Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Druga strana nade Akija Kaurismäkija otvara 23. Sarajevo Film Festival
Sarajevo Film Festival 2017. bit će otvoren 11. kolovoza projekcijama u Narodnom pozorištu Sarajevo i Ljetnom kinu Raiffeisen

"Druga strana nade" Akija Kaurismäkija otvara 23. Sarajevo Film Festival

Sarajevo Film Festival 2017. bit će otvoren 11. kolovoza filmom Druga strana nade Akija Kaurismäkija projekcijama u Narodnom pozorištu Sarajevo i Ljetnom kinu Raiffeisen.

Ovo izuzetno filmsko ostvarenje kojim se, nakon šest godina, na velika platna vratio majstor sedme umjetnosti Kaurismäki, predstavlja svojevrstan tematski nastavak filma Le Havre iz 2011. godine kojim je otvoren 17. Sarajevo Film Festival.

Film Druga strana nade je premijerno prikazan na ovogodišnjem Internacionalnom filmskom festivalu u Berlinu gdje je osvojio najznačajniju nagradu za režiju Srebrenog medvjeda, izazivajući jednako oduševljenje i kod publike i kod filmskih kritičara.

Nedvojbeno se radi, kako kritičari opisuju Kaurismäkijevo djelo, o gorkoj-slatkoj drami, koja, pričajući o aktualnoj, mračnoj temi izbjeglištva, zapravo govori o snazi iskrenog, ljudskog suosjećanja i to s humorom, kroz mnoštvo nezaboravnih tužno-smiješnih karaktera i situacija. Kroničar marginaliziranih glasova, kako kritičari često nazivaju Kaurismäkija, ovim filmom je još jednom potvrdio svoj izuzetni talent da jednostavnim i nepretencioznim filmskim jezikom dopre do srca publike.

Film donosi priču o Sirijcu Khaledu, koji bježeći iz ratom razorene zemlje, s planom da u Finskoj zatraži azil, stiže u helsinšku luku sakriven u kontejneru s ugljenom. Zbunjen i frustriran monolitnim birokratskim aparatom s kojim se suočava, Khaled bježi iz azilantskog centra. Lutajući ulicama upoznaje Wikströma, bivšeg prodavača košulja koji je nedavno napustio ženu alkoholičarku i započeo novi život kao vlasnik ugostiteljskog lokala. Njih dvojica će se međusobno pomagati u nadilaženju problema s kojim se suočavaju u svojim nepoznatim i često zbunjujućim novim životima.

Sarajevskoj publici ostvarenje Akija Kaurismäkija predstavit će glumci Simon Al-Bazoon i Sherwan Haji.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
  • #1
    1 0
    cor cor @ 30.7.2017. 21:23

     obožavam njegove filmove.

    život van kalupa i kako se s takvim izazovom nositi. nepretenciozno i s dozom humora koji proizlazi iz svakodnevnih, običnih situacija, njegova su specijalnost.

Pogledaj sve komentare (1)
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala