mladost za režiju. Osim toga, u kolektivnom pamćenju ostat će kultna rečenica iz filma: "Svakoga dana u svakom pogledu sve više napredujem", kao i legendarna izvedba pjesme “Na morskome plavom žalu”.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala