Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Novi film Angeline Jolie mogao bi se natjecati za Oskara
"First They Killed My Father" će vjerojatno biti kambodžanski prijedlog za najbolji film u kategoriji stranog filma

Novi film Angeline Jolie mogao bi se natjecati za Oskara

Foto: PR Photos

Angelina Jolie je 2000. godine osvojila Oskara za najbolju sporednu žensku ulogu za film Prekinuta mladost, 2014. joj je dodijeljena Akademijina Humanitarna nagrada Jean Hersholt, a sad bi se mogla vratiti u utrku za još jedan kipić.

Joliein najnoviji film iz Netflixove produkcije, biografska povijesna drama First They Killed My Father za koji potpisuje režiju i scenarij (uz Loung Ung), smještena je u Kambodžu tijekom brutalne i destruktivne vladavine Crvenih Kmera. Film je u potpunosti snimljen u Kambodži otkud je i cijela glumačka postava, a nijedna riječ u filmu nije na engleskom jeziku.

Film je imao dirljivu premijeru prošli vikend na Telluride filmskom festivalu na kojem je Netflixov glavni urednik sadržaja Ted Sarandos rekao kako očekuje da će baš taj film Kambodža prijaviti kao prijedlog za Oskara u kategoriji najboljeg stranog filma. Kritičari su film proglasili najboljim Jolienim redateljskim uratkom. No, Akademija je i prije odbijala slične filmove jer nisu imali dovoljno kreativnog upravljanja iz strane države. Naime, Akademijin posebni Odbor za svaki strani film provjerava odgovara li AMPAS pravilima prema kojima kreativno upravljanje filma mora većinom biti u rukama građana ili stanovnika te određene države. Na primjer, Akademija je u prošlosti odbila kineski prijedlog filma U carstvu vukova francuskog redatelja Jeana-Jacquesa Annauda i albanski prijedlog Krvna osveta redatelja američkog podrijetla Joshuae Marstona.

Biografska drama punog naziva First They Killed My Father: A Daughter of Cambodia Remembers snimljena je prema istoimenoj autobiografskoj knjizi Loung Ung, koja je sudjelovala u pisanju scenarija s Jolie. Produkciju potpisuju Jolie i Rithy Panh, kambodžanski redatelj čiji je film Slika koja nedostaje bio kambodžanski kandidat za Oskara 2014. godine. Pahnovu uloga producenta svakako dolazi u korist kambodžanskoj kreativnoj ekipi, a Jolie iako je rođena u SAD-u ima počasno kambodžansko državljanstvo od 2005. godine, zbog humanitarnog rada u toj zemlji. Problem bi se mogao stvoriti oko snimatelja, kompozitora, urednika i još nekih koji nisu iz Kambodže.

First They Killed My Father u američka kina stiže 15. rujna ove godine.

D.Ž.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala