Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Saznajte sve o astmi na The Medical Channelu
Kašalj, zaduha, teško disanje - svakodnevni su problemi za milijune oboljelih od astme

Saznajte sve o astmi na The Medical Channelu

5. svibnja međunarodni je dan astme. Kašalj, zaduha, teško disanje, pa čak i nemogućnost da se uopće udahne: sve su to svakodnevni problemi za milijune oboljelih od astme. Iako je dostupno sve više različitih terapija, već dva desetljeća broj oboljelih neprestano raste.

Astma je kronična opstruktivna upalna bolest dišnih putova koja uzrokuje probleme pri disanju. Karakteriziraju je neprimjereno jak imunosni odgovor i kronična upala traheobronhalnog stabla. Bolest se javlja u epizodama, tj. akutna pogoršanja bolesti izmjenjuju se s periodima u kojima nema simptoma astme. Do napadaja dolazi pri pogoršanju upale, obično jer je u neposrednoj okolini prisutan neki iritirajući čimbenik ili uzročnik astme.

Astma je kronična upalna bolest dišnih putova. Ovisno o težini bolesti, manifestira se različitim simptomima, a do astmatičnog napadaja dolazi pri pogoršanju upale izazvanom nekim uzročnikom astme.

Astmu mogu izazvati brojni vanjski faktori, neke druge kronične bolesti, pa čak i neki lijekovi. Najčešći uzroci astmatičnog napadaja jesu zagađenje zraka, polen, dim cigarete, nepovoljni vremenski uvjeti s previše vlage ili s presuhim zrakom.

Dobra vijest za većinu oboljelih od astme jest da uz pravilnu terapiju i kontrolu bolesti mogu voditi kvalitetan život. Većina ljudi koji boluju od astme sama prepozna što joj izaziva astmatični napadaj. Iako ne postoji lijek koji bi potpuno izliječio astmu, većina bolesnika može sasvim uspješno sama kontrolirati svoje simptome izbjegavajući situacije u kojima se izlažu riziku za astmatični napadaj.

Više o astmi saznajte u emisiji Astma: Dah po dah na The Medical Channelu, koja se emitira danas, 5. svibnja 2015. u 10.00, 15.00 i 21.00 sat.
 

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala