Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Zlatnog medvjeda osvojio Fuocoammare
66. Berlinale je glavnom nagradom počastio talijanski film o migrantima, a Srebrnim medvjedom film Danisa Tanovića "Smrt u Sarajevu"

Zlatnog medvjeda osvojio "Fuocoammare"

 Na 66. međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu žiri kojim je presjedala Meryl Streep glavnu nagradu, Zlatnog medvjeda, ustupio je talijanskom redatelju Gianfrancu Rosiju za film Fuocoammare (Požar na moru). Bosanskohercegovački reditelj Danis Tanović za film Smrt u Sarajevu osvojio je Srebrnog medvjeda.

Fuocoammare je dokumantarna drama o migrantskoj krizi na Sredozemlju i prati stanovnike otoka Lampeduse, čije su obale cilj mnogih migranata iz sjeverne Afrike i Bliskog istoka. Kroz perspektivu lokalne ribarske obitelji i jedne migrantske obitelji redatelj prikazuje tešku svakodnevicu stanovnika Lampeduse.

Redatelj se prilikom primanja nagrade prisjetio svih žrtava koji nisu preživjeli put do Lampeduse, a stanovnike ovoga otoka nazvao velikodušnim ljudima, koji uvijek izbjeglice s mora dočekuju otvorenih ruku. 

U bosanskohercegovačko-francuskoj koprodukciji drama Smrt u Sarajevu prati zaposlenike i goste sarajevskog hotela. Uoči svečanosti povodom 100. godišnjice atentata na Franza Ferdinanda, radnici hotela se pripremaju na štrajk. Film se temelji na djelu francuskog filozofa Bernarda-Henri Levyja 'Hotel Europa'.

Tanović je već jednom s Berlinalea odnio nagradu Srebreni medvjed i to 2013. godine za film "Epizoda u životu berača željeza".

 
Posebnim priznanjem žirija Europa Cinemas Label nagrađen je i film Zrinka Ogreste "S one strane". Europa Cinemas Label ocjenjuje filmove u službenom programu Panorama
 
Srebrni medvjed za režiju je dodijeljen francuskoj redateljici Miji Hansen-Loeve za film Budućnost.
 
Srebrni medvjed za najboljeg glumca i glumicu dodijeljen je tuniskom glumcu Majdu Mastouri za ulogu u filmu Hedi i danskoj glumici Trine Dryholm za film Komuna.
Srebrni medvjed za najbolji scenarij otišao je u ruke poljskog scenarista Tomasza Wasilewskija.
M.M.
Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala