Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Dox četvrtak: Upoznajte Erika Gandinija!
Na rasporedu ZG Doxa danas je film "Švedska teorija ljubavi" i masterclass Erika Gandinija te središnji događaj ZagrebDox Pro-a – Pitching forum

Dox četvrtak: Upoznajte Erika Gandinija!

 
Nakon trodnevnog rada na razvoju dvanaest autorskih dokumentarnih projekata, sudionici ZagrebDox Proa danas će projekte predstaviti na središnjem Pro događanju – pitching forumu sastavljenom od TV urednika, predstavnika filmskih fondova, distributera i producenata. Među članovima panela su i Claire Aguilar, direktorica filmskog programa i programa za profesionalce Sheffield Doc/Festa te predsjednica ZagrebDoxovog regionalnog žirija, zatim Ryan Harrington, urednik dokumentarnih i posebnih sadržaja Discovery Communications, te Hanka Kastelicová, izvršna producentica dokumentarnog programa HBO Europe. Pitching forum počinje u 10 sati, održava se u dvorani 5 a ulaz je slobodan. 
 
U sklopu ZagrebDox Proa majstorsko predavanje u četvrtak drži cijenjeni talijansko-švedski dokumentarist Erik Gandini, koji će od 17 sati u festivalskom centru iznijeti teze o esejističkom dokumentarcu i primjere kako ovladati pripovijedanjem i strukturom te, ponajviše, kako biti onaj koji će filmu dati smisao. ZagrebDox ove godine prikazuje i retrospektivu Gandinijevih filmova a u međunarodnoj se konkurenciji prikazuje njegova Švedska teorija ljubavi (u 21 sat u dvorani 3) u čiju će pozadinu autor dati uvid nakon projekcije. Gandini u Zagrebu boravi sve do kraja festivala.
 
 
Nekoliko dokumentarca imat će premijere. U 20 sati u dvorani 5 prikazuje se Urban, film hrvatske redateljice Nataše Vidaković nastao u slovenskoj produkciji, premijerno se prikazuju i dva Factumentarca, Iza lica zrcala Katarine-Zrinke Matijević (dvorana 1, 20.30 sati) i Dum Spiro Spero Pere Kvesića (dvorana 1, 21.30 sati) te film Žena zmaj Ivane Sansević iz programa Teen Dox, u dvorani 5 u 18 sati. Sa svim će se redateljima nakon projekcije voditi razgovori.
 
Nakon filma će se razgovarati i s Nebojšom Slijepčevićem čiji film Pravda prikazujemo u regionalnoj konkurenciji, u dvorani 2 u 20 sati. Pravda je film o skupini građana iz Bjelovara i okolice koja u 20 godina od države nije uspjela iskamčiti naknadu štete za minirane kuće.
 
Q&A sesija održat će se i s Jakobom Gottschauom nakon čijeg ćete Facebookistana dvaput promisliti prije nego što objavite nešto na Facebooku, zatim sa Samirom Mehanovićem čija je Izmaglica Srebrenice nagrađena posebnom nagradom žirija za najbolji srednjemetražni dokumentarni film na IDFA-i 2015., te s Romanom Bondarchukom, redateljem Happy Doxa Ukrajinski šerifi. U Q&A sesiji nakon Izmaglice Srebrenice sudjelovat će i Nigel Osborne, autor glazbe za spomenuti film.
 
 
Iz regionalne se konkurencije, pored ostalog, prikazuju Wastecooking - kuhaj, ne bacaj! Georga Mischa (dvorana 2, 22 sata) te nagrađivani autobiografski film Flotel Europa Vladimira Tomića u dvorani 5 u 20 sati.
 
Izdvojimo i Posjet redatelja Michaela Madsena, filozofski film o hipotetskom susretu s vanzemaljcima, u 22 sata u dvorani 5, zatim dokumentarac koji problematizira osnovne postavke palestinskog i izraelskog obrazovnog sustava Učenje neznanja redateljice Tamare Erde u programskom bloku od 18 sati u dvorani 5, te nagrađivani Behemot (18.30 u dvorani 1) majstora doxa Zhaoa Lianga, film u kojem čudovište iz naslova predstavlja kinesku rudarsku industriju.
 
U 17 sati u dvorani 1 počinje posebni program Djeca mijenjaju svijet, projekcija filmova nastalih na filmskim radionicama u izbjegličkim kampovima u Jordanu i Austriji, nakon koje će se voditi panel o migracijama.
 
Četvrtak je i dan za predstavljanje Regionalne audiovizualne suradnje i usavršavanja (RE-ACT), transregionalne inicijative za surazvoj audiovizualnih projekata i poticanje međunarodnih koprodukcija, u sklopu ZagrebDox Proa, u 19 sati u festivalskom centru.  

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala