Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


U susret nominacijama za Oscara
Prema broju nominacija najuspješniji "Slumdog Millionaire" i "The Curious Case of Benjamin Button"

U susret nominacijama za Oscara

U četvrtak, 22. siječnja 2009. Academy of Motion Picture Arts and Sciences proglasit će nominirane za nagradu Oscar. Tko će ući u uzak krug onih koji se mogu nadati filmskim djelatnicima iznimno dragoj pozlaćenoj statui pokušat ćemo predvidjeti temeljem dvaju najrelevantnijih pokazatelja, nominiranih za nedavno dodjeljene Zlatne globuse i prije nekoliko dana objavljenoj listi nominiranih za nagradu BAFTA (British Academy of Film and Television Arts).

BAFTA dodjeljuje nagrade u više od dvadeset kategorija među kojima smo izabrali one najzanimljivije. Gledamo li po ukupnom broju nominacija najuspješniji su filmovi slavodobitnik Zlatnih globusa "Slumdog Millionaire" i jedan od većih gubitnika na dodjeli te nagrade "The Curious Case of Benjamin Button" (Neobična priča o Benjaminu Buttonu).

Najbolji film
The Curious Case Of Benjamin Button (Neobična priča o Benjaminu Buttonu)
Frost/Nixon
Milk
The Reader
Slumdog Millionaire

Usporedimo li nominirane za Zlatni globus s onima nominiranim za BAFTA-u uočit ćemo da je tek jedan film različit; "Milk" je zamijenio "Revolutionary Road" (Put oslobođenja). Malo je vjerojatno da će se u borbu za Oscare umješati još neki naslov.

Redatelj
Clint Eastwood – Changeling (Zamjena)
David Fincher – The Curious Case Of Benjamin Button (Neobična priča o Benjaminu Buttonu)
Ron Howard – Frost/Nixon
Stephen Daldry – The Reader
Danny Boyle – Slumdog Millionaire

Još jedna kategorrija u kojoj su razlike minimalne, a gubitnik "Put oslobođenja". Umjesto njega u konkurenciji je Clint Eastwood s filmom "Changeling" (Zamjena). Slabi su izgledi da se sedmi redatelj uplete u bitku za Oscare.

Originalni  scenarij
Joel Coen, Ethan Coen – Burn After Reading (Spaliti nakon čitanja)
J. Michael Straczynski – Changeling (Zamjena)
Philippe Claudel –  Il y a longtemps que je t'aime
Martin McDonagh – In Bruges (Kriminalci na godišnjem)
Dustin Lance Black – Milk

Adaptirani scenarij
Eric Roth – The Curious Case Of Benjamin Button (Neobična priča o Benjaminu Buttonu)
Peter Morgan – Frost/Nixon
David Hare – The Reader
Justin Haythe – Revolutionary Road
Simon Beaufoy – Slumdog Millionaire

Nominacije za najbolji scenarij nemoguće je uspoređivati jer je tu kategoriju BAFTA, kao i američka Akademija, podijelila u dvije zasebne kategorije. Ipak, lako je uočiti da je John Patrick Shanley scenarist filma "Doubt" (Sumnja) najveći gubitnik jer njegovo ime nije ni na jednom od dva popisa. Za vjerovati je da će mu Amerikanci biti skloniji.

Najbolji film na ne engleskom jeziku
The Baader Meinhof Complex (Kompleks Baader Meinhof)
Gomorra
Il y a longtemps que je t'aime
Persepolis
Vals Im Bashir (Valcer s Bashirom)

Od pet filmova nominiranih za nagradu BAFTA četiri su filma bila nominirana i za Zlatni globus. Tek je švedsko danski film "Maria Larssons eviga ögonblick" zamjenio još jedan animirani film, francuski "Persepolis". Na suženoj listi dobitnika Oscara za najbolji film na ne engleskom jeziku od navedenih se filmova nalaze "Maria Larssons eviga ögonblick" (Everlasting Moments), izraelski "Vals Im Bashir" (Valcer s Bashirom) i njemački "The Baader Meinhof Complex" (Kompleks Baader Meinhof). Talijanska "Gomorra" izostala je najvjerojatnje zbog formalnih razloga dok je "Il y a longtemps que je t'aime" izostao stoga što su Francuzi nominirali osvajača Zlatne palme, film "Entre les murs" (Razred) koji je ušao u uži izbor od devet filmova. Na toj su listi i filmovi iz Austrije (Revanche), Kanade (Ce qu'il faut pour vivre (engleski naziv The Necessities of Life)), Japana (Okuribito (Departures)), Meksika (Arráncame la vida (Tear This Heart Out)) i Turske (Üç maymun - Tri majmuna).

Animirani film
Persepolis
Wall-E
Vals Im Bashir

Svaka čast "Valceru s Bashirom" i "Persepolisu" no njihovi izgledi za oskarovsku nominaciju nisu, posebice u slučaju "Persepolisa", osobito veliki.

Glavna muška uloga
Frank Langella – Frost/Nixon
Dev Patel – Slumdog Millionaire
Sean Penn – Milk
Brad Pitt – The Curious Case of Benjamin Button (Neobična priča o Benjaminu Buttonu)
Mickey Rourke – The Wrestler

Ljubimac britanskih glasača nije Leonardo DiCaprio nego Dev Patel čiji su izgledi veći s ove strane oceana. Za Oscare će se natjecati vjerojatno isti sastav nominiranih kao i na Zlatnim globusima.

Glavna ženska uloga
Angelina Jolie – Changeling (Zamjena)
Kristin Scott Thomas – Il y a longtemps que je t'aime
Meryl Streep – Doubt (Sumnja)
Kate Winslet – The Reader
Kate Winslet – Revolutionary Road (Put oslobođenja)

Kate Winslet u New Yorku je osvojila dvije nagrade no priliku da to ponovi u svojoj domovini neće imati. Britanci su procjenili da je njezin nastup u filmu The Reader glavna uloga tako da će je BAFTA teško zaobići, a što se tiče Oscara vjerojatno ćemo gledati reprizu Globusa.

Sporedna muška uloga
Robert Downey Jr. – Tropic Thunder
Brendan Gleeson – In Bruges (Kriminalci na godišnjem)
Philip Seymour Hoffman – Doubt (Sumnja)
Heath Ledger – The Dark Knight (Vitez tame)
Brad Pitt – Burn After Reading (Spaliti nakon čitanja)

Još jedno razmimoilaženje u mišljenjima koja je uloga glavna, a koja sporedna. Brendan Gleeson bio je nominiran za Globus u kategoriji najbolje glavne uloge u komediji, a za nagradu BAFTA natječe se u kategoriji najboljeg sporednog glumca.Što će biti na Oscarima ostaje za vidjeti, no Heath Ledger i dalje je favorit bez obzira o kojoj je nagradi riječ.

Sporedna ženska uloga
Amy Adams – Doubt (Sumnja)
Penélope Cruz – Vicky Cristina Barcelona
Freida Pinto – Slumdog Millionaire
Tilda Swinton – Burn After Reading (Spaliti nakon čitanja)
Marisa Tomei – The Wrestler

Violu Davis (Sumnja) i već spomenutu Kate Winslet (The Reader) zamjenile su Freida Pinto i Tilda Swinton. Izgledi da jedna od te dvije glumice bude nominirana za Oscara nisu veliki.

Glazba
Alexandre Desplat – The Curious Case of Benjamin Button (Neobična priča o Benjaminu Buttonu)
Hans Zimmer, James Newton Howard – The Dark Knight (Vitez tame)
Benny Andersson, Björn Ulvaeus – Mamma Mia!
A. R. Rahman – Slumdog Millionaire
Thomas Newman – Wall-E

Ovo je jedna od kategorija u kojoj najviše do izražaja dolazi razlika u ukusima s obiju strana oceana. Zajednički su tek Alexandre Desplat i A. R. Rahman. Koji će od ostalih skladatelja izboriti Oscarovsku nominaciju teško je predvidjeti jer su za Globus bili nominirani i Clint Eastwood (Changeling), James Newton Howard (Defiance) i Hans Zimmer (Frost/Nixon).

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala