Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Četvrtak na ZagrebDoxu
Dvije svjetske premijere u programu ADU dox, Pitching forum u sklopu ZagrebDox Pro-a i niz gostiju u četvrtak na ZagrebDoxu

Četvrtak na ZagrebDoxu

Četvrti festivalski dan na ZagrebDoxu uključuje projekcije više od 40 dokumentarnih naslova iz svijeta i regije, od čega će dva naslova iz programa ADU dox biti prikazana premijerno; riječ je o filmovima Kamo idemo? Lidije Špegar i Franko Elek – slike iz života jednog imigranta Silvija Mirošničenka. U četvrtak će također biti održan središnji događaj programa ZagrebDox PRO – Pitching forum – i to od 10 do 16 sati u Kaptol Boutique Cinema.

* * *

U 18 sati u dvorani 5 bit će prikazana dva naslova iz novog ovogodišnjeg programa Majke i kćeri; Naslijeđe Sanje Šamanović je film u kojem autorica dokumentira ponovni suživot s majkom nakon obiteljske tragedije. Nakon projekcije, autorica će se predstaviti publici u sklopu Q&A sesije. Slijedi projekcija kolumbijskog filma Amazona autorice Clare Weiskopf u kojem se suočava s vlastitom majkom koja ju je u djetinjstvu napustila i pobjegla u kolumbijsku prašumu u potrazi za vlastitim identitetom.

Dolje, Djordje Čenić i Hermann Peseckas

U isto vrijeme u dvorani 3 u sklopu programa Kontroverzni dox bit će prikazan film Dolje u režiji Djordja Čenića i Hermanna Peseckasa – riječ je o autobiografskom putovanju kroz prošlost u kojem autori pretresaju mehanizme indoktrinacije jugoslavenskih gastarbajtera u Austriji. Spomenuti autori sudjelovat će u Q&A sesiji nakon projekcije filma.

Jedan od naslova iz međunarodne konkurencije, a koji će predstaviti sam autorica, je film Izlaz u kojem je autorica Qiong Zheng tijekom šest godina snimala troje kineskih tinejdžera iz različitih društvenih slojeva, regija i svjetonazorskih pozadina, a sve s ciljem kako bi dobila odgovor na pitanje kakva ih budućnost očekuje. Film će biti prikazan u 19 sati u dvorani 2, a nakon projekcije će se održati Q&A s redateljicom.

Program Majstori doxa u četvrtak u 20 sati u dvorani 3 uključuje film Déjà vu, najnoviji uradak danskog ‚majstora‘ dokumentarista Jona Banga Carlsena u kojem ostaje vjeran svojem hibridnom stilu spajajući dokumentarne i igrane interpretacije – ovaj film predstavlja njegovo životno putovanje kroz koje pokušava pronaći odgovor na događaj koji ga opsjeda iz djetinjstva – to je zrcalo njegova života u slikama, popraćenom isječcima iz više od četrdeset filmova različitih žanrova koje je snimio. Jon Bang Carlsen publici ZagrebDoxa predstavit će se u sklopu Q&A sesije nakon projekcije filma.

Deja Vu, Jon Bang Carlsen

U 21 sat će se održati dva Dox događanja, tj. svjetske premijere dvaju filmova iz programa ADU dox; Kamo idemo? Lidije Špegar prati mladu taksisticu iz Zagreba, dok je u središtu filma Franko Elek – slike iz života jednog emigranta Silvija Mirošničenka hrvatski politički imigrant u poodmakloj životnoj dobi koji se želi vratiti u rodni kraj. Autori će svoje filmove predstaviti nakon projekcija u sklopu Q&A sesija.

U sklopu programa ZagrebDox PRO od 10 do 16 sati održat će se Pitching forum na kojem će se predstaviti dvanaest odabranih projekata u različitim fazama razvoja i produkcije iz dvanaest zemalja. Nakon završetka četverodnevne pripremne radionice, sudionici će svoje projekte predstaviti međunarodnom panelu sastavljenom od TV urednika, predstavnika filmskih fondova, festivala, distributera i producenata.

U četvrtak na ZagrebDox stižu poljski filmaš Pawel Lozinski, redatelj filma Ti nemaš pojma koliko te volim, kineska redateljica Qiong Zheng, autorica već spomenutog filma Izlaz (oba filma prikazuju se u sklopu međunarodne konkurencije), autori Djordje Čenić i Hermann Peseckas, redatelji filma Dolje te Lidija Zelović, autorica filma Moj osobni rat (program Kontroverzni dox).

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala