Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Američki kritičari izabrali najbolje
Najuspješnijim filmom proglašen je animirani film "Valcer s Bashirom" Arija Folmana

Američki kritičari izabrali najbolje

Nacionalno udruženje američkih filmskih kritičara koje čini 63 najuglednijih američkih filmskih kritičara početkom godine po 43. je put izabralo svoje favorite.

Najuspješnijim filmom proglasili su izraelsko-francusko-njemački animirani film "Valcer s Bashirom" (Vals Im Bashir) redatelja i scenarista Arija Folmana. Riječ je o dokumentarnoj drami koja opisuje pokolj tri tisuće ljudi u izbjegličkim kampovima Sabra i Shatila koji je 1982. izvela libanonska kršćanska policija osvećujući se za ubojstvo libanonskog predsjednika Bashira Gemayela. "Valcer s Bashirom" bit će prikazan u sklopu revije Cannes u Moviepleksu u petak, 9. siječnja i u utorak 13. siječnja.

Premda mu je izmakla nagrada za najbolji film, po broju osvojenih priznanja najuspješniji je "Samo bez brige" (Happy-Go-Lucky) koji je uz nagrade za najbolji scenarij i najboljeg redatelja (obje su pripale Mikeu Leighu) osvojio nagrade za najbolju žensku glavnu (Sally Hawkins) i mušku sporednu ulogu (Eddie Marsan) . ("Samo bez brige" ovih je dana objavljen na hrvatskom video tržištu.)

Od ostalih nagrada treba izdvojiti da je najboljim glavnim glumcem proglašen Sean Penn za ulogu Harveyja Milka u biografskoj drami "Milk" Gusa Van Santa, dok je nagrada za najbolju sporednu žensku ulogu pripala već pomalo zaboravljenoj Hanni Schygulli za njemačko-tursko-talijanski film "Na rubu raja" (Auf der anderen Seite) redatelja i scenarista Fatiha Akına.

Budući se ove nedjelje, 11. siječnja, dodjeljuju Zlatni globusi moći ćemo provjeriti koliko se ukus američkih kritičara poklapa s onim Hollywood Foreign Press Association jer je većina kritičarskih favorita i u utrci za Zlatne globuse.

G. I.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala