Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Današnji program Splitskog filmskog festivala
Danas nas u Splitu očekuje predavanje Bekima Sejranovića "Čovjek od riječi ili zašto ne znam snimiti film" te bogat filmski program

Današnji program Splitskog filmskog festivala

Bekim Sejranović u 17h u Gradskoj knjižnici Marka Marulića Split, održat će predavanje na temu Čovjek od riječi ili zašto ne znam snimiti film. Dođite u velikom broju, bit će jako zanimljivo!

Ja sam čovjek od riječi, svijet odnosno stvarnost doživljam i izražavam verbalno, kroz jezik, upotrebljavajući riječi, rečenice, pričajući, čitajući, a ponekad znam i napisati priče, oblikovati ih u zbirke ili romane. Kažu da je sve na svijetu povezano nekom pričom, samo je pitanje vidiš li ih ili ne vidiš. Ja, osobno, vidim tisuće priča, za mene je sve priča, čitav svemir i naše postojanje su mi priča, ili roman koji još uvijek pišemo. Znam kako bih ga ispričao ili bar znam kako to pokušati, ali nemam pojma kako bih to što bih eventualno napisao pretočio u sliku, odnosno film. Jednostavno ne znam, niti me zanima to učiniti, ali to ne znači da ne bih volio vidjeti kako to netko drugi radi.

Ja filmove volim gledati, a ne stvarati. Ja sam čovjek od riječi i kad putujem, sa putovanja ne donosim slike, fotografije ili filmove, nego priče, samo što neke zapišem, neke ne. No ipak, prilikom jednog od mojih najboljih putovanja napravio sam, odnosno pomogao u stvaranju, jednog dokumentarnog filma: From Tokyo to The Morava River, japanskog redatelja i mog dragog prijatelja Mokua Teraoke, redatelja koji putuje kao nomad i snima filmove. Taj njegov film je djelo koje vizualno prikazuje njegovu priču o svom susretu s "našim krajevima". I nije loš, uistinu. Ja sam, pak, napisao roman. Nije ni on loš. Vjerujte mi. Jer ja sam čovjek od riječi.

Filmovi na SFF-u

Danas u 18:45h u kinu Karaman pogledajte film Cinema Novo, redatelja Eryka Rocha iz Brazila. Poetičan esej o jednom od najvažnijih filmskih pokreta u Južnoj Americi, ispričan kroz misli glavnih autora i dijelove njihovih radova. Film ulazi u dubinu kreativne pustolovine jedne generacije filmaša koji su našli način da promijene brazilski film, kroz iskazivanje političkih stavova, spajanjem umjetnosti i revolucije, nadajući se stvoriti kinematografiju koja će zajedno s narodom Brazila izaći na ulice.

Večeras u 21h u kinu Karaman možete pogledati film Yo redatelja Matiasa Meyera. Yo je snažan mladić ograničenih mentalnih sposobnosti. Kaže da ima 15 godina, iako izgleda starije. Živi i radi u majčinom restoranu, pokraj autoceste. Voli svoju majku, ali mrzi njena ljubavnika. Jednog dana sretne Elenu, jedanaestogodišnju djevojčicu, koja će promijeniti njegov život zauvijek.

Večeras u kinoteci Zlatna vrata iz programa Frame Extended imate priliku pogledati film The Seeker redatelja Jeffa D. Johnsona. Nakon što doživi strašnu tragediju, život kćeri koja je junakinja filma u potpunosti se okreće naglavce. Kako sazrijeva, njen cinizam i apatija prema novoj stvarnosti dolaze u pitanje, radi jednog podsjetnika iz prošlosti koji je potiče na potragu za vlastitim identitetom.

Program 2: Dokfilmwoche Hamburg / Festival dokumentarnog filma Hamburg

Od 2004. godine, cilj Festivala dokumentarnog filma Hamburg je predstaviti dokumentarne filmove koji su ambiciozni i po sadržaju i po umjetničkom pristupu. Želimo prikazivati filmove koji su kritika društva i koji ne samo da pojašnjavaju određenu temu, nego i koriste tehnike koje preispituju ustaljene obrasce i istražuju mogućnosti dokumentarne forme. Kao jedini festival u Hamburgu i okolici koji je posvećen isključivo dokumentarnom filmu, ovaj festival na jedinstven način omogućava mjesto susreta ljudima koje zanima ovaj žanr, a služi i kao platforma za lokalnu filmsku kulturu.

Danas iz Posebnog programa izdvajamo film The Masked Monkeys / Maskirani majmuni, dvaju redatelja: Anje Dornieden i Juana Davida Gónzaleza Monroya. Indonezijske maskirane majmune dresiraju gospodari koji pripadaju najnižim slojevima javanskoga društva. Priča o njihovom umijeću unutar ove drevne duhovne tradicije održava ustaljenu društvenu hijerarhiju, poistovjećujući naučeno ponašanje majmuna sa željom njihovih gospodara da se izdignu iz svog lošeg položaja.

Što sve nudi ovogodišnji program Splitskog filmskog festivala provjerite na službenim stranicama festivala.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala