Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Zagreb Dox Petak: To Doc or Not to Doc?
Biciklistička karavana centrom grada najavljuje film „Bicikli protiv automobila“, a upoznajemo i redatelja dokumentarca o kontroverzama slavnog ruskog baleta

Zagreb Dox Petak: To Doc or Not to Doc?

ZagrebDox u petak priprema posebno događanje: biciklističku karavanu koja će najaviti film Fredrika Gerttena Bicikli protiv automobila. U suradnji sa Sindikatom biciklista, karavana u kojoj će sudjelovati 20 pobornika prijevoza na dva kotača s redateljem, proći će centrom grada, slično kao što je redatelj već organizirao u Brooklynu i Torontu, a time će se direktno uputiti na temu filma, problem suvremenog prijevoza. Naime, karavana kreće za vrijeme najveće gradske gužve.
 
Film Bicikli protiv automobila prikazuje se u 18 sati u dvorani 4 a nakon projekcije razgovarat će se s autorom te s predstavnikom Sindikata biciklista Tomislavom Nakićem-Alfirovićem, uz moderiranje Mime Simić.
 
 
Premijere u petak imaju dva kratkometražna hrvatska filma iz regionalne konkurencije: Administrativna pogreška Tina Bačuna, film čiji je nastanak isprovocirao sustav (dvorana 5, 18 sati) i Cimeri Katarine Zlatec i Ante Zlatka Stolice, film o hrvatskom prekarijatu, u dvorani 5 u 20 sati. Premijeru ima i Factumentarac Generacija '68 redatelja Nenada Puhovskog, hommage revolucionarnojgeneraciji (dvorana 3, 19 sati). S autorima će se razgovarati nakon filmova.
 
Razgovarat će se i s troje festivalskih gostiju čiji se filmovi prikazuju u regionalnoj konkurenciji. Bit će to Metod Pevec, redatelj filma Dom o sadašnjosti ljubljanske zgrade, građene za bosanske građevinare (dvorana 5, 20 sati), zatim Klára Trencsényi, redateljica filma Vlak nade nagrađenog na DOKLeipzigu 2015. (dvorana 5, 18 sati), te Gueorgui Balabanov, redatelj filma A zabava se nastavlja o sjaju i bijedi posttranzicijskog bugarskog društva (dvorana 1, 21 sat). Nakon projekcija, također ćemo upoznati i redatelja kontroverznog dokumentarca Biti ili ne Ivan Hiti Branka Lazića te redatelja dokumentarca o kontroverzama slavnog ruskog baleta Boljšoj Babilon Nicka Reada.
 
 
Ovogodišnjem predsjedniku međunarodnog žirija Bruni Gamulinu posvećena je autorska večer u sklopu koje će biti prikazani filmovi Glava, Broj iz svjetlosti, Posvećenje mjesta i Euklidov krajolik, a s redateljem će se nakon projekcija i razgovarati (dvorana 1, 19 sati).
 
U programu su i Teen Doxevi Kosa Seline Håkansson i Maska s kojom živiš Jennifer Siebel Newsom u istom programskom bloku u dvorani 1 od 17 sati. U 18 sati u dvorani 2 prikazuje se ruski film koji se poigrava s idejom kvantnog čovjeka, Čudne čestice redatelja Denisa Klebleeva, u 20 sati u dvorani 2 prikazuje se kontroverzni dox Bez prtljage Conxi Fornieles a u 22 sata Monty Python uživo redatelja Rogera Graefa i Jamesa Rogana.
 
 
U sklopu programa ZagrebDox Pro, u festivalskom centru u 15 sati počinje zanimljiva rasprava o budućnosti autorskog dokumentarnog filma, To Doc or Not to Doc. Moderirat će ju Ryan Harrington (Discovery Communications), a sudjeluju Claire Aguilar (Sheffield Doc/Fest), Hanka Kastelicová (HBO Europe), Catherine Le Clef (CAT&Docs), Leena Pasanen (DOK Leipzig), Hrvoje Hribar (HAVC), Sanja Ravlić (hrvatska predstavnica u Eurimagesu), Maja Jelisić Cooper (Klasik TV), Hrvoje Osvadić (HRUP), Nebojša Slijepčević (DHFR) i Martina Petrović (Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA). U 17 sati masterclass će održati redateljica Nino Kirtadzé koja će se osvrnuti na tri filma iz svoje retrospektive i predstaviti vizualne elemente iz procesa nastanka tih filmova.
Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala