Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Discovery Channel emitira Jedan dan u Auschwitzu
25. siječnja u 20 sati, Discovery Channel će emitirati dokumentarni film "Jedan dan u Auschwitzu"

Discovery Channel emitira "Jedan dan u Auschwitzu"

Foto: Steve Purcell

U čast Međunarodnog dana sjećanja na Holokaust koji se obilježava 27. siječnja, Discovery Channel će u nedjelju 25. siječnja u 20 sati emitirati dokumentarni film Jedan dan u Auschwitzu premijerno u 220 zemalja svijeta. Film prati povratak Kitty Hart-Moxon u Auschwitz-Birkenau 70 godina nakon njenog oslobođenja, a realiziran je u suradnji sa zakladom USC Shoah, koju je utemeljio Steven Spielberg.

Uz komemoraciju 70 godina od oslobođenja logora Auschwitz-Birkenau, Jedan dan u Auschwitzu prati priču Kitty Hart-Moxon, ženu poljsko-engleskog podrijetla koja je preživjela Holokaust. Imala je samo 16 godina kada je, zajedno s majkom bila otpremljena u zloglasni nacistički koncentracijski logor. Kitty i njena majka su čudom preživjele 2 godine na mjestu gdje je, zbog gladi, žeđi, bolesti i teškog rada, prosječni životni vijek bio manji od tri mjeseca. Sada 89-ogodišnja Hart-Moxon kreće na emotivno putovanje nazad u svoj bivši zatvor s dvjema studenticama Natalijom i Lidijom, koje sada imaju isto godina kao što je ona imala kada je bila poslana u logor, kako bi s njima podijelila svoje doživljaje. Kao njihova mentorica Hart-Moxon pokazuje da je čak i u najtežim uvjetima moguće ići dalje, korak po korak.

"Jedan dan u Auschwitzu nam iz prve ruke daje važnu povijesnu lekciju, koja je nužna za buduće generacije, jer se svakim danom gubi sve više svjedoka", kazao je David Zaslav, predsjednik Discovery Communicationsa. "Čast nam je podijeliti Kittyinu priču o nadahnuću, hrabrosti i nadi. Velika čast nam je surađivati s Stevenom Spielbergom i njegovom zakladom USC Shoah u prikazivanju ovog filma svjetskoj publici".

Zaslav predsjeda odborom Auschwitz: The Past is Present, svjetskim komunikacijskim i obrazovnim program koji će podržavati službene aktivnosti povodom 70. obljetnice oslobođenja nacističkog koncentracijskog logora.

O zakladi USC Shoah:

Zaklada USC Shoah – Institut za vizualnu povijest i obrazovanje je posvećen stvaranju audiovizualnih dokumenata razgovora sa svjedocima i preživjelim žrtvama holokausta i drugih genocida. Institut trenutno skrbi za arhivu od 53000 dokumentiranih iskustava preživjelih svjedoka. Nalazi se na sveučilištu u južnoj Kaliforniji.

Steven Spielberg je osnovao USC Shoah Foundation 1994. nakon iskustava stečenih na snimanju Schindlerove liste. Institut sadrži audio-vizualnu arhivu od skoro 53000 svjedočanstava preživjelih očevidaca Holokausta i drugih genocida, sa zadatkom da kroz edukativnu uporabu tih svjedočanstava suzbije netoleranciju, predrasude i patnju koju takve pojave donose.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala