Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Zavjere oko ubojstva JFK
"11.22.63": nova serija prema romanu Stephena Kinga na FOX kanalu 11.4. u 22h

Zavjere oko ubojstva JFK

Nova američka miniserija 11.22.63 nastala prema noveli Stephena Kinga iz 2011. o ubojstvu omiljenog američkog predsjednika J.F. Kennedyja i životu u Americi u Kennedyevo doba, počinje se emitirati na FOX kanalu 11. travnja, ponedjeljkom u 22 sata. Producenti Bad Robot i Waren Bros ništa nisu htjeli prepustiti slučaju pa su ispred i iza kamera angažirali hollywoodsku kremu.

Glavne uloge tako tumače James Franco, Chris Cooper, Cherry Jones i Josh Duhamel dok je prve dvije epizode režirao proslavljeni škotski redatelj, oskarovac Kevin Macdonald, režiser hitova Posljednji škotski kralj i U vrtlogu igre.  Autor Stephen King, iznimno zadovoljan, seriju je komentirao ovim riječima: "Izvanredna. Nevjerojatna. Napravili su izvrstan posao."

Atentat na američkog predsjednika Johna Fitzgeralda Kennedyja izvršen je prije više od pola stoljeća, no odgovora na pitanje tko je pravi krivac, i dalje nema. Onoga čega ima, brojne su teorije povezane s njegovim ubojstvom. Službena verzija glasi da mu je presudio marinac Lee Harvey Oswald, uhićen nekoliko sati nakon napada i odmah optužen. Priliku da se obrani na sudu nije ni imao budući da ga je dva dana kasnije u policijskoj stanici pred TV kamerama ubio Jack Ruby, vlasnik noćnog kluba kojeg se povezivalo s organiziranim kriminalom.

Novopečeni predsjednik Lyndon Johnson osnovao je posebnu, tzv. Warrenovu komisiju i prihvatio njihov zaključak da je uhićeni marinac sam ubio predsjednika iz nepoznatih motiva.
Takav završetak priče s puno rupa i nelogičnosti malo je koga zadovoljio. Kao najčešće spominjana teorija o ubojstvu ističe se ona o upetljanosti CIA-je, američke obavještajne agencije. Pritom se govori o tajanstvenom muškarcu, koji je kobnog dana u Dallasu nosio otvoren kišobran iako oblaka nije bilo. Jedan od najboljih dokumenata za to je film koji je tijekom atentata snimio Abraham Zapruder, a u kojem se vidi upravo čovjek s kišobranom. Nekoliko sekundi prije atentata i nekoliko sekundi poslije kišobran je bio zatvoren. Jedna od teorija glasi da su još dva naoružana muškarca iz filma davala signale atentatorima o tome je li predsjednik mrtav ili nije.

Česta spominjana teorija o razlogu atentata jest ona po kojoj je John F. Kennedy bio nezadovoljan CIA-jinom zloupotrebom moći te ju je želio staviti pod kontrolu, a svojim se pacifizmom zamjerio američkoj vojnoj industriji. Mandat tog, kako kažu, najhumanijeg predsjednika koji se zalagao za mir i zdravstveno osiguranje svih Amerikanaca, a putovanje na Mjesec smatrao besmislenim trošenjem novca, obilježila je napeta situacija oko Kube zbog raketnih baza koje je SSSR montirao na otoku. Problem je riješen sporazumom Kennedyja i ruskog mu kolege Nikite Hruščova.

Prema jednoj teoriji Fidel Castro 1959. godine preuzeo je Kubu zatvorivši mnogobrojna kasina s čime je otok prestao biti bitna karika u međunarodnoj ilegalnoj trgovini drogom što je pomrsilo poslove mafiji, CIA-ji, pojedinim Kubancima, ali i trgovcima oružjem, koji su željeli na Kubi ponovo uspostaviti kapitalistički režim. Kennedy je, prema čestoj teoriji, životom platio njihovo odbijanje. 

Serija 11.22.63 prema Kingovom romanu daje nam priliku da barem naslutimo kako bi svijet izgledao da je netko uspio spriječiti atentat na J.F. Kennedy-a. Glavne uloge igraju: James Franco kao Jake Epping, Sarah Gadon kao Sadie Dunhill, Cherry Jones kao Marguerite Oswald, Daniel Webber kao Lee Harvey Oswald, Lucy Fry kao Marina Oswald, George MacKay kao Bill Turcotte, Leon Rippy kao Harry Dunning.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala